Lopen met een vermogensmeter

Adrie Scholten loopt sinds kort op vermogen met een Stryd en stuurde zijn ervaringen naar ons op.

Lopen met een vermogensmeter

Tekst: Adrie Scholten.

In den beginne… was er niets en liepen en fietsten wij zoals we fietsten en liepen. En ondertussen fantaseerden we over de geweldige prestatie die we leverden.

Toen was daar ineens de kilometerteller. Wat was ik daar trots op als jochie van twaalf met zo’n mooi klokje voor op mijn stuur Met een staalkabeltje was het via een tandwieltje verbonden met mijn voorwiel. Nu kon ik zien hoe hard ik echt ging en hoever mijn tochtjes waren. Meten is weten, tenslotte.

Jaren gingen voorbij. Analoog werd digitaal, kabels werden sensors en toen was daar de hartslagmeter. Een knap ding dat je precies kon vertellen hoe groot je inspanningen echt waren. Voor- of tegenwind, heuvel-op of heuvel-af, altijd de juiste inspanning in beeld. En met je eigen afgeleide hartslagzones werd het trainen pas echt effectief. Beter meten is meer weten, tenslotte.

Toen de satellieten een beetje in de goede volgorde boven ons hoofd kwamen te zweven, kwam er weer een nieuw slim apparaatje op de markt dat ons precies kon vertellen hoe hard we echt liepen en hoe ver. Niet dat we er beter van gingen trainen, maar na afloop is het toch leuk om te weten hoe ver je bent gegaan. Nog meer meten leidt tot nog meer weten tenslotte.

En nu is de volgende revolutie op de markt gekomen. Eerst bij het wielrennen, waar je door middel van slimme dingetjes op de trapas precies kan zien met hoeveel vermogen je aan het trappen bent. De gemiddelde Tour de France-volger kan zich zo de beelden voor ogen halen van een Chris Froome die onverstoorbaar doortrapt en alleen maar naar zijn stuur kijkt. Of de concurrentie nu demarreert of moet lossen, Chris Froome kijkt alleen maar naar dat apparaatje op zijn stuur. Zijn vermogensmeter die precies aangeeft hoe hard hij kan en mag trappen. Nu is meten pas echt weten geworden.

Als hardlopers kwamen we net als bij de kilometertellers pas later aan bod. Tenslotte hebben wij geen trapas waar we mee lopen om een vermogensmeter aan te bevestigen. Een jaar of vier geleden kwam het Amerikaanse Stryd (spreek uit ‘Stride’ op z’n Engels) met de eerste versie van een vermogensmeter voor hardlopers op de markt. Met wat handige chips kan precies bepaald worden welke kracht iemand gebruikt om zich te verplaatsen. Deze chips, accelerometers genaamd, meten heel nauwkeurig je versnelling in elke richting (vooruit, omhoog en opzij).

Ondertussen is de derde versie van de Stryd-vermogensmeter op de markt en ik vind het een verbluffend knap apparaatje. Een soort groot dropje dat je met een lichte houder aan je schoen vast klikt en lopen maar. Je hoeft niets in te stellen en hij (of zij?) weet precies hoe hard je gelopen hebt en hoe ver. Met welk vermogen je dat hebt gedaan en met welke pasfrequentie(zie de grafiek). Wat je verticale oscillatie (op- en neerwaartse beweging) is geweest en hoe lang je grondcontact per pas. En na afloop kun je precies het hoogteprofiel van je route terugkijken, zonder GPS maar wel nauwkeuriger dan de GPS.

De Stryd-vermogensmeter kan gekoppeld worden aan de nieuwere en betere hardloophorloges van Garmin, Polar enz. waardoor je tijdens het lopen meteen kunt zien met welk vermogen je loopt. Maar je kunt hem ook gebruiken samen met een app op je smartphone. Of zoals ik, eerst gewoon offline lopen en na afloop je gegevens via de app inlezen en vervolgens laten verwerken. Via het Powercenter op de site van Stryd kan ik daarna alle data bekijken en analyseren.

Naast de directe data die een training oplevert, laat het Stryd Powercenter ook zien wat je trainingsbalans (running stress) is, wat je kritische vermogen is en wat je verschillende inspanningszones zijn. Vergelijkbaar met de anaerobe drempelwaarde en de hartslagzones maar dan veel directer en nauwkeuriger. Immers, als je versnelt heeft de hartslag een tiental seconden nodig om zich aan het nieuwe niveau aan te passen. De vermogensmeter geeft direct je nieuwe vermogen weer waarop je loopt.
Het eerste resultaat van het lopen met de vermogensmeter was, dat ik na afloop van een training in de grafieken zag dat ik het uitlopen veel te intensief doe. Hierdoor is het uitlopen voor mij meer verlenging van de training dan echt uitlopen.

Stryd Powercenter
Stryd Powercenter

Het tweede aspect waar ik de vermogensmeter nu voor gebruik, is om te kijken wat de ideale pasfrequentie voor mij is. Doordat het apparaatje zowel cadans, vermogen als snelheid per seconde vastlegt en ik deze terug kan kijken in de grafieken van het Powercenter, kan ik zien en berekenen met welke pasfrequentie ik het meest efficiënt loop.
En dat is dan nog maar het begin, want dit kleintje apparaatje biedt samen met de app, de website en een compatible sporthorloge nog een heel scala aan nieuwe mogelijkheden om het lopen interessanter en efficiënter te maken. Want zoals eerder gezegd, lopen met een vermogensmeter werkt veel nauwkeuriger dan met een hartslagmeter en dat was al een grote vooruitgang voor de betere sportbeleving.

Al was het natuurlijk “in den beginne” ook heerlijk lopen zonder al die toeters en bellen, gewoon in korte broek en katoenen t-shirt.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

ProRun Webshop

Stryd vermogensmeter Footpod: Bestel uit voorraad bij ProRun
Boek Hardlopen met Power!

Meer uit RunTech