X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
RunTech

Feetures voor de voetjes

Door
Andrea van Lieshout
10 maart 2018 06:00
Feetures voor de voetjes
feetures
Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan, dat jouw voeten van onmisbare waarde zijn? Zonder voeten valt er niet hard te lopen. Dus daarom mogen jouw voeten zich best voortbewegen in hele fijne sokken.

Au!

De vloek voor iedere hardloper. Van die stomme pijntjes aan de voeten, die totaal overbodig en te voorkomen zijn, toch alles te maken hebben met hardlopen, maar die het plezier in het hardlopen flink kunnen vergallen. Blaren, drukplekken, blauwe teennagels, vermoeide voetspieren en wat kun je nog meer bedenken aan voetkwalen, zijn onwijs pijnlijk en kunnen hardlopen tot een hel maken. Maar daar is, naast een goede dagelijkse verzorging en behandeling van de voeten best iets aan te doen. Veel pijntjes kunnen namelijk voorkomen worden of in ieder geval verzacht worden.

Feetures

En dat door iets heel simpels. Sokken. Het Amerikaanse familiemerk Feetures  heeft namelijk tot doel om een sok te produceren dat de prestaties van hardlopers en andere atleten ten goede komt. Omdat iedere loper andere behoeften (en/of kwalen) heeft, heeft Feetures een enorm breed en compleet assortiment aan sokken. Van compressiekousen tot sokjes met demping, hoog en laag en van diverse materialen voor verschillende (weers)omstandigheden. De afgelopen weken mocht ik een berg sokjes uit de Elite-lijn aan testen onderwerpen. En wat ik er ook mee deed, mijn voeten bleven jubelen. 

Keuzes

Allereerst kun je kiezen uit drie verschillende soorten demping:

- ultra light: superdunne sokken, ademend en houden je voeten koel in de meest extreme omstandigheden.?
- cushion/light cushion: extra demping, die zorgt voor bescherming aan de delen van de voet die te maken hebben met grote impact tijdens het hardlopen.
- max cushion: prestatie en comfort gaan hand in hand met deze sokken die extra demping bieden.

Vervolgens heb je ook nog de keuze uit verschillende ‘hoogtes’ van de sokken:
- no show tab (‘onzichtbare’ sokjes)
- quarter (enkelsokjes)?- mini crew (boven de enkel)?
- crew (halverwege de kuit)?
- knee high (kousen tot de knie)

In Nederland is er vervolgens de keuze uit de Elite en Elite Merino+ in drie verschillende hoogtes (no show tab, quarter, mini crew) en 3 verschillende dempings niveaus (ultra light, light cushion, cushion).Test van de Eilte (+Merino)

Naast demping en hoogte kun je ook kiezen uit verschillende functionaliteiten en daar wordt het interessant. De keuze wordt daarmee zo groot, dat je bijna door de sokken de voeten niet meer ziet! Als hardloper testte ik de Elite-lijn  met een ultra light en light cushioning, waarvan één ultra-light versie in merino-wol. De sokken in de Elite-lijn zijn allemaal anatomisch vormgegeven en zitten als gegoten. Als een tweede huidje rondom je voeten. Daarnaast bieden ze ook compressie aan de voetboog en rondom de wreef. Dit geeft net een beetje extra steun aan de voeten en zorgt er bij mij voor dat de voetspieren minder snel vermoeid raken.

De geteste sokken varieerden ook in demping: ultralight en light cushion. Nu heb ik een Morton’s neuroom in de linkervoet en het viel me op dat met de sokjes met wat meer demping, ik minder snel last heb van dat neuroompje dan met light cushion sokken. Goed nieuws voor mij dus!

Alle sokken van Feetures garanderen blaarvrij te zijn. Dat is een hele mooie belofte, die bij mij in ieder geval stand houdt. Mede door het anatomisch design van de sokken, de vochtafdrijvende werking van de gebruikte materialen en geen irriterende naad in de voorvoet is de kans op blaren minimaal. 

Specifiek voor de merino-sokjes geldt dat ze vochtafdrijvend werken in zowel koude als warme omstandigheden. Je zou denken dat merinowol vooral in de winter lekker aan de voeten is, maar een testje met 20 graden de afgelopen week leverde als resultaat op dat ook met warm weer  de voeten redelijk droog bleven. Merinowol heeft namelijk een uitstekende vochtafdrijvende werking (die al dan niet beïnvloed wordt door de schoenen die je draagt), waardoor de huid zo goed als droog blijft en er geen irritaties ontstaan. 

In koude weersomstandigheden blijven je voeten op temperatuur en met warm weer kan overtollige warmte zo afgevoerd worden. ?Maar het allerbelangrijkste: de sokjes zitten gewoon heel erg lekker en ben ik als een gek gaan wassen om ze zo snel mogelijk weer schoon te hebben. Wassen kan gewoon  in de wasmachine op 30 graden. Niet in de droger gooien, maar gewoon ophangen om te laten drogen!

Feetures zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, verschillende uitvoeringen met een vanaf prijs van € 16,95.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea   van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

16
december