Helpt dit echt tegen het verzwikken van je enkel?

EXO-L is een enkelband uit de 3D-printer die verzwikken voorkomt

Blessures voorkomen is misschien wel het allerbelangrijkste voor een hardloper. Want er bestaan helaas vele blessures die het leven als hardloper bijzonder onprettig kunnen maken. In het bijzonder de enkel is een zwakke plek bij veel renners, zeker als je al ooit een keer door je enkel gegaan bent, is de kans levensgroot dat dit opnieuw gebeurt. 

Ook ondergetekende kent dit probleem. Ooit scheurde ik tijdens een potje basketball mijn linkerenkelband en sindsdien is de enkel kwetsbaar. Sindsdien is het klooien met tape of bandages, voor elke run of andere sports snoerde ik mijn enkel stevig in, in de hoop hem te beschermen tegen zwikken. Als je te lang sport, kan de enkel vervolgens weer te strak en te lang ingesnoerd geweest zijn, ook niet goed.

Onlangs stuitte ik op een noviteit, van een bedrijfje dat nog in de startupfase verkeert, dat via 3D-scanning en 3D-printing een op maat gemaakte enkelband produceert. Geweldig! Ik ga meteen voor ProRun op onderzoek uit, want in potentie zou dit revolutionair kunnen zijn voor de hardloper. Hieronder lees je mijn bevindingen.

“Verzwik nooit je enkels” is het motto van EXO-L, een Nederlandse startup uit Delft die belooft via een enkelband uit de 3D-printer je enkel te beschermen tegen zwikkende bewegingen terwijl hij zijn volledige bewegingsvrijheid behoudt. Dat vraagt om uitleg, onderzoek en testen. 

De enige manier om daar achter te komen, is naar Delft te gaan. Bij YES! Delft, een gebouw vol startups die veel te maken hebben met de TU Delft (spinoffs, ondersteuning van) neemt EXO-L een prominente plaats in. Oprichter Marcel Fleuren en marketing-dude Mark Kwanten (mkwanten op Snapchat) staan me te woord en vertellen dat EXO staat voor extern, net als bij een exoskelet, een harde structuur die ondersteuning biedt. De L staat voor ligament, het lichaamsdeel dat we doorgaans oprekken, inscheuren of afscheuren bij verzwikkende enkels.

In het EXO-L museum laat Marcel me de eerste prototypes zien en de stappen die er gezet zijn om tot een werkend eindproduct te komen. Marcel ging vaak door zijn enkel met voetballen en zocht naar een oplossing die er voor zou zorgen dat dit niet meer gebeurde zonder dat hij zijn hele enkel immobiliseerde en beperkte in zijn bewegingen. Uiteindelijk is dit gelukt via de EXO-L die nu klaar is om de markt te betreden. Er zijn reeds 1.500 gebruikers en talloze fysiotherapeuten en tevens topsporters beginnen het product te ontdekken en omarmen. “De EXO-L is niet alleen bedoeld ter herstel van blessures, maar juist ook om blessures te voorkomen,” benadrukt Mark. De EXO-L is niet alleen voor sporters. “Ook arbeiders, bijvoorbeeld bij Strukton Rail, die veel slepen en sjouwen en vaak door hun enkel gaan, kunnen veel baat hebben bij ons product.”

Is de doelgroep dan iedereen? 
“Niet helemaal, we mikken wel degelijk op bepaalde groepen die door hun levensstijl meer risico lopen op enkelblessures dan anderen. We brengen met ons product een oplossing voor een probleem binnen bereik van een veel grotere doelgroep. Voorheen moest je een prothese op maat laten maken, hetgeen duizenden euro’s kostte. Dit is voor weinig mensen te betalen. De EXO-L is niet alleen een kwaliteitsproduct, maar ook maatwerk. Hier gaat wel wat tijd in zitten qua ontwikkeling, scannen, produceren en leveren, dus het is logisch dat het wat langer duurt en duurder is dan een enkelband die je bij een sportwinkel koopt. Maar het resultaat en de bescherming zijn dan ook totaal anders,” zegt Kwanten.

Hoe werkt het dan?
Het bedrijf heeft eigen scanners ontwikkeld. De gebruiker stapt in de scanner, voert wat gegevens in op de touch screen en binnen een paar seconden is de enkel gescand. Vervolgens wordt de scan bewerkt, 3D-geprint, geassembleerd en daarna naar de consument gestuurd. Een slagje wat nog wel gemaakt moet worden, is het aanpassen van de schoenen. De gebruiker dient deze in te leveren/op te sturen naar EXO-L waar er speciale strips opgezet worden waar de enkelband op bevestigd kan worden. Een gedroomde volgende stap voor EXO-L zou zijn als de grote schoenenmerken een ringetje zouden bevestigen aan hun schoenen in het productieproces, maar dat zal pas gebeuren als er heel veel pull-vraag vanuit de consumenten gaat komen.

Mijn linkerenkel is zwakker dan mijn rechterenkel. Volgens de filosofie van EXO-L zou ik beide enkels moeten beschermen, maar mijn linker heeft accuter bescherming nodig omdat die bij elke keer dat ik sport het risico loopt te verzwikken. Daar beginnen we dus. Na mijn enkel te laten scannen, koos ik een kleur. Nu moet ik mijn schoenen opsturen voor de aanpassing en daarna is het wachten op de levering (10 werkdagen) van mijn enkelbeschermer op maat. Zodra die binnen is, ga ik testen en laat ik weten wat mijn bevindingen zijn. Erg benieuwd!!

Maarten Verkoren

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech