RunTech

Review: TomTom Spark Cardio + Music

Door
Andrea van Lieshout
19 januari 2016 00:00
Review: TomTom Spark Cardio + Music

TomTom bracht in de zomer van 2014 de TomTom Multisport Cardio op de markt. Een van de eerste sportwatches, waarbij de hartslag via de pols wordt gemeten. Een uitkomst voor veel sporters die de hartslagband zat zijn. Maar TomTom zit niet stil. Met de visie om zich te richten op de frustraties van sporters en hier een oplossing voor te vinden, komt TomTom nu met de Spark. Feitelijk de opvolger van de TomTom Multisport Cardio met een paar nieuwe features.


TomTom Spark x 4
Er is keuze uit vier verschillende sporthorloges, oplopend in prijs en functies 


TomTom Spark: 

GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie en Multi-sport modus (let op: geen hartslagmeting).

Prijs € 149,-


TomTom Spark Cardio:

GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus en ingebouwde hartslagmeting via de pols.

Prijs € 199,-


TomTom Spark Music: 

GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus en opslag voor meer dan 500 muzieknummers (let op: geen hartslagmeting).

Prijs € 199,-


TomTom Spark Cardio+ Music: 

GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus, ingebouwde hartslagmeting via de pols en opslag voor meer dan 500 muzieknummers.

Prijs € 249,-


Alle horloges hebben een 24/7 activitytracker, die meet of je voldoende actief bent op een dag door je actieve tijd te meten, je stappen te tellen en je calorieverbranding bij te houden. Daarnaast meet hij je slaapritme.

De GPS-functie is in alle Sparks hetzelfde: hij meet snelheid, afstand, tijd, pace en live stats on the go.  Ook hebben alle Sparks de Multi-sport modus voor de sporten hardlopen, fietsen zwemmen, hardlopen op de loopband, gym, indoor fietsen en freestyle. Bij het zwemmen is het niet mogelijk de hartslag via de hartslagsensor op de pols te meten en/of muziek te luisteren.

De verschillende functies hebben invloed op de batterij. Indien je de Spark als activitytracker gebruikt, heeft de batterij een levensduur van 3 weken. Bij het gebruik van GPS tot 11 uur en bij het gebruik van GPS + hartslag + muziek tot 5 uur.
Looks
De TomTom Spark lijkt heel erg op zijn voorganger, maar in het uiterlijk is een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is het klokje platter dan zijn voorganger. Er zijn verschillende modieuze kleuren bandjes verkrijgbaar, zodat je je Spark kunt aanpassen aan je mood of kledingkeuze. De bandjes zijn er in twee verschillende maten (small en large) en hebben een nieuw sluitsysteem, waardoor je de Spark heel makkelijk om en af doet.
Ook de oplader heeft een metamorfose ondergaan. Deze is ranker geworden en heeft een andere aansluiting gekregen.


Aan de slag
Om de TomTom Spark te gebruiken (ik testte de Cardio + Music) is geen hogere wiskunde nodig. Het opladen gaat via het meegeleverde USB-kabeltje. Als je de Spark voor het eerst gebruikt, wordt je door het menu geleid en voer je je gegevens (lengte, gewicht, etc) in. De bediening is heel eenvoudig: een knop die naar boven, beneden, links en rechts beweegt en zo door het menu en de submenu’s heen schoolt. 


De bijgeleverde headset werkt middels bluetooth. Ook deze eerst even opladen met het USB-kabeltje en dan koppelen met je Spark. Dat was nog even een werkje, omdat ik het knopje van de headset niet lang genoeg in had gedrukt en de Spark de headset dan niet vindt. Uiteindelijk wist ik wat ik fout deed en was de koppeling zo gereed. Het grote voordeel van bluetooth is dat je geen gedoe hebt met irritante kabeltjes die overal in verstrikt raken en als spaghetti om je lijf wapperen tijdens het lopen.


Op pad
Via het menu kies je jouw sport, in mijn geval hardlopen. Even wachten tot de GPS gevonden is en je hartslag wordt geregistreerd (wat overigens erg snel gaat) en je kunt starten met je training. Je kunt via het menu zelf instellen welke gegevens je in beeld wilt hebben en hoe je wilt trainen. Wil je trainen op afstand, hartslagzones, tijd, calorieën of een interval, dan kun je dat invoeren. Nadeel van de intervalfunctie is wel dat je enkel blokjes van gelijke duur of afstand kunt invoeren. Via een trilling en een geluidje geeft de Spark de tempowisselingen aan. De intervalfunctie is vrij beperkt als je tempoblokken van verschillende omvang hebt.


De GPS functie is zeer nauwkeurig. Al je trainingsdata en activities kun je middels de app Mysports of het gelijknamige computerprogramma syncen. De route kun je naderhand via MySports terugzien en analyseren in combinatie met je snelheid, hoogte en hartslag. MySports connect met onder andere MapMyFitness, Strava, Nike+ en Runkeeper.


Trainen met muziek
Nog nooit eerder liep ik met oordoppen in de oren. Ik luister nooit muziek tijdens het lopen. Ik wil de natuur en omgevingsgeluiden om me heen horen. Plus ik heb geen zin in spaghetti aan mijn lijf en een telefoon die ik in mijn hand moet houden of ergens weg moet stoppen. Maar door de Spark ben ik muziek tijdens het lopen toch gaan waarderen. De Spark Music en Spark Cardio + Music worden geleverd met een gratis mix van de Ministry of Sound. Daarnaast zet je via het MySports gemakkelijk muziek op de Spark (Cardio+)Music. De bijgeleverde bluetooth headset werkt goed. Met een schuifje op het verbindingsdraadje tussen de oortjes is deze in te stellen naar jouw hoofd. Meiden opgelet: dit schuifje en het stugge rubber van het draadje raakt verstrikt in je paardenstaart heb ik ondervonden.


De bediening werkt middels een paneeltje achter je linkeroor. Hier zit ook de bluetooth connectie met je Spark. Je moet je horloge dus wel links dragen, zodat je geen storingen ondervind. Overigens heb ik tot ongeveer 3 meter bij de Spark vandaan (als ik hem bijvoorbeeld in de huiskamer heb liggen) nog steeds goed geluid. Het geluid is helder, een beetje blikkerig en de bas in de muziek is niet heel erg aanwezig. Al ligt dit ook aan het genre muziek wat je luistert. Je kunt van een headset niet verwachten dat je het geluid in een concertzaal kunt evenaren. 


Het grootste nadeel vond ik echter  het volume. Zelfs op de zachtste stand is deze best luid en dat vind ik in het verkeer toch echt niet fijn.

Overigens is de Spark (Cardio+)Music met iedere bluetooth headset te gebruiken, dus als de bijgeleverde headset niet naar wens is, kun je deze nog wisselen.


Conclusie


DeTomTom Spark is een gebruiksvriendelijke sportwatch. De hartslagmeting via de sensor op de pols vind ik nauwkeurig. Ik heb deze getest door gelijktijdig een sporthorloge met hartslagband te gebruiken. De gemeten waarden komen nagenoeg overeen.

 

Min punt

De trainingsfuncties vind ik beperkt. Het is niet mogelijk om intervaltrainingen in te voeren die een andere vorm hebben dan x minuten/meters tempo en y minuten/meters rust maal het aantal herhalingen, waarbij x en y niet variabel kunnen zijn. Voor duurtrainingen kan ik er echter prima mee uit de voeten. 


Pluspunt


Het lopen met muziek om de pols in plaats van een telefoon of andere muziekdevice met allerlei draden is een stap voorwaarts in de technische ontwikkelingen, die veel frustraties bij hardlopers weg zal nemen. Nu heb ik geen vergelijkingsmateriaal als het gaat om het lopen met muziek met een telefoon en een kilometer aan draden, maar de muziekfunctie van de Spark (Cardio+)Music voldoet aan mijn verwachtingen. 
Minpunt


De bijgeleverde headset heeft niet mijn voorkeur. Het rubberen draadje wat achter je hoofd langs gaat raakt in mijn paardenstaart verward en het geluid is vrij luid. Een andere headset van AVANCA zorgde ervoor dat ik deze problemen niet had.


De TomTom Spark is verkrijgbaar bij de hardloopspeciaalzaak of via TomTom.

 

 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Ellen
  Enig idee als de muziek terug begint waar je eindigt? Of start deze steeds opnieuw? Alvast bedankt... Groetjes
  Reactie geplaatst op 08/01/18 om 07:52 uur
 • Marjolein
  Kan het horloge alleen maar via de computer opgeladen worden? Zit geen gebruiksaanwijzing bij, erg onhandig
  Reactie geplaatst op 13/10/17 om 21:17 uur
 • Erwin Heinhuis
  Je kan heel veel soorten bluetooth oordopjes gebruiken. Ik gebruik zelf bluetooth dopjes van het merk QY8 en heb deze besteld via Aliexpress voor maar €15,- en werken perfect, zit een volume regeling op het rechteroortje. Het horloge is prima, hartslagmeter is vrij nauwkeuring, ik heb er een Polar M400 met borstband bij gedragen om even te vergeklijken. Het enige nadeel, als je het al een nadeel kan noemen is dat je geen mooi overzicht kan plaaten op social media zoals Facebook. Het kan natuurlijk wel, maar dan is het vrij beknopt. Via andere apps gaat dit wel goed. Al met al een prima horloge voor hardloper die graag hun run willen terugkijken en analyseren.
  Reactie geplaatst op 13/10/17 om 17:37 uur
 • Manon
  Hallo, Ik hoor verschillende berichten over de headsets die aangesloten kunnen worden met de tom tom Spark. Begrijp ik het goed dat je de headset van AVANCA dus gebruikt bij deze horloge en dat dit goed bevalt?
  Reactie geplaatst op 20/03/17 om 10:05 uurLoopkalender

24
augustus