De Garmin ForeRunner 235, uitgebreide review

Door
Paul Oude Vrielink
20 december 2015 20:04
De Garmin ForeRunner 235, uitgebreide review
De Garmin ForeRunner 235 is, net als de 630, een fantastisch sporthorloge. In de hogere prijsklasse is het een horloge bedoeld voor de fanatieke hardloper, maar ook voor degenen die speciaal geïnteresseerd zijn in gezondheid/fitness. Hij is ook bruikbaar tijdens fietstrainingen (een fiets cadans/snelheidssensor is koppelbaar via ANT+), en je kan ermee zwemmen (waterdicht).

Ook de 235 heb ik (evenals de 630) de hele dag (en nacht) om gehad. Ik schrijf expliciet ‘nacht’, omdat als groot verschil met de 630, de 235 een ingebouwde pols-hartslagmeter heeft. Deze meet tijdens het sporten, maar verder ook de hele dag (en nacht) je polsslag. Hierover verderop meer.

Ik wil ook in deze review, ingaan op:
- Welke hardloopfuncties levert de 235, welke informatie, en hoe moet ik dat  interpreteren. Een overzichtje met de belangrijkste punten in een tabel, met extra toelichting bij belangrijke functionaliteiten. 
- De ingebouwde hartslagmeter: wat zijn de voordelen, nadelen, eigenaardigheden.
- Hoe kan ik dit alles gebruiken om mezelf te als hardloper te verbeteren.

Maar voor ik daarop inga, eerst de zgn. "unboxing”: uit de doos komt een 42 gram licht horloge met ingebouwde hartslagmeter, een oplaadkabeltje (die je horloge oplaadt via USB aan laptop), en een kleine gebruiksaanwijzing. Een mooi horloge met goed kleurenscherm (geen touchscreen). Vijf knoppen waarmee je gemakkelijk door alle menu’s heen kan. Met de smartphone app en de Garmin Connect website, een enorme hoeveelheid mogelijkheden en opties, waarvan in deze review slechts een deel toegelicht wordt.

Evaluatie van de hardloopfunctionaliteit

Hieronder een tabel met de hardloop specifieke functionaliteit, met meer toelichting onder de tabel. Verder uiteraard: de activity tracker, smart notifications, muziek, ConnectIQ platform voor meer app’s, smartphone app

Snelheidsmeting: in de infoschermen, wat opvalt is dat de realtime snelheidsmeting bij sterke tempowisselingen  iets achterloopt. Ik loop dan na een versnelling 4.40 per km, maar dit is pas na een minuut ook weerspiegeld in het schermpje. Kortom: geen probleem bij duurlopen, maar bij snelle tempo’s minder betrouwbaar (maar is dan wellicht ook wat minder belangrijk)

Batterij: de batterij gaat volgens specificatie 16 uur mee in trainingsmodus (je zou er een 16-uurs duurloop mee kunnen doen). Volgens diverse bronnen lijkt die 16 uur niet haalbaar: een uur of 10 is wellicht accurater. In gewoon dagelijks gebruik – modus (waarbij wel de hartslag 24/7 gemeten wordt) volgens specificatie tot 11 dagen, maar ook hier volgens diverse bronnen minder. De software op de watch wordt door Garmin regelmatig ge-update en mogelijk dat ze met een batterij-levensduur verlengende update komen. Kortom: batterij iets minder dan geadverteerd maar mede door snel opladen (ruim uur) geen enkel probleem.

De optische hartslagmeter
De belangrijkste functie wat mij betreft is de ingebouwde optische hartslagmeter. De 235 meet je polsslag aan je pols, via een lichtsignaaltje en optische sensor. 

Ervaringen:
Bij mij werkt de hartslagmeting prima. Alle trainingen in een week lieten goede hartslagwaarden zien. Uit diverse reviews lijkt te komen dat bij sommige personen de meting minder goed gaat, echter: ik heb bij vijf lopers het horloge omgedaan en allen lieten goede hartslagwaarden zien.
Groot voordeel is wat mij betreft dat je geen borstband meer om hoeft. Is overigens wel mogelijk: een ANT+band koppelt probleemloos met het horloge.
Metingen zijn betrouwbaar tijdens hardlopen, maar minder betrouwbaar tijdens bijvoorbeeld mountainbiken omdat dan je pols vaak bewegingen en trillingen verwerkt die verstorend werken op de hartslagmeting. Ook bijvoorbeeld: gewichtheffen in sportschool werkt iets verstorend. 
Het horloge moet niet te los zitten: vrij strak aantrekken zodat hij zeker niet beweegt om de pols. De ingebouwde hartslagmeter is ietsje voelbaar aan je pols (het is een kleine verhoging onder het horloge), maar is absoluut niet hinderlijk, ook niet bij hele dagen dragen.
Nauwkeurigheid: vergelijking met borstbandmeting geeft GELIJKE waarden. Ik kreeg identieke gemiddelde hartslagen bij enkele testjes. Wel lijkt de meting af en toe iets te ‘spiken’, een paar slagen hoger of lager, daarna weer normaal. Maar dit beïnvloedt het gemiddelde niet. 
Er wordt hier en daar genoemd dat er bij fel licht (zomer, buiten) verstoring zou kunnen optreden. Heb ik niet gemerkt. 
Er wordt hier en daar genoemd dat in sommige situaties de hartslagmeting de cadans in plaats van hartslag laat zien. 

Een paar plaatjes. Eerst een 10 kilometer. Hartslag van begin tot eind goed gemeten (ik heb er een saai stukje tussenuit geknipt). Plaatje van mijn Garmin Connect overgenomen. Hartslag, snelheid, en cadans over elkaar heen gelegd.Daarna een duurloop waarbij ik de meter om vijf verschillende loperspolsen bond. Dit ging goed, hoewel het lijkt alsof de meter af en toe even een minuutje moet ‘zoeken’ naar de hartslag. Zie de verschillende cadansen en hartslagen van de lopers. De VO2max meting

Op basis van snelheid en bijbehorende gemeten hartslag, meet het horloge een VO2max. Na een week is bij mij een waarde van 44 gemeten, wat onder mijn feitelijke waarde van 60 is. Dit is nog niet nauwkeurig. Wellicht over een week of twee wel. Op basis van de VO2max voorspelt het horloge wedstrijdtijden.

De 24/7 hartslagmeting en slaapmeting

De 235 meet je slaappatroon (net als de 630 overigens). Je kan zien of je goed geslapen hebt en hoeveel ‘diep slapen’ daarbij zat. Ook meet het 24/7 (24 uur per dag 7 dagen per week) je hartslag. Je kunt gemakkelijk zien wat je hartslag de afgelopen vier uur was. Bij het opstaan, kan je zien hoezeer je ’s nachts in rust was. Twee plaatjes om dit te illustreren:

   

Hoe gebruik ik de 235 om mezelf te verbeteren

Uitgaande van een veelgebruikt schema met ongeveer 20% snelle trainingen en 80% rustiger, wil je deze trainingen zo goed mogelijk doen: in het juiste intensiteitsgebied; technisch goed; de zware trainingen in fitte toestand. De 230 helpt hierbij als volgt:

Hartslagmeting, intensiteitsgebieden: de 235-functionaliteit omvat geen lactaat- of drempelmetingen. Maar: de meeste serieuze lopers weten hun drempelhartslag wel. 
Er zijn vijf zones op het horloge in te stellen. De defaultwaarden lijken iets te ‘wijd’ te staan. Zone 1 staat bijvoorbeeld op 49-59% van de hartslag, weinig zinvol qua trainingszone. Een betere instelling (bereken bijvoorbeeld via www.trainingpeaks.com) is:
- Zone 1: minder dan 85% van drempel (bijvoorbeeld drempel 154, dan minder dan 131)
- Zone 2: 85 tot 89% (131-138)
- Zone 3: 90 tot 94% (139-146)
- Zone 4: 95 tot 99% (147-154)
- Zone 5: 100+ % (154+)
Met deze zone-instellingen: doe elke week 80% van de training in zone 1 en 2, 20% van de training in zone 3,4,5.

Zware trainingen in fitte toestand: zoals gezegd kan je met de 235 goed je slaappatroon in de gaten houden, zie bovenstaand. Je kunt zien of je een flink blok diep geslapen hebt. Daarnaast is er de 24-uurs hartslagmeting. ’s Ochtends kan je zien wat je laagste hartslag in de nacht was. Is deze ca 10 slagen hoger dan normaal, dan kan je concluderen dat je lichaam "ergens mee bezig is”, hetzij herstellen van zware training, hetzij (bijvoorbeeld) een kleine infectie of herstel van ziekte. Je kan ook je 7-daags rusthartslag zien. Dit geeft een indicatie hoe je de afgelopen trainingsweek verwerkt hebt. 

Er zit geen "stress score meting” op de 235, maar ongetwijfeld zijn er applicatie ontwikkelaars die voor op het ConnectIQ platform een vergelijkbare applicatie gaan ontwikkelen. Met andere woorden: je koopt nu het horloge, en binnen afzienbare termijn komen er allemaal leuke en handige gadgets en applicaties ter beschikking. 

Technisch goed lopen: daar waar de 630 allerlei gegeven zoals contacttijd, links/rechtsbalans meet, geeft de 235 alleen de cadans (passen per minuut). Dus weinig hulp, wat dit betreft, van dit horloge. Maar besef, dat de genoemde gegevens niet elk loopje gemeten hoeven worden. Je kunt ook af en toe een ForeRunner 630 lenen en een dergelijke meting doen, of je kan je trainer expliciet eens vragen om je loopstijl te evalueren. Tegenwoordig kan een trainer gemakkelijk bijvoorbeeld slow motion video’s maken (op veel smartphones zit deze functionaliteit al) en met een applicatie als Coach Eye je loopstijl analyseren. Ook verschijnen er al websites waar je (tegen betaling) je loopstijl kan laten analyseren na insturen van een filmpje. 

Samenvattend: een fraai horloge

Een mooi horloge, met naast de uitstekende GPS, ook een (wat mij betreft) goed werkende optische hartslagmeter. Ik merk dat ik de hele week al zonder borstband getraind heb. Ook vind ik de 24/7 hartslagmeting interessant, vanuit trainersperspectief: geeft inzicht in herstelprocessen, vooral in de nacht. 

In een volgend artikel ga ik in op de verschillen tussen 235 en 630, en geef ik voorbeelden van een trainingsschema met daarbij aangegeven de rol die deze beide sporthorloges daarin spelen. 

Heb je interesse hebt in deze Garmin 235, lees verder. 


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Rob
  Ik zit een beetje met de batterijduur. Als ik het goed begrijp, moet ie elke week aan de oplader. Dus in een vakantieperiode of sportvrije periode moet je hem in de gaten houden. Of draait-ie bij louter tijd- en datumweergave veel langer op een batterij?
  Reactie geplaatst op 19/08/17 om 23:32 uur
 • Triaftirl
  KLIK
  Reactie geplaatst op 27/07/17 om 11:28 uur
 • Peter
  Eens met sommige reacties Garmin 235 is echt onbetrouwbaar mbt hartslag. Daardoo zijn verdere gegevens zoals vo2max hartslagzones etc nutteloos. De hartslag verspringt de hele tijd of blijft bij een intensieve training onder de 80. Slaat totaal nergens op. Snap niet dat dit prosuct zoveel op sites en youtube wordt opgehemeld.
  Reactie geplaatst op 23/06/17 om 07:52 uur
 • Nicolas Peeters
  Handige Review! Ik heb net een nieuwe Garmin 235 gekregen en zou graag willen weten of er ook andere sporten mee beoefend kunnen worden? Ik fiets bijvoorbeeld veel, kan ik ook fiets-sportprofiel hierop aanmaken? Alvast bedankt!
  Reactie geplaatst op 02/02/17 om 11:16 uur
 • grietje
  een fijn horloge, als hij werkt, maar nu even aandacht voor de service van Garmin. ik heb mijn forerunner binnen 8 maanden al 4 keer op moeten sturen. In de garantie, maar aangetekend op eigen kosten. er is me een nieuw horloge beloofd, omdat de mijne steeds ernstige defecten vertoonden. Nou ja....een nieuwe.... de laatste keer vertelde de medewerker van Garmin dat die nieuwe horloges eigenlijk oude horloges zijn van een andere eigenaar, die opgestuurd zijn en gerepareerd / gereviseerd..... En hoelang duurt dat omruilen? 15 tot 20 werkdagen? wtf? ik stuur een horloge, je ontvangt hem en stuurt een nieuwe . andere op. mag toch niet meer dan 3 a 4 dagen duren? waarom moet ik een maand!!! wachten???
  Reactie geplaatst op 20/08/16 om 15:52 uur
 • Huub
  Ik heb de FR235 nu 6 maanden en hij bevalt me prima. Compleet horloge met o.a. goede trainingsprogramma\'s die je kunt downloaden. Hartslagmeeting gaat bij mij prima. Uitslagen zijn vergelijkbaar met mijn vorige hartslagmeter met hartslagband. Top dat je ook watchfaces kan downloaden waardoor hij ook overdag draagbaar is.
  Reactie geplaatst op 27/07/16 om 10:02 uur
 • Rob
  De Forerunner 235 is een waardeloos product omdat de hartslagmeting via de pols zeer onbetrouwbaar is. Ik heb het horloge twee keer teruggestuurd ter reparatie. Bij de derde keer heb ik een nieuw exemplaar gekregen. Ook het nieuwe exemplaar geeft de hartslag niet goed weer. Het probleem is dat de hartslag correct wordt weergegeven zolang je stil blijft zitten. Zodra je in beweging komt klopt er niks van. Het euvel is trouwens opgelost als je hartslagband om doet. Maar dat vind ik geen oplossing want ik had het model juist gekocht om van de band af te zijn. Garmin weigert het product terug te nemen en het geld te retourneren. Een dikke nul voor zowel het product als de service van Garmin.
  Reactie geplaatst op 13/06/16 om 16:14 uur
 • Corné Haast
  Als je intensieve intervallen doet, is dit een hopeloos slechte hartslagmeter. Volledig onbetrouwbaar. Er klopt werkelijk niets van. Dan was zijn voorloper de 225 nog een stuk accurater. Wil je hem toch gebruiken bij intendief intervalwerk, dan zul je er een hartslagband bij moeten gebruiken. Garmin onwaardig horloge.
  Reactie geplaatst op 05/04/16 om 22:54 uur
 • de smedt
  graag had ik geweten welke meldingen ik via mijn smartphone kan binnenkrijgen en hoe ik die moet opzetten? kan ik bijv elke 500 meter of elke kilometer een audiomelding via mijn oortjes van mijn smartphone krijgen?
  Reactie geplaatst op 04/04/16 om 19:49 uur
 • Jeroen
  Garmin geeft aan dat dit horloge ook een 'eindtijdvoorspeller' bevat. Heb je dit kunnen testen? Ben benieuwd hoe dit in de werkelijkheid werkt.
  Reactie geplaatst op 09/03/16 om 17:09 uur
 • Rink
  Hartslag was de eerste paar weken goed, maar komt nu in training en wedstrijd niet hoger dan 150, soms maar 120 en moet toch tot 180 komen. Bevalt niet dus en ik hoor meer lopers van mijn loopgroep over dit probleem.
  Reactie geplaatst op 18/02/16 om 14:20 uur
 • Paul Oude Vrielink
  Ha, miolink is uiteraard ook perfect. Bij dit soort sporthorloges is het ook een kwestie van kiezen wat je het beste bevalt, persoonlijke keuze.
  Reactie geplaatst op 22/12/15 om 09:41 uur
 • Klaas
  Zelf kies ik voor de FR230 icm met een mio link. Deze miolink meet ook je hartslag en is koppelbaar via bluetooth. Grote voordeel vind ik dat je de miolink op de huid kan dragen en je horloge over bv je lange shirt of jasje. Dit vind ikzelf in de winter prettiger. Dit is met de FR235 niet mogelijk
  Reactie geplaatst op 21/12/15 om 09:46 uur

Loopkalender

22
oktober