RunTech

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van wearables

Door
Marc Gerlings
2 februari 2016 22:16
De onweerstaanbare aantrekkingskracht van wearables
Decennia geleden liepen hardlopers rond met een stopwatch. Nu heb je een stortvloed aan apparaten die alles van je kunnen meten. Van snelheid en hartslag tot gps-data. Er is veel mogelijk en toch stappen alle hardlopers (nog) niet over. Onderzoek laat zien hoe de atleten de technologie gebruiken.en wat ze ervan vinden. Ook wat ze  graag willen toevoegen aan die draagbare technologie.

Experts menen dat de wearables, de draagbare technologie voor de hardloper, alleen al in Amerika een miljarden industrie wordt. Technologie is makkelijk draagbaar en gebruiksvriendelijk geworden. Je hoeft geen wizz kid te zijn om prachtige data van je duurloop op je computer te toveren. Hoewel, dat is nu net iets dat veel hardlopers lastig vinden. Het bureau Athlete IQ deed onderzoek naar deze snel toenemende vraag naar technologie. 763 Amerikaanse sporters uit hardlopen, triathlon of obstakel running onthulden wat zij verlangen.De onderzoeksgroep bestond uit een gemixte groep vakrecreanten tot professionele atleten. in onderstaand overzicht kun je o.a. zien waarvoor en in welke mate zij de technologie gebruiken. Top 4 functies

De hardloper kijkt bij de aanschaf naar 1) functionaliteit, 2) prijs, 3) nauwkeurigheid, 4) makkelijk in gebruik. De hardlopers liggen niet wakker van een flitsend design, zeggen ze. Die techniek dragen we dan het liefste om onze pols, in onze kleren of rond de arm. De pols is veruit favoriet (96%). 
De favoriete merken zijn Garmin, Polar en op de gedeeld derde plek TomTom en Suunto. Verrassend dat TomTom al een sterke positie heeft terwijl het nog maar enkele jaren actief is in deze dynamische markt. Toch gecompliceerd

Dan heb je die techniek bij je en kun je aan de slag. Professioneel atleet Ryan Vail, één van de acht geïnterviewde profs, maakt dan een terechte opmerking. "De grootste uitdaging voor de nieuwste gps-horloges is om gebruikers te leren hoe je data moet interpreteren om hun trainingen te verbeteren. Het is lastig om prachtige toepassingen te maken voor een grote groep mensen die enorm verschilt in kennis en ervaring van hardlopen met technologie.”


Sporthorloges zijn duur

Vaak noemen de acht geïnterviewde professionele atleten ‘prijs’ als obstakel dat de technologie nog niet massaal wordt omarmd.

Veel of weinig data gebruiken?

Toch kun je met meer data je trainingen leuker of effectiever maken. De hardloper in je kiest voor gemak, je wilt snelheid en afstand weten. Maar iedere hardloper is ook zijn eigen coach en die wil meer weten. Vail: "Ik blijf bij de basisfuncties als het gaat om gebruik en het bijhouden van data. Mijn ervaring als atleet is dat ik genoeg heb aan tijd en afstand als ik mijn trainingen plan. Echter als coach wil ik graag zoveel mogelijk data, zoals hartslag, stijgingspercentage en het weer.”Hard of zacht?

Atleet Chris Schapman laat zien waar de mogelijkheden liggen voor technologie. Hij kan dit in één zin uitdrukken: "Data die mij vertelt wanneer ik harder kan gaan in een training en wanneer ik beter me in zou kunnen houden.” Hieronder zie je factoren die lopers doen besluiten om van device te switchen.

 

Amateur zorgt voor innovatie
Het mooie aan het onderzoek is dat de professionele atleten op  het spoor blijven van verbeteringen tijdens trainingen en wedstrijden. De gewone amateur krijgt de kans in dit onderzoek om nieuwe functies op te noemen. Daar zitten enkele verrassingen bij die verder gaan dan de bekende ‘afstand’, ‘snelheid’ en ‘hartslag’.Ben je er klaar voor?

Tot slot weet Chris Schapman de sfeer van het onderzoek goed te pakken: "Technologie moet begrijpelijk zijn, data verzamelen die je acties verbeteren en niet opdringerig zijn. Makkelijk in gebruik zodat je als atleet makkelijker je doelen kunt bereiken. De data maken het mogelijk om intensief te trainen wanneer je lichaam daar klaar voor is en te herstellen als dat nodig is.”

Meer dan afstand en tijd

Wat ons betreft als ProRun mogen ook zaken als techniek, houding en gezondheid in de data verwerkt worden. Dan krijg je een spannende mix waar het voor veel hardlopers om te doen is. Hardlopen om gezond te blijven en ook de kick om uitdagingen te realiseren.

Wat wil jij?

Wat wil jij nog meer uit technologie halen? Laat het weten op de ProRun Facebook pagina of laat een reactie hieronder achter.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Hubert
  Ik gebruik Runkeeper (gratis versie). Het is goed maar zitten wel wat mankementen aan. Ik ben 68 en loop met dit ding op mijn iPhone zo\'n 30 à 40 km per week. Wat mij vooral stoort is het gebruiksgemak dat ik als Apple gebruiker gewoon ben en de kleine lettertjes in het wit op een lichte achtergrond haast onleesbaar. De hoofdicoontje zouden veel duidelijker moeten zijn en groot genoeg zodat ik niet telkens hoef te stoppen en mijn bril moet opzetten om dan met veel moeite soms te kunnen lezen wat er staat. Regelmatig verkeerd commando gegeven. Per ongeluk (omdat zij dat natuurlijk willen) krijg je de vraag om een abonnement te kopen als je op een onbekend linkje drukt. Ik heb nu na een half jaar de knopjes gevonden om zonder bril aan te drukken. Bij de start verlies ik altijd 3 à 4 minuten om alles in te stellen en de iPhone aan mijn bovenarm te bevestigen. Bij het stoppen zet op STOP zonder te saven. Dat doe ik dan achteraf thuis zodat ik alles eerst in de computer kan noteren (als ik dat direct doe moet ik veel te lang zoeken om alles terug te vinden (omslachtig en niet gebruiksvriendelijk) Ik ben PRO zo een app maar het zou beter moeten kunnen. Ze worden gemaakt voor jonge mensen die nog goed kunnen zien, wij ouderen, een groeiende groep blijft spijtig genoeg in de kou staan. Groet, Hubert
  Reactie geplaatst op 07/02/16 om 17:35 uurLoopkalender

21
juli