RunTech

Veilig hardlopen in het donker

Door
Andrea van Lieshout
12 december 2018 00:00
Veilig hardlopen in het donker
Kun jij al wennen aan de wintertijd? Het kost mij altijd een paar weken om er aan te wennen dat ik mijn rondje na het werk in het donker moet lopen. De dagen worden steeds korter en in het schaarse daglicht wat nog resteert zit je op kantoor. Thuis aangekomen schiet je snel je loopkleding en –schoenen aan en je rent de deur uit, de donkere nacht tegemoet. Je bent de straat nog niet uit of een auto, die af wil slaan, ziet je over het hoofd en moet vol in de rem om je nog te kunnen ontwijken. Je schrikt je rot, wordt boos. "Kijk toch uit je doppen” schreeuw je naar de bestuurder. Maar de reactie van de bestuurder zet je even aan het denken: "zorg dat je zichtbaar bent!”. Zichtbaar?

Kwetsbaar
Als hardloper behoor je tot de zwakste groep weggebruikers en dat maakt je erg kwetsbaar. Hardlopers worden niet beschermd door een helm of de constructie van een auto. Daarnaast behoren we, hoe hard we ook denken te lopen, tot de traagste weggebruikers. Verkeer raast om ons heen. Door het verschil in snelheid worden we al vaak over het hoofd gezien. Weersomstandigheden als regen, een laagstaande zon, of een donkere weg zonder lantaarnpalen maken de situatie er voor ons niet veiliger op. Hoe vaak worden we er niet op gewezen dat we ons zichtbaar moeten maken in het verkeer? En iedere keer verbaas ik me er weer over hardlopers te zien die in zwarte of donkere kleding, zonder enige vorm van reflectie of een lichtbron, over (onverlichte) wegen rennen! Dat ene reflecterende logootje is voor een automobilist pas zichtbaar op een paar meter afstand als de koplampen er recht op schijnen. Dan is remmen al te laat…

Bewustwording
Veel hardlopers zijn zich totaal niet bewust van hun eigen kwetsbaarheid. "Maar ik zie genoeg, ik let wel op”. Dat is geen argument, want hoe kan het dat er dan toch ongelukken gebeuren, waarbij hardlopers over het hoofd worden gezien? Hoogste tijd dus voor extra aandacht voor zichtbaarheid! Want wij, hardlopers, kunnen best bewuster omgaan met onze eigen veiligheid. En die van anderen. De markt biedt ons ten slotte enorm veel mogelijkheden. Tegenwoordig zijn er genoeg producten die de veiligheid tijdens het lopen in het donker kunnen vergroten. Denk aan kleding, reflectiehesjes, ledverlichting, reflectiemateriaal, (hoofd)lampjes, etc.

De theorie
Ok, eerst moeten we even weten wat er gebeurt met ons zicht in het donker. Want hoe kan het dat wij als hardlopers denken alles prima te zien. En onderschatten we hiermee het risico van gevaar? 

Het oog is een ingenieus stukje techniek, waarmee we overdag en ’s nachts kunnen zien. 
Je ogen passen zich aan aan de lichtomstandigheden. Omdat je als hardloper niet een enorm hoge snelheid hebt geven de contouren in de omgeving je voldoende beeld om te anticiperen op je omgeving. Plus je zult waarschijnlijk lopen op een weg waar je vaker loopt, dus je kent de weg waarschijnlijk ‘blindelings’. 

Maar met hetzelfde verlichtingsniveau is het voor een automobilist een stuk lastiger. Doordat je in schemer meer de contouren dan details ziet, heeft een automobilist hier een ‘handicap’. Niet voor niets heeft een auto koplampen, dus wat er recht voor de auto gebeurt, ziet de automobilist (door het verlichtingsniveau) wel in detail. Maar juist wat er buiten de lichtbundels gebeurt, is voor een automobilist dan nog slechter te zien. Alles buiten de lichtbundels is bijna voor de automobilist een zwarte vlek. 
Shine bright
Maar wat kun je nu doen om je zichtbaarheid te vergroten? Zoals eerder opgemerkt is er van alles te koop.  Even een beknopte opsomming van de mogelijkheden:

Reflectie
Dit materiaal reflecteert door invallend licht. Meestal is er wel iets van reflectie verwerkt in loopschoenen en sportkleding. Denk maar aan logo's of de biesjes in je hardloopjasje. Verder zijn er allerlei bandjes, hesjes, etc. verkrijgbaar. Alhoewel het je zichtbaarheid wel iets vergroot, is de reflectie alleen zichtbaar als het licht er rechtstreeks op schijnt. Niet voldoende om jouw veiligheid in het donker te garanderen dus.
                        
Lampjes
Naast reflectie is het dan ook aan te raden een lampje te dragen. Die zijn er in heel veel soorten: borstlampjes, ruglampjes, hoofdlampjes, armlampjes, hele harnassen. etc. De meeste lampjes hebben als doel je meer zichtbaar te maken, met een wit lichtje aan je voorkant en een rood lampje op de rugzijde. Maar er zijn ook lampen waarmee je de weg voor je kunt verlichten en die er echt zijn om je weg te verlichten. Handig als er geen straatverlichting is jouw omgeving is, of tijdens een nachttrail. Lampjes zijn er dus in alle soorten en maten en prijsklasses. Maar niet iedereen vindt het even comfortabel om iets op je hoofd te dragen de lichtbundel tijdens het lopen op en neer beweegt. Een van de ProRunShop toppers is het safety vest van Gato. In neon geel of in het pink verkrijgbaar. De lampjes voor zijn wit en achter zijn ze rood en kunnen naar voorkeur aan/uit en continue of knipperend worden aangezet. Het vest is licht en hindert je tijdens het hardlopen in het geheel niet en omdat het slechts relatief weinig oppervlakte heeft hindert het niet met bewegen. En nu met € 5 korting!


Sportkleding
Zwart absorbeert al het licht. In donkere kleding ben je een donkere vlek tegen de evenzo donkere achtergrond: nauwelijks tot niet zichtbaar dus. Felle en neonkleuren en wit maken al dat je ietsje meer zichtbaar bent. Veel merken hebben voor de wintermaanden meer reflecterend materiaal in de collectie zitten, zodat je zichtbaarheid vergroot wordt. Een mooi voorbeeld hiervan vind je in onze webshop
Het heren en dames winstopper light jack van Gore is niet alleen zeer goed zichtbaar, maar ook nog eens zeer goed ademend en toch volledig winddicht. Een ideale combinatie van veiligheid en functionaliteit.

         

 Gore damesjack in ProRunshop.                                                           Gore herenjack in ProRunshop)

Safety counts
Naast het dragen van reflectie en lampjes is er nog een aantal maatregelen dat je kunt nemen om je eigen veiligheid in het verkeer te vergroten:
- Ook in weersomstandigheden als mist en regen is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn.
- Als je noodgedwongen op de rijbaan moet lopen, zoals op landweggetjes, of een fietspad, loop dan het verkeer tegemoet. Je ziet het eventuele gevaar dan aankomen en kunt alert reageren.
- Het dragen van earplugs met muziek zorgen er voor dat je omgevingsgeluiden niet (goed) kunt horen. Hartstikke gevaarlijk!
- Blijf altijd alert in het verkeer. Niet iedereen let (onbewust) niet goed op en niet alle weggebruikers (andere hardlopers, fietsers) zijn zo goed zichtbaar als jij dat bent.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • rob
  In het leger doen ze dat, dat rechts lopen. Dat geldt dan voor een marcherende colonne. Dat zien ze als een voertuig! Loop je links van de weg dan word je tenminste niet van achteren aangereden. Auto's en ook fietsers heb nogal een de neiging om er kort langs te gaan. Als je ze direct aan kan kijken gebeurt dat minder. De ANWB zegt, volgens mij ook, dat links lopen veiliger is.
  Reactie geplaatst op 17/12/18 om 21:55 uur
 • Winnifred
  Lopen overdag of in het donker, vanuit de Atletiekunie is de richtlijn dat je met een groep rechts loopt. Uiteraard goed zichtbaar, dus met licht (géén knipperlicht!)en reflectie. Loop je alleen, dan aan de linkerkant, tegemoet komend verkeer kun je dan zien en voor uitwijken.
  Reactie geplaatst op 17/12/18 om 10:29 uur
 • Jos
  En weer reclame voor knipperlicht! Doe dat eens niet! Het is irritant voor andere weggebruikers. Het trekt aandacht en leidt dus af van andere weggebruikers. Verder kan het bij sommige mensen epileptische aanvallen veroorzaken. Sterker nog, het licht is een deel van de tijd niet zichtbaar. Een automobilist die in een fractie van een seconde links, rechts, voor en achter moet kijken ziet je dus snel over het hoofd! Bovendien suggereert het wegvallen van het licht dat er iets voorlangs gaat. Het schatten van de afstand en omstandigheden wordt dus alleen maar ingewikkelder. De bedoeling van licht is dat je zichtbaar bent zonder het voor anderen gevaarlijk, irritant of schadelijk te maken, niet om op te vallen! Als iedereen op de weg opvalt ben je weer net zo kwetsbaar als zonder licht.
  Reactie geplaatst op 16/12/18 om 15:30 uur
 • Rob
  Ook in dit artikel, wat overigens, heel helder uitlegt dat je zichtbaar moet zijn en hoe, word gezegd dat wit je meer zichtbaar maakt. Dat is dus niet zo, wit is geen kleur en in het donker zie die dan ook niet, net als zwart! Kijk eens naar het filmpje 'No white at night', dan kun je zien dat je de witte lopers pas op 30 meter (100ft) gaat zien! Voor een auto is dat veel te laat om nog te kunnen remmen. KLIK
  Reactie geplaatst op 16/12/18 om 13:34 uurLoopkalender

23
juli