Garmin ForeRunner 235 en 630: vergelijking en gebruik

Tips hoe je de Garmin ForeRunner 235 en 630 kunt gebruiken bij je trainingen

De afgelopen twee weken zijn er reviews van de Garmin Forerunner 630 en de Garmion Forerunner 235 verschenen. Allebei mooi en fijn, maar: welke moet ik nu kiezen, en, wat kan ik er dan precies mee in mijn training? Immers, meestal speelt zich het volgende af: je leest een standaard review: “kijk deze knoppen zitten er op” of “je kan er hartslag, drempel, en, heel professioneel, running metrics mee meten!”. Dan koop je hem, en vervolgens klok je er alleen maar de afstanden mee en kijkt eens naar de hartslag. Dat is natuurlijk geen probleem. Hem omhebben voelt al “professioneel” en het oog wil ook wat enzovoort.

In dit artikel wil ik een stap verder gaan, en, naast het aanduiden van verschillen en overeenkomsten tussen beide horloges, ook ingaan op de vraag: “op welke manier gebruik ik de functionaliteit in de dagelijkse training zodat het ook een werkelijke meerwaarde biedt?”

De overeenkomsten en verschillen tussen de 235 en 630

Overeenkomsten: 
Afstandmeting
Hartslagmeting
Snelheidsmeting
Cadans
Activiteitentracker

De 630 levert:
Anaerobe drempel test
Stress indicator
Loopstatistieken (oscillatie, paslengte, links-rechts cadans, contacttijd)

De 235 levert
–     Hartslagmeting via een pols sensor. Hierdoor geen hartslagband nodig, en de mogelijkheid de hele dag (en nacht) de hartslag te meten.

De verschillen: discussie, argumenten waarom wel of niet belangrijk

1) De 235 levert hele dag hartslagmeting. Hiermee is uiteraard een mate van stress of mate van herstel te meten (bijvoorbeeld hoge rustpols: nog niet hersteld). Dit is mijns inziens een goed alternatief voor de stress indicator van de 630 die weliswaar een mooi getal levert, maar in mijn ervaring soms wat uiteenlopende waarden levert. De door de 235 gemeten laagste nachthartslag zegt me dan meer.

2) De Anaerobe drempel test van de 630 is een leuk extra, en het is ook zeker fijn om eens per maand bijvoorbeeld een testje te doen. Maar: weet, dat het vrij simpel is om je anaerobe drempel te meten. Recreanten kunnen gewoon een 10 kilometer lopen met hartslagmeter en de verkregen tijd en hartslag kan simpelweg vertaald worden naar een nauwkeurige drempel + hartslag. Vergevorderden weten hun drempel al jaren.

3) De loopstatistieken van de 630 zijn interessant, m.i. vooral voor snelle atleten, baanatleten, of vergevorderde lopers. De rustiger lopende recreant gebruikt deze statistieken volgens mij gewoon niet. Wel kunnen trainers de 630 uiteraard gemakkelijk gebruiken om hier en daar wat meetgegevens te verzamelen. 

Beschouwing van de overeenkomsten

De VO2max meting is leuk, maar zegt niet zoveel. Want het is niet meer dan een indicator van iets wat je toch al weet. Uiteraard is het een leuk speeltje: na een hele zware 5×1000 kijken of de waarde gestegen is. Loopcadans (aantal passen per minuut) is interessant, maar: het is met het blote oog ook wel te zien of iemand te grote (zwembad) passen neemt. Het verschil tussen een meetuitkomst van 173 en 180 is niet echt relevant. 

Verder is er uiteraard de lijst handige features zoals automatisch uploaden, Garmin Connect, connectIQ, uploaden trainingen, wifi (alleen 630), notifications (o.a. mails lezen), muziek, route terugvinden, activity tracker, batterij levensduur, etc etc. Hoewel ze heel waardevol zijn (!) zal ik ze hier verder niet behandelen.

Hartslag, snelheid, verdeling van kilometers

Uitermate interessant is natuurlijk: hartslag en bijbehorende snelheid. Dit is m.i. verreweg de belangrijkste functionaliteit van een sporthorloge. Een korte handleiding: er zijn vijf zones in te stellen op beide horloges. Stel ze in op basis van percentages van de Anaerobe drempel, en verdeel de training volgens een principe van circa 80-20 % over de zones. Een zinvolle indeling is:

Gebruik van de functionaliteiten in een trainingsschema

In de volgende tabel heb ik een aantal activiteiten opgenomen die voor kunnen komen in weekschema’s van zowel pure recreanten als (ver)gevorderde lopers. Per activiteit is aangegeven op welke manier de FR235 en de FR630 kunnen worden gebruikt.

Grondcontacttijd meten en gebruiken

Er is nog een aparte categorie lopers: de trainer-lopers. Hier zijn er veel van in Nederland, al dan niet gekwalificeerd. Deze lopers hebben, zoals in de eerdere review gemeld, m.i. meer aan een Garmin FR630, omdat ze daarmee gemakkelijk informatie bij hun lopers kunnen verzamelen: denk aan een drempeltest en diverse statistieken zoals (links/rechts) cadans, oscillatie, en vooral contacttijden.

De looptechnici onder ons weten dat als grondcontacttijden (tijd dat het been aan de grond is) korter worden, de looptechniek efficiënter wordt. Dit komt onder andere doordat bij een korte contacttijd er meer elastische energie die bij landing in bijvoorbeeld de achillespees werd opgeslagen, wordt teruggegeven, en doordat er meer afzetkracht op de grond wordt uitgeoefend op het juiste moment (wanneer het rendement groot is). 

Het is daarom interessant om het volgende te doen:
1) Grondcontacttijden van een groep lopers te meten (je kan in één sessie een hele groep doormeten)
2) Trainingen doen die contacttijden verkorten (zoals (sprong)krachttraining, korte snelle loopjes, diverse kaatsen, skippings en dergelijke)
3) Nogmaals meten om te kijken of het tot resultaat leidt!

Het is ook interessant om eens te meten wat een blok lange duurtraining met de contacttijden doet. Wellicht dat na een drie uur duurloop of na een blok lange rustige training deze tijden lang worden, maar dat met een bepaalde dosis kort snel werk, dit (nadelige) effect teniet gedaan wordt. Dit is m.i. heel interessant te meten en wellicht komt de trainer er dan snel achter, met harde feiten en bewijzen, dat ook voor (marathon)lopers snelheid en kracht belangrijk blijven.

Tot zover de vergelijking. Mocht bovenstaande vragen oproepen, aarzel niet, stel ze hieronder, dan zal ik ze beantwoorden, of (als uitgebreider) zorgen dat antwoorden worden toegevoegd aan het artikel.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear