RunTech

In de knoop met je compressiekousen?

Door
Andrea van Lieshout
29 april 2017 00:00
In de knoop met je compressiekousen?
Je ziet ze steeds vaker: lopers met compressiekousen. Ik draag ze zelf ook. Sterker nog, ik loop zelden zonder! Maar werkt dat nou echt, waar moet ik op letten als ik ze als ik ze aanschaf, hoe krijg je die dingen in godsnaam aan? Daarom de ins en outs van compressiekousen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Herzog Medical

Werking?
Zelf loop ik altijd met de PRO compressiekousen van Herzog Medical. Deze zijn ook in tubes te verkrijgen (zonder voet). De PRO compressiekousen en -tubes leveren een relatief hoge druk en hebben een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dat voelt wel strak om de benen, maar dit zorg er voor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. Kortom, door het dragen van de kousen herstel je sneller van je inspanning. Indirect vergroot je hiermee je prestatievermogen. 

Nog een groot voordeel van de kousen is dat er ook een preventieve werking vanuit gaat en dat ze het genezingsproces van een blessure stimuleren. Denk aan kuitklachten, shin splints, achillespees problemen, spierverrekkingen en verkrampingen. De kousen verminderen de schokbelasting waardoor (verdere) schade wordt verminderd of zelfs voorkomen.?

Het verschil tussen de PRO compressiekousen en de -tubes is het missen van de ‘voet’ bij de tubes. Dit is meteen een belangrijk verschil. De tubes kunnen alleen tijdens de training of wedstrijd worden gedragen vanwege mogelijke vochtophoping in de voet wanneer je in rust bent en moeten na de cooling down uit worden getrokken. Aangezien ik een paar keer in de week heen en weer rijd naar de training en de kousen door de compressie ook herstel bevorderend werken, zijn kousen voor mij functioneler. 

Keuze
Er zijn meerdere merken op de markt te verkrijgen, maar de ene compressiekous is de andere niet. De kwaliteit van de kousen is dan ook erg uiteenlopend.  Veelal bieden ze te weinig compressie of hebben geen juist drukverloop. Naast de gespecialiseerde aanbieders hebben veel sportmerken tegenwoordig ook hun eigen compressiekousen. 
Ik heb diverse kousen geprobeerd en mogen testen, mij bevallen de kousen van Herzog het beste.

De compressie van de kousen van Herzog garanderen een bepaalde hoeveelheid druk die van de enkel afloopt richting de knie. Ik heb ervaren dat de de kousen van andere merken over het algemeen minder compressie bieden dan die van Herzog. 

Aanschaf
Compressiekousen of -tubes aanschaffen doe je niet zo maar. Het is belangrijk dat je de juiste maat neemt. Een verkeerde maat kan leiden tot afknelling of vochtophopingen (te kleine maat) of een niet optimale werking (te grote maat). De 5 belangrijkste meetpunten bij de Herzog compressiekousen zijn de lengtemaat van de voet, lengte van het onderbeen, de omtrek van de hiel-wreeflijn, de kleinste omvang van het been gemeten boven de enkelknobbels, de omtrek van het breedste deel van de kuit en de omtrek ongeveer 2 centimeter onder de knieholte. Als je niet zeker bent van je maat, kun je deze laten opmeten bij de betere hardloopspeciaalzaken. Heb je nog niet eerder met kousen van Herzog Medical gelopen, dan is het sowieso noodzakelijk de maten even op te laten meten, zodat je zeker weet dat je de juiste maat in handen hebt. ??

Gebruik?
Het is even wennen om de kousen aan te trekken, omdat ze zo strak zijn. Maar er is een handige manier om ze gemakkelijker aan te krijgen. Daar is door Herzog Medical een handig filmpje van gemaakt.Bij het uittrekken doe je deze handelingen in omgekeerde volgorde.? En een tip: pas op met lange nagels of ringen.

Kleuren?
Compressiekousen zijn voor veel lopers dan niet het meest charmante onderdeel van de loopoutfit, maar tegenwoordig zijn ze zo algemeen, dat je niet meer raar wordt aangekeken als je compressiekousen draagt. Daarnaast maakt dat de toenemende keuze in kleuren compressiekousen steeds vaker onderdeel vormen van je outfit. Match de kousen met je outfit of schoenen en je valt meteen op. De compressiekousen van Herzog zijn in meerdere kleuren beschikbaar: zwart, wit, blauw, roze, oranje, groen en geel. 

Wil je meer informatie over Herzog Medical, deze producten of de andere compressieproducten?  Check dan de site van Herzog Medical.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea   van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.


Loopkalender

17
juni