RunTech

Review: Sigma iD.RUN HR hartslagmeter

Door
Paul Oude Vrielink
18 maart 2018 00:00
Review: Sigma iD.RUN HR hartslagmeter
Sigma Sport levert sinds februari 2018 in de iD.SERIES sporthorloges de nieuwe iD.RUN en iD.RUN HR. We reviewen deze laatste: een sporthorloge bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers, met ingebouwde pols-hartslagmeter. De iD.RUN HR is een horloge in de lagere prijsklasse maar is toch behoorlijk volledig, en levert zodoende een prima prijs-functionaliteit verhouding. 

Het horloge is bedoeld voor hardlopers en fietsers/wielrenners. Het is niet bedoeld of geschikt om mee te zwemmen (wel waterdicht, een halve minuut onder water is geen probleem, regen ook niet). Ik heb het horloge een week getest: er een aantal hardlooptrainingen mee uitgevoerd en een keer gefietst. Ik heb de Android- of Google Play (IOS) applicatie "Sigma-Link” gedownload voor op m’n telefoon en heb de Sigma Data Center applicatie op mijn laptop gezet. Gekeken hoe gemakkelijk alles werkt, hoe intuïtief de bediening is. En ja: het lukte me om zonder handleiding het ding te bedienen. 

* Linksboven de "stop” knop: bijvoorbeeld stop de training, exit een menu
* Rechtsboven de "start” know: starten van een training, bevestigen van een keuze, openen van een submenu
* Onder links de min (-) en rechts de plus (+) knoppen: hiermee bladeren door de opties, trainingsprofielen en dergelijke.

De functies, de apps: wat kan je  er mee?

Het horloge weegt 56 gram. Het bandje is van een flexibel soort siliconenrubber gemaakt en is vervangbaar. Het scherm is krasbestendig mineraalglas en is groot. Grote letters, duidelijk display. Het horloge bevat zoals gezegd een pols-hartslagmeter. Daarnaast stappenteller, calorieënmeter, activity tracker. De batterij gaat minimaal vier trainingsuren mee, voldoende voor een hele lange duurloop.

Er is zoals gezegd de Sigma-Link app en voor op de computer de Sigma Data Center applicatie. Via een kabeltje is trainingsinformatie gemakkelijk te downloaden en instellingen, profielen, te uploaden. Met Android-phones die het NFC-protocol (draadloos) kunnen praten kan ook draadloos de data worden opgehaald. Beide apps werken intuïtief, ik heb geen handleiding hoeven gebruiken.

De test: een trainingsregistratie

Hier gaat het natuurlijk om: leuk zo’n hartslagmeter maar doetiehetook? Hoe is de GPS? Ik heb een aantal trainingen gedaan. Mijn ervaringen, puntsgewijs:

GPS registratie: het kost een minuutje om het GPS signaal te vinden, maar er is de mogelijkheid dit te versnellen via uploaden van satellietgegevens vanaf laptop. Ik heb de afstandmeting vergeleken met een Garmin, en kon geen noemenswaardig verschil ontdekken.

Hartslagmeting aan de pols: deze is vrij accuraat. Meting aan pols is altijd iets minder betrouwbaar dan via hartslagband, maar bij het iets hoger op de pols dragen van het horloge bleek vrijwel alle data te kloppen. Over dat hogerop dragen: ik heb nogal dunne en pezige polsen. De hartslagmeting werkt daarom bij mij niet zo goed als ik het horloge op de gebruikelijke plaats draag. Ik heb hem daarom hogerop gedragen, zie hieronder, en dat leidde tot prima metingen. Een training: ik liep een 6x4 minuten tempo, met zowel een Garmin als de iD.RUN HR om mijn pols. Het resultaat mag er zijn.Boven de weergave in het Sigma Data Center. Het rode lijntje is de hartslagmeting. De hartslag stijgt bij mijn tempo’s tot 146-150. Ter vergelijking heb ik de Garmin-grafiek eronder geplakt: een vergelijkbaar hartslagbeeld. De grafieken zijn niet 100% over elkaar te leggen, dit komt omdat de iD.RUN HR meter automatisch stopt met registreren als je even stilstaat en de Garmin door meet. 

Verder zie je in Sigma vier gekleurde balken: dit zijn hartslagzones, welke zijn gerelateerd aan mijn maximale hartslag van 170. Naast hartslag en snelheid is er ook een pasfrequentie-lijntje te zien. Verder is (instelbaar) te zien paslengte, beste kilometer of beste 5000 of 10000 meter, automatische ronden en dergelijke. 

Samenvattend: waar voor je geld

Het horloge heeft een vrij robuuste uitstraling. Het is denk ik een kwestie van smaak of je dat mooi vindt. Een grote display met duidelijke informatie. De hartslagmeting is nauwkeurig mits (bij mij) wat hoger op de pols gedragen. De gemeten informatie wordt prima weergegeven in het Sigma Data Center: mooie grafieken, zones (die aansluiten bij jouw persoonlijke hartslagbereik), aan- en uitzetten van informatie die je wilt zien. Gemakkelijk instellingen managen. Al met al veel waar voor je geld.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Johan
  Ronald, volgens mij kan dat niet.
  Reactie geplaatst op 11/06/19 om 11:56 uur
 • Roland van Deursen
  Ik heb ook de ID HR RUN HR ben er heel tevreden over. Alleen kan ik niet ontdekken hoe ik zonder in de trainings of activity mode mijn hartslag kan meten.Is dit wel mogelijk ?
  Reactie geplaatst op 18/05/19 om 20:26 uur
 • Johan
  Oh, en antwoord op de vraag van Ben; via een USB-kabeltje en Sigma Data Centre. Dat heeft sowieso mijn voorkeur; de NFC connectie werkt niet altijd even soepel met mijn Samsung telefoon.
  Reactie geplaatst op 10/11/18 om 11:27 uur
 • Johan
  Ik heb dit horloge nu een paar maanden. Op zich ben ik heel tevreden over de mogelijkheden, en b.v. de opties om de schermen aan te passen. De hartslagmeter is voor zover ik kan beoordelen ook behoorlijk nauwkeurig (voor een amateur sporter). Het enige echte nadeel is dat het erg lang duurt om de GPS satellieten te vinden, zelfs wanneer je de A-GPS data vooraf laadt. Mijn oplossing; tijdens inlopen alvast de trainingsactiviteit opstarten, en beginnen zodra hij de GPS gevonden heeft (duurt makkelijk anderhalve minuut in een normale woonwijk). Accuduur is goed, oplaadkabeltje is een beetje priegelen, vooral om het klepje naderhand weer dicht te drukken. Draagcomfort is verder ook prima. Ik geloof niet dat er vervangende bandjes zijn, dus dat zou het zwakke punt zijn qua levensduur. Goed horloge dus voor de prijs, maar vanwege de traagheid van de GPS geen topper.
  Reactie geplaatst op 10/11/18 om 11:24 uur
 • Ben
  Beste Paul, Hoe kan deze sporthorloge uitlezen op mijn Microsoft computer, ik bezit namelijk geen apparaat met Android systeem. B.v.d. Ben blensvelt@ziggo.nl
  Reactie geplaatst op 14/09/18 om 21:45 uurLoopkalender

19
augustus