RunTech

Eerste ervaring met de Polar M430

Door
Andrea van Lieshout
17 april 2017 09:18
Eerste ervaring met de Polar M430
ervaringen met de Polar m430
Zo’n anderhalve week terug lanceerde Polar hun nieuwste sporthorloge, de Polar M430. Dit horloge is eigenlijk de opvolger van de M400. Al het goede van de M400 is behouden, maar de M430 kent een paar nieuwe features. Hierdoor is dit een heel interessant sporthorloge voor de sporter, die graag zijn of haar resultaten wil verbeteren en niet al te veel geld uit wil geven aan een sporthorloge.

What’s new?


Het eerste waar ik uiteraard nieuwsgierig naar ben zijn de nieuwe features die de M430 met zich mee draagt. Qua uiterlijk lijkt de M430 gelijk aan de M400. Maar het eerste grote verschil zit hem in de Optische Hartslagmeter op de pols. Deze 6 LED sensor is de nieuwste ontwikkeling binnen Polar als het om hartslagmeting gaat en is heel accuraat. Wat ook opvalt is de micro-USB aansluiting, die volledig custom is. Dit naar aanleiding van problemen met de vorige micro-USB aansluiting, waar vocht en oxidatie een probleem vormde. Deze nieuwe poort is waterproof tot een diepte van 30 m.
De M430 is ietsje lichter dan zijn voorganger (51 gram versus ruim 56 gram). Het horloge is van een zacht siliconen en verkrijgbaar in nieuwe kleuren (wit, zwart en oranje). Het ontwerp is iets aangepast, zodat de optische hartslagmeting optimaal kan werken.


Op het gebied van software zijn er ook mooie ontwikkelingen. Zo kun je je horloge voorzien van jouw favoriete watchface en hoef je je M430 niet meer met een kabeltje aan de computer aan te sluiten voor het syncen van de data. Dat kan nu rechtstreeks via bluetooth met de Polar Flow app. 

De levensduur van de batterij is verlengd en gaat 8 uur mee met GPS en hartslagmeting in werking. De levensduur van de batterij kun je verlengen tot 30 uur door de GPS in een spaarmodus te zetten. In deze spaarstand neemt de precieze meting van GPS iets af, omdat hij om de 30 of 60 seconden in plaats van om de seconde een meting verricht, maar maakt het wel mogelijk om lange tochten te hiken, fietsen of te rennen.Door de Optische Hartslagmeting is het nu mogelijk om een fittest toe te voegen, die je op ieder moment van de dag uit kan voeren. Daarnaast heeft de M430 een slaapmodus, waarmee je nachtrust geregistreerd wordt. Al deze data wordt in het Polar Smart Coaching programma omgezet in voor jou bruikbare data en persoonlijk trainingsprogramma. Daarbij  houdt Polar rekening met je trainingsbelasting, herstel, nachtrust, rustpols, etc om jouw trainingsprogramma up te date te houden en zo nodig aan te passen. 
Kleine aanpassingen zijn de toegevoegde stopwatch functie en het audio-alarm is er niet meer. Daarvoor in de plaats is nu enkel het trilalarm beschikbaar.Deze functies zijn dus nieuw/gewijzigd en een toevoeging van de functies die de M400 al had, zoals smartphone notificaties, activitytracker, trainen op hartslag en trainingsprogramma met jouw doelen. Alle data is te syncen met het online Flow programma (via het oplaadkabeltje) en de Flow app (via bluetooth). 

Nog mooier: de M430 kan zelfs draadloos software updates uitvoeren en je in Flow opgestelde trainingsschema syncen. 
Voor een sporthorloge van deze prijs is het hele coachingsprogramma van Polar overigens een groot pluspunt. Want de meeste sporthorloges van andere merken bieden deze functies pas bij horloges die in een hogere prijsklasse vallen. Maar de M430 biedt:
- gestructureerde trainingsplannen door Polar Smart Coaching, afgestemd op jouw doel(en);
- je eigen trainingen (ook je intervaltrainingen) kun je nauwkeurig samenstellen op basis van afstand/tijd en hartslagzones in Flow en syncen naar je M430;
- coaching door M430 middels vibratie-alarm (tijd/afstand, hartslagzone);
- je kunt zelf bepalen welke datavelden je in beeld wilt hebben op je M430;
- uitgebreide informatie van je training na afloop wordt zichtbaar in Flow.

De test 


De afgelopen week heb ik de Polar M430 zo ongeveer non stop gedragen. Net zoals dat ik de M430 moet leren kennen, moet het horloge mij ook leren kennen! Zo heb ik op verschillende momenten de Fitness test gedaan om mijn rustpols en bijbehorende VO2Max te laten bepalen. De eerste test deed ik vlak na een 10 km wedstrijd en leverde me een hoge rustpols op (logisch, want herstel) en dus ook een langer hersteladvies op en ‘slechte’ VO2Max op. Terwijl een paar dagen later mijn rustpols normaal was en dit ook meteen duidelijk te zien was in de resultaten uit de Fitness test. 


Ook leuk om te zien is de slaapdata die de Polar M430 genereert. Per nacht wordt bijgehouden hoe lang je slaapt, hoe vaak je wakker wordt en de data geeft inzicht in de slaap, gemoedstoestand en hoe dit de training bevordert. Deze functie is nog volop in ontwikkeling, dus ik verwacht dat er met de verzamelde gegevens nog veel meer inzichtelijk kan worden, wat doorvertaald wordt in jouw persoonlijke trainingsschema.


De activitytracker heeft een wat andere insteek dan we gewend zijn van een ‘stappenteller’. Deze activitytracker mag je eigenlijk ook geen stappenteller noemen. Hij meet namelijk niet alleen je stappen (die overigens niet veel zeggen), maar meet je activiteit gedurende de hele dag. Slapen/rust, zitten, staan, wandelen en sport. 

Voor een ideale balans beweeg je zoveel mogelijk gedurende de dag en minstens eens per uur als je een zittend beroep hebt. Als ik te lang heb gezeten krijg ik dan ook een vibratiesignaal dat ik moet bewegen. Je doel behaal je niet met een x aantal stappen op een dag, maar met een bepaalde verdeling in je activiteit/intensiteit. Zo levert roeien geen stap op, terwijl je wel actief bent. Ook in één keer al je activiteitstijd doen, vrijwaart je niet van bankhangen de rest van de dag. Ook dan wordt je gemotiveerd regelmatig actief te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wie iedere dag sport, maar de rest van de dag niets doet, eigenlijk geen gezondheidsvoordelen uit het sporten haalt! 

Uiteraard testte ik de Polar M430 ook tijdens het sporten. Voornamelijk met hardlopen en Crossfit. Over de bediening kan ik heel kort zijn. Die laat zich vergelijken met andere Polar horloges, is simpel en met een duidelijk menu, waar je middels de knopjes doorheen scrollt. Een gebruiksaanwijzing is niet nodig. 


Eenmaal in een activiteitsmodus (hardlopen, Crossfit, je kunt in Flow veel verschillende sporten selecteren) wordt de hartslag via de pols gemeten. Maar de meting vindt niet 24/7 plaats, zoals bij veel andere sportwatches met hartslagmeting in de pols wel het geval is. Wel is het mogelijk om via het menu naar ‘my heart rate’ te scrollen voor je actuele hartslag, maar deze wordt niet opgeslagen. Aangezien Polar zich doorontwikkeld en dit in mijn ogen een software aanpassing is, verwacht ik dat er wel een registratiefunctie gaat komen.

Nauwkeurigheid


Zowel de Optische Hartslagmeting en de GPS hebben een verbetering ondergaan en moeten daarmee nauwkeuriger en actueler data verzamelen. 
Ik merk geen gekke uitschieters in de GPS-data. De lijntjes die ik heb gelopen, zowel in de stad als in het bos of platteland, lopen keurig via de paden. De eerste keer dat je de GPS inschakelt duurt het even voordat de satellieten gevonden zijn. Dat gaat de keren daarna soepeler, wat te verklaren is door de SiRFInstantFix™-voorspellingstechnologie. Deze onthoudt namelijk de stand van de satellieten, zodat hij ze een volgende keer zo gevonden heeft.


Over de Optische Hartslagmeting ben ik positief. Ter controle heb ik deze getest met een andere sportwatch met hartslagmeting via de pols. Daarbij registreerde de Polar M430 sneller veranderingen in de hartslag, bijvoorbeeld als ik opstond en mijn hartslag versnelde. Daarnaast heb ik het idee dat hij inderdaad erg nauwkeurig meet. Waar ik bij het controlehorloge nog wel eens het idee heb dat er een kink in de kabel zit en mijn hartslag niet helemaal overeen komt met de werkelijkheid, heb ik dat met de M430 niet.

Conclusie


De eerste week met de Polar M430 is me goed bevallen. Hij is zo makkelijk in gebruik en zit comfortabel dat ik hem ook makkelijk de hele dag en nacht kan dragen zonder dat het me irriteert. Ik verbaas me over de nieuwe functies en features die ten opzichte van de M400 zijn toegevoegd en de Polar M430 een overcompleet sporthorloge maken. Tel daar het Polar Smart Coaching programma, de nauwkeurigheid van de data en de mogelijke software ontwikkelingen bij op en je hebt een toptrainer voor een niet al te hoge prijs om de pols. De Polar M430 mag zich meten met sporthorloges die normaal gesproken in een hogere prijsklasse vallen en is daarmee een uitstekende keuze voor de sporter die graag inzicht in de data heeft en op basis van data en feedback over hartslag de prestaties wil verbeteren.

De Polar M430 is vanaf 26 april middels preorder te bestellen en is vanaf eind mei breed verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs bedraagt € 229,-.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Inge
  Het is de 1e keer dat ik een sporthorloge koop. Ik heb het gevoel dat de calorieen steeds begint met 1500 calorieen in plaats van o. Dit geeft toch een verkeeld beeld. Is dit normaal? Of hoe kan ik de beginstand wijzigen.
  Reactie geplaatst op 31/08/18 om 22:39 uur
 • Erwin
  weet iemand hoe je de gps in spaarstand zet, zodat de batterij langer meegaat voor lange tochten?
  Reactie geplaatst op 24/10/17 om 17:59 uur
 • Gilissen freddy
  Een mooie sporthorloge, heb er een gekregen voor vaderdag , van begin junni echt alle dagen in gebruik...lopen en fietsen 3 uren per dag ..werkte heel goed en je voelt ze amper aan je pols...maar...een bedienings knopje is er blijven inzitten en ze werkt niet meer de horloge, 3 maand oud en nu 4 tot 6 weken wachten voor herstel..heel jammer !
  Reactie geplaatst op 31/08/17 om 10:46 uur
 • Mynko
  vorig jaar overgestapt van de M400 naar de M600. Vanwege hartslagmeting in horoge, eindelijk van die hartslagmeterband af. De M400 vond ik een ideaal horloge, de M600 veel minder, o.a. omdat er geen audio signaal bij intervallen opzit, het trillen werkt niet bij mij, ik loop mijn intervallen gewoon door. Nu lees ik dat de M430 dat ook niet meer heeft. Enig idee waarom polar dit doet, waarom niet een keuze bieden. Ik ben al jarenlang tevreden Polar gebruiker, maar vress dat ik toch over moet naar een ander merk. Of zou hier iets aan kunnen worden gedaan?
  Reactie geplaatst op 30/05/17 om 17:00 uur
 • Ron
  Hoi, Mooie review. Rest mij nog 2 vragen m.b.t. de interval, is deze volledig dynamisch aan te maken zoals bij de m400 ook kon ? en hoe is de vibratie/trilling bij het einde van een sessie ? Is die goed te voelen ?
  Reactie geplaatst op 26/05/17 om 12:36 uur
 • George
  Al maanden aan het lezen, kijken, zoeken naar een opvolger van mijn TomTom horloge...Gevonden de oranje versie van de Polar M430 gaat hem worden, nog even geduld tot hij uitkomt
  Reactie geplaatst op 23/04/17 om 09:19 uur
 • Alex Kramer
  ERG mooi Maar weet U of er ook een nieuwe V800 of een update van dat sporthorloge komt, met optische hartslag meting , en moet je dan evengoed een hartslagband om zoals bij sommige garmin,s
  Reactie geplaatst op 20/04/17 om 08:08 uur
 • patrick
  Klinkt goed al de nieuwe features. Vooral de langere batterij tijd tijdens gps. En ik ga er van uit dat ook met een harslagband (de nieuwe H10 bijvoorbeeld) gemeten kan worden, zou je het nauwkeurigst willen meten.
  Reactie geplaatst op 19/04/17 om 10:03 uur
 • Claudia
  He Andrea, mooie duidelijke review. Kleine opmerking, ik heb al een paar jaar een M400 en die heeft ook al verschillende watchfaces en ik kan mijn gegevens ook al draadloos uploaden op de Flow.
  Reactie geplaatst op 17/04/17 om 21:32 uurLoopkalender

24
augustus