Hoka Carbon Rocket vs Nike Vaporfly 4%, mijn persoonljke impressie.

Twee merken die beiden een carbonplaat in hun schoenen verwerken om je sneller te laten lopen. Werkt het en wie is de beste of snelste?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hoka Carbon Rocket vs Nike Vaporfly 4%, mijn persoonljke impressie.

Nadat we een kleine maand geleden al een eerste korte impressie hebben gegeven van de nieuwe Hoka Carbon Rocket hier nu het uitgebreide verslag.

Omdat het beide schoenen zijn die gemaakt zijn om sneller te gaan en beide hiervoor een combinatie gebruiken van foam en een carbonplaat in de schoenen gaan we een vergelijking maken tussen de Nike Vaporfly 4% en de Hoka Carbon Rocket.
Laten we starten met de specs:
Gewicht
Nike: ongeveer 185 gram
Hoka: ongeveer 209 gram
Zooldikte- en materiaal:
Nike: voorvoet 21 mm, achtervoet 31 mm (10 mm drop) – ZoomX Foam
Hoka: voorvoet 25 mm, achtervoet 26 mm (1 mm drop) – PROFLY Foam
Upper:
Nike: Flyknit
Hoka: Engineered Mesh
Slijtzool:
Nike: rubber
Hoka: rubberized foam met op de slijtlocaties extra rubber
Prijs:
Nike: € 250
Hoka: € 160
Tot zover de ‘mechanische’ specs.
Wat is het verschil in het werkelijke lopen.
De Nike is super zacht, ik heb bijna altijd meteen het gevoel dat de zool té zacht is en ik vind de goedkopere variant van Nike, de Zoom Fly, eigenlijk fijner loper dan de 4%. Maar in de goedkopere variant, de Zoom Fly, zit dan weer niet een carbonplaat, maar kunststof variant.
Persoonlijk vind ik de 4% dan ook te ‘zompig’ aanvoelen. Maar wat deze schoen vooral mist is stabiliteit. Alleen de meest neutraal afwikkelende lopers kunnen hier een beetje fatsoenlijk op afwikkelen en wie ook maar een klein beetje meer pronatie vertoont zakt op de schoen naar binnen.
Ook de inlegzool die in de schoen verlijmd zit heeft voor mij geen fijne afwerking. Maar dat is puur een persoonlijk kwestie en dat kan voor iemand anders een heel ander, positiever, gevoel opleveren.
Hardlopend op deze schoen, los dat ik de zool aan de achterkant te zacht vind merk je wel dat de carbonplaat een vorm van propulsie / afzet geeft. Zeker wanneer je het tempo wat opvoert en meer richting midvoet gaat landen. Maar puur op basis van loopgevoel vind ik de ‘goedkopere’ Nike Zoom Fly veel meer richting de Hoka gaan en ook veel prettiger lopen.
De Hoka is minder zacht, maar zeker niet hard. Het achterste deel van de zool is van een net iets zachtere foam dan de voorzijde. De midvoet en voorvoet voelen daardoor veel meer responsive aan en waar je bij de Nike wel ee beetje voelt dat er enige vorm van propulsie in zit lijkt je bij de Carbon Rocket ‘afgevuurd’ te worden.
Elke keer opnieuw verbaas ik mij weer hoeveel energie er opgeslagen wordt, hoe veel hoger mijn swing van de benen naar achteren is en hoe makkelijk deze schoenen letterlijk wegrennen.
De Hoka’s zijn veel stabieler dan de Nike’s, zonder enige twijfel. De inlegzool is verwijderbaar dus je kunt er bijvoorbeeld ook makkelijker een eigen maatzool in plaatsen. De licht pronerende loper kan ook prima uit de voeten op de Hoka’s in tegenstelling tot de Nike Vaporfly4%. Ook hier geldt dat de goedkopere Nike variant veel stabieler is dan zijn duurdere broer. 
Opvallend is hoeveel comfort de Hoka;s onder de voorvoet geven. Dat zit uiteraard in de zooldikte en de rubberized foam van de slijtzool.En hoe langer hoe meer ontdek ik hoe fijn het is om wat extra comfort onder de voorvoet te hebben. Zeker op langere afstanden!
Zowel de Nike als de Hoka zijn door het gebruik van de carbon platen in de schoenen behoorlijk stijf, maar daar merk je met lopen niets, negatiefs, van.
Het Engineered Mesh is voor mijn persoonlijk fijner dan het Flyknit materiaal van de Nike, maar dat is omdat ik altijd met blote voeten in mijn schoenen hardloop. Ik houd niet van sokken dus een zachter afgewerkt materiaal voelt vaak gewoon wat lekkerder.
Wat ik minder fijn vind bij de Hoka’s zijn de beide elastische randen die de tong op hun plaats houden en je voet wel stevig vast omsluiten. Maar voor mij persoonlijk zitten ze net te strak. De simpele oplossing was dat ik ze er uit heb geknipt :-). Ik was even bang dat er dan wat zou gaan rafelen, maar dat is het geheel niet het geval en de tong blijft keurig op zijn plaats zitten.
Als ik een totaal niet wetenschappelijke manier loslaat op beide schoenen om te bekijken welke de ‘snelste’ is – in de vorm van over verschillend trainingen het gemiddelde nemen van 1 km testjes afwisselend met de schoenen en bij een zo gelijk mogelijk blijvende HRM – is de Hoka doorgaans 5 tot 7 sec per km sneller. Maar de weersomstandigheden variëren natuurlijk ook en er zijn genoeg andere variabelen die invloed hebben. Maar over een 10-tal trainingen met gemiddeld tussen de 6 a 9 x 1 km testen is dat het resultaat.
Wanneer ik puur op gevoel af ga dan lopen voor mij de Hoka’s veel lekkerder omdat ze minder ‘slap en zacht’ in de hiel/midvoet aanvoelen dan de Nike’s en mij veel meer het gevoel geven dat de passen mooier lopen. Meer en een snellere swing naar achteren zonder dat ik er moeite voor hoef te doen. En als ik ze goed op de midvoet voorvoet raak dan heb je werkelijk het gevoel dat je naar voren wordt geduwd door de schoenen.Los hiervan heb ik minder last van de beentjes na een pittige intervaltraining wat ik wijd aan de extra demping in de voorvoet.
Schoenen blijven natuurlijk altijd een persoonlijke kwestie en er zijn ook nog wel een paar punten die ik aan de Hoka zou willen aanpassen. Om de schoenen voor een nog groter publiek bereikbaar te maken zou ik de drop van 1 mm naar 5 mm aanpassen. Ik durf zelfs bijna te beweren dat de push naar voren dan nog groter zou kunnen zijn. En de breedte van de voorvoet zou qua pasvorm ook iets ruimer mogen zijn. Ze zijn niet super smal, maar zeker niet extreem breed. Voor de meesten waarschijnlijk wel prima en na een paar keer lopen merkte ik dat ze ok wel wat uitlopen in de breedte, maar ietsje meer ruimte zou ik fijn vinden. Of een extra breedtemaat beschikbaar maken.
Hoka heeft de Carbon Rocket, in tegenstelling tot Nike de 4%, vrij geruisloos gelanceerd. Dat heeft mij persoonlijk wel erg verbaasd want het is het echt een sensationele schoen.
De hardloper / triathleet die zijn focus heeft om wat sneller te willen lopen en toch een dosis comfort wil hebben, zeker op de lange afstanden gaat enorm veel plezier aan de Carbon Rocket beleven.
Ik wil niet zeggen dat dit niet het geval is of kan zijn op de Nike Vaporfly 4%, maar door het gebrek aan stabiliteit, de extreem zachte zool en de toch redelijk extreme prijs maakt dat deze schoen voor velen net wat minder geschikt is.
Laten we eerlijk zijn, € 160 is al pittig, maar € 250 voor een set wedstrijd/lightweight schoenen is wel heel erg fors. En de Hoka heb ik ook gebruikt voor een aantal langere, minder snelle duurlopen en die gingen ook erg goed.
De Hoka’s lijken heel erg op de Nike Zoom Fly, maar geven dan wel weer wat meer propulsie in mijn persoonlijke gevoel. Maar bijv. een loper met een wat meer haklanding zou weer beter op de Nike kunnen lopen omdat de drop van de Hoka té laag zou kunnen zijn.
Het zijn allemaal goede schoenen en het persoonlijke gevoel en je loopstijl zal uiteindelijk de doorslag geven welke jij als loper zelf de meest comfortabele (of snelste) vindt.
Hoka One One boort met de introductie van de Carbon Rocket een nieuwe markt lopers aan die voorheen het merk misschien een beetje links lieten liggen omdat ze het merk teveel associeerde met het ‘dat zijn die schoenen met die dikke zolen’ imago. Maar met de introductie van de Carbon Rocket schudt Hoka dat imago van zich af.
De Hoka Carbon Rocket is een unisex schoenen die verkrijgbaar is vanaf maat 36 t/m 48. Hoewel de schoenen door het eerste succes in sommige maten al uitverkocht zijn.
De Carbon Rocket is een schoen die je wilt proberen en ervaren! 
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit RunTech