RunTech

Garmin ForeRunner 235 en 630: vergelijking en gebruik

Door
Paul Oude Vrielink
29 december 2015 20:26
Garmin ForeRunner 235 en 630: vergelijking en gebruik
De afgelopen twee weken zijn er reviews van de Garmin Forerunner 630 en de Garmion Forerunner 235 verschenen. Allebei mooi en fijn, maar: welke moet ik nu kiezen, en, wat kan ik er dan precies mee in mijn training? Immers, meestal speelt zich het volgende af: je leest een standaard review: "kijk deze knoppen zitten er op” of "je kan er hartslag, drempel, en, heel professioneel, running metrics mee meten!”. Dan koop je hem, en vervolgens klok je er alleen maar de afstanden mee en kijkt eens naar de hartslag. Dat is natuurlijk geen probleem. Hem omhebben voelt al "professioneel” en het oog wil ook wat enzovoort.

In dit artikel wil ik een stap verder gaan, en, naast het aanduiden van verschillen en overeenkomsten tussen beide horloges, ook ingaan op de vraag: "op welke manier gebruik ik de functionaliteit in de dagelijkse training zodat het ook een werkelijke meerwaarde biedt?”


De overeenkomsten en verschillen tussen de 235 en 630

Overeenkomsten: 
- Afstandmeting
- Hartslagmeting
- Snelheidsmeting
- Cadans
- Activiteitentracker

De 630 levert:
- Anaerobe drempel test
- Stress indicator
- Loopstatistieken (oscillatie, paslengte, links-rechts cadans, contacttijd)

De 235 levert
-     Hartslagmeting via een pols sensor. Hierdoor geen hartslagband nodig, en de mogelijkheid de hele dag (en nacht) de hartslag te meten.

De verschillen: discussie, argumenten waarom wel of niet belangrijk

1) De 235 levert hele dag hartslagmeting. Hiermee is uiteraard een mate van stress of mate van herstel te meten (bijvoorbeeld hoge rustpols: nog niet hersteld). Dit is mijns inziens een goed alternatief voor de stress indicator van de 630 die weliswaar een mooi getal levert, maar in mijn ervaring soms wat uiteenlopende waarden levert. De door de 235 gemeten laagste nachthartslag zegt me dan meer.

2) De Anaerobe drempel test van de 630 is een leuk extra, en het is ook zeker fijn om eens per maand bijvoorbeeld een testje te doen. Maar: weet, dat het vrij simpel is om je anaerobe drempel te meten. Recreanten kunnen gewoon een 10 kilometer lopen met hartslagmeter en de verkregen tijd en hartslag kan simpelweg vertaald worden naar een nauwkeurige drempel + hartslag. Vergevorderden weten hun drempel al jaren.

3) De loopstatistieken van de 630 zijn interessant, m.i. vooral voor snelle atleten, baanatleten, of vergevorderde lopers. De rustiger lopende recreant gebruikt deze statistieken volgens mij gewoon niet. Wel kunnen trainers de 630 uiteraard gemakkelijk gebruiken om hier en daar wat meetgegevens te verzamelen. 

Beschouwing van de overeenkomsten

De VO2max meting is leuk, maar zegt niet zoveel. Want het is niet meer dan een indicator van iets wat je toch al weet. Uiteraard is het een leuk speeltje: na een hele zware 5x1000 kijken of de waarde gestegen is. Loopcadans (aantal passen per minuut) is interessant, maar: het is met het blote oog ook wel te zien of iemand te grote (zwembad) passen neemt. Het verschil tussen een meetuitkomst van 173 en 180 is niet echt relevant. 

Verder is er uiteraard de lijst handige features zoals automatisch uploaden, Garmin Connect, connectIQ, uploaden trainingen, wifi (alleen 630), notifications (o.a. mails lezen), muziek, route terugvinden, activity tracker, batterij levensduur, etc etc. Hoewel ze heel waardevol zijn (!) zal ik ze hier verder niet behandelen.

Hartslag, snelheid, verdeling van kilometers

Uitermate interessant is natuurlijk: hartslag en bijbehorende snelheid. Dit is m.i. verreweg de belangrijkste functionaliteit van een sporthorloge. Een korte handleiding: er zijn vijf zones in te stellen op beide horloges. Stel ze in op basis van percentages van de Anaerobe drempel, en verdeel de training volgens een principe van circa 80-20 % over de zones. Een zinvolle indeling is:Gebruik van de functionaliteiten in een trainingsschema

In de volgende tabel heb ik een aantal activiteiten opgenomen die voor kunnen komen in weekschema’s van zowel pure recreanten als (ver)gevorderde lopers. Per activiteit is aangegeven op welke manier de FR235 en de FR630 kunnen worden gebruikt.Grondcontacttijd meten en gebruiken

Er is nog een aparte categorie lopers: de trainer-lopers. Hier zijn er veel van in Nederland, al dan niet gekwalificeerd. Deze lopers hebben, zoals in de eerdere review gemeld, m.i. meer aan een Garmin FR630, omdat ze daarmee gemakkelijk informatie bij hun lopers kunnen verzamelen: denk aan een drempeltest en diverse statistieken zoals (links/rechts) cadans, oscillatie, en vooral contacttijden.

De looptechnici onder ons weten dat als grondcontacttijden (tijd dat het been aan de grond is) korter worden, de looptechniek efficiënter wordt. Dit komt onder andere doordat bij een korte contacttijd er meer elastische energie die bij landing in bijvoorbeeld de achillespees werd opgeslagen, wordt teruggegeven, en doordat er meer afzetkracht op de grond wordt uitgeoefend op het juiste moment (wanneer het rendement groot is). 

Het is daarom interessant om het volgende te doen:
1) Grondcontacttijden van een groep lopers te meten (je kan in één sessie een hele groep doormeten)
2) Trainingen doen die contacttijden verkorten (zoals (sprong)krachttraining, korte snelle loopjes, diverse kaatsen, skippings en dergelijke)
3) Nogmaals meten om te kijken of het tot resultaat leidt!

Het is ook interessant om eens te meten wat een blok lange duurtraining met de contacttijden doet. Wellicht dat na een drie uur duurloop of na een blok lange rustige training deze tijden lang worden, maar dat met een bepaalde dosis kort snel werk, dit (nadelige) effect teniet gedaan wordt. Dit is m.i. heel interessant te meten en wellicht komt de trainer er dan snel achter, met harde feiten en bewijzen, dat ook voor (marathon)lopers snelheid en kracht belangrijk blijven.

Tot zover de vergelijking. Mocht bovenstaande vragen oproepen, aarzel niet, stel ze hieronder, dan zal ik ze beantwoorden, of (als uitgebreider) zorgen dat antwoorden worden toegevoegd aan het artikel.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • EJsjasy
  Sir Elton John is my favourite UK singer of the world. I??™m happy to present for you this tour schedule. Check KLIK - Elton John tour Minneapolis website to get your tickets for the last Elton John tour 2019.
  Reactie geplaatst op 04/01/19 om 18:31 uur
 • Bas
  Hoi Paul, dit kwam ik toevallig tegen op de Garmin support pagina met de VO2-max meting; The FirstBeat Technologies algorithm takes into account the following variables and inserts them into an algorithm: Running: Heart Rate Variability + Heart Rate (HR) + Speed + Distance Cycling: Heart Rate Variability + Heart Rate (HR) + Speed + Distance + Power In order to generate a Running VO2 Max estimate, you must run for a minimum of 10 minutes above 70% of your max heart rate. Walking in most cases will not provide you with a VO2 Max estimate. Running VO2 Max requires a GPS signal to be recorded or modified. In order to generate a Cycling VO2 Max estimate, you must cycle for a minimum of 20 minutes above 70% of your max heart rate. It is recommended that this be performed on an indoor trainer to eliminate variables such as elevation, drafting, and pacing.
  Reactie geplaatst op 03/01/16 om 11:02 uur
 • Paul Oude Vrielink
  Ja Bas dat klopt. Ik weet niet in welke mate de 630 die conditiescore haalt uit hartslagvariabiliteit of gewoon uit de ratio hartslag/snelheid (was nergens terug te vinden).
  Reactie geplaatst op 30/12/15 om 15:34 uur
 • Bas
  Ik heb begrepen dat de FR630 naast de normale hartslag ook de hartslag variatie meet, waardoor er nauwkeuriger de fitheid jan worden bepaald. Na het starten van een loop verschijnt er dan ook een conditie score, en is onder andere hieraan gekoppeld. Ook de stresstest alleen beschikbaar op de FR630 maakt hier gebruik van. Verder vind ik de VO2 meting zelf wel interessant om bij te houden. Het is misschien niet heel nauwkeurig maar je kan wel heel goed je conditie monitoren zo.
  Reactie geplaatst op 30/12/15 om 13:11 uur
 • Paul Oude Vrielink
  Dirk, In vorige review heb ik daar iets over gezegd. In het kort: batterijduur is minder dan geadverteerd maar m.i. geen probleem, ik moest bij normaal gebruik (elke dag trainen) om de 3 dagen opladen. Ik heb gelezen dat cadans op hartslag zou locken maar zelf dit niet gezien (ook niet bij enkele proefpersonen). Bij intervaltrainingen: soms bij grote verschillen in tempo lijkt de FR235 even te zoeken naar de hartslag, maar vaak ook niet (vaak is het okee). Laat ik het zo zeggen: bij de meeste trainingen zie je een goede hartslag verschijnen. Als het echt heel belangrijk is (drempel test of je wil het absoluut 100% weten) dan kan je altijd nog even een ANT+ hartslagband om doen, die leest hij ook.
  Reactie geplaatst op 30/12/15 om 11:00 uur
 • Dirk
  Via andere reviews en fora hoor ik veel problemen op de FR235 ivm batterijduur, rare lock van cadans op harstlag en last hebben bij het oppikken van de verschillen in HR bij intervaltrainingen. Kan je hier misschien over uitwijden of iets over zeggen? Het lijkt me toch belangrijk om te weten wat de (mogelijke) problemen zijn als je een nieuw horloge wil kopen. Voor mij is het vooral de 235 omdat hier geen hartslagband meer bij nodig is.
  Reactie geplaatst op 29/12/15 om 23:35 uurLoopkalender

19
augustus