Onderzoek: hoeveel geld mag een paar loopschoenen kosten?

Avans Hogeschool doet onderzoek: hoeveel hebben lopers over voor hun schoenen?

Onderzoek: hoeveel geld mag een paar loopschoenen kosten?

Manon van Stippent is student commerciële economie aan Avans Hogeschool.

Ze vroeg ProRun om te helpen met het vinden van lopers voor haar onderzoek.

‘Momenteel doe ik onderzoek naar de hardloopbranche in Nederland. Voor mijn onderzoek heb ik meer informatie nodig over de wensen en behoeften van hardlopers,’ mailde ze twee maanden geleden.

Het doel van het onderzoek is de behoefte achterhalen van de hardloper. De reden waarom hij of zij ooit is begonnen met hardlopen en het onderzoeken van de aanschaf van hardloopartikelen: hoeveel geld geven lopers uit en waar kopen ze hun spullen?
Op ProRun plaatsen we een oproep om mee te doen aan het onderzoek en er waren 574 lopers die meededen.
De onderzoekers van Avans Hogeschool wilden weten wel geslacht (51% vrouw) en welke leeftijd (meerderheid tussen 41 en 60) de lopers hadden en daarna vroegen ze naar training, schoenen en kleding.
Hoe vaak loop je gemiddeld? Hoeveel geld geef je gemiddeld uit aan loopkleding? Hoe duur mag een goede loopschoen zijn? Koop je vooral online of in een winkel?
De uitslagen zijn interessant.
Zo zijn er méér lopers die gerust € 200,00 aan een paar loopschoenen uitgeven, dan er lopers zijn die schoenen willen van minder dan € 50,00. De grote meerderheid van de lopers kiest voor schoenen tussen € 100 en € 150,00 euro.
Bij de aankoop van loopkleding is er meer variatie. Bijna 90% van de lopers heeft meer dan € 100,00 euro per jaar over voor kleding. 21% van de lopers koopt voor meer dan € 200,00 euro aan shirts, broekjes, onderkleding en jacks.
Wat het aantal looptrainingen in de week betreft, hebben de deelnemers een uitgesproken voorkeur voor 3 trainingen in de week: 54%. Met één keer lopen bouw je weinig conditie op en dat doen ook weinig lopers (3%). Twee keer lopen (24%) en vier keer lopen (18%) is gematigd populair.
Dat de meeste lopers geen gebruik maken van online hardlooproutes (82%), verrast ons niet. Wat ons wel (aangenaam) verraste was dat de meerderheid van de lopers naar de winkel gaat voor schoenen en kleding (66%).
Avans Hogeschool doet nog uitgebreider onderzoek, we wachten de resultaten weer af.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech