review 361 Stratomic

Jeroen van Geelen reviewt de 361 Stratomic. Dit is dé long distance trainingsschoen in het assortiment van 361.

Het leuke van nieuwe merken, of relatief gezien nieuwe merken, is dat het interessant is om te zien of ze iets anders doen met hun productontwikkeling dan andere merken. Doen ze dingen anders dan ander merken? Lopen ze echt anders?

De 361 Meraki was al eerder een zeer plezierige nieuwe ontdekking van 361 en deze erg positieve ervaring nodigde in elk geval uit om een ander type schoen uit hun collectie te testen. Daar waar de Meraki een prima all-round trainingsschoen is, maar toch met de nadruk op wat sneller en actiever lopen. Deze keer  wilde ik iets anders proberen uit de 361 collectie.

De keuze viel op de 361 Stratomic. Dit is dé long distance trainingsschoen in het assortiment van 361. De Stratomic oogt wat futuristisch, maar ik hou daar wel van omdat het net niet té extreem is en de schoenen vrijwel eén kleur hebben met slechts een kleine accentkleur. Dus het geheel oogt nog steeds rustig.
Maar wat natuurlijk veel interessanter is hoe lopen de schoenen. Bij een long distance schoen verlang ik veel comfort in vorm van demping, maar ik hou van een soepele en gelijkmatige overgang naar de voorvoet. En mijn wensen worden geheel vervuld in dit model. De afwikkeling van de hiel/midvoet naar de voorvoet is super vloeiend en lijkt vrijwel vanzelf te gaan. Heel erg comfortabel en dat lijkt het gevoel te geven dat je voeten bijna als vanzelf de volgende pas in rollen.

Om de stabiliteit optimaal te houden heeft de Stratomic een kunststof midfoot support in de tussenzool zitten. Bij sommige modellen heb ik wel eens het gevoel zo’n brug dan voel zitten, maar dat is hier helemaal niet het geval.

De slijtzool is voorzien van meerdere flex-grooves onder de voorvoet. Deze groeven in de zool zorgen ervoor dat de schoen precies synchroon met de buiging van je voeten meebewegen. Bij sommige modellen wil het wel eens zijn dat er net te weinig groeven in de zool zitten of dat ze net iets te ver uit elkaar staan. Dat geeft dan een moeilijker of stijver gevoel onder de voorvoet. Het kan bij sommige lopers dan ook wel eens leiden tot wat ‘tintelende’ voeten gevoel of een beetje een ‘slapend’ gevoel in de voorvoet. Het geldt zeker niet voor iedereen, maar het is wel een veel gehoorde klacht. Bij de Stratomic is dit in elk geval geen enkel probleem en loop je moeiteloos door de rol van de voorvoet heen.

Het bovenwerk is van een stevig mesh-ogend seamless materiaal dat een mooie look heeft, hoewel smaken hierin natuurlijk kunnen verschillen, maar ik vind het wel fraai. De pasvorm is aan de slanke kant. De Stratomic is zeker niet geschikt voor lopers met een brede voorvoet maar meer voor lopers met een normale tot smalle voet die van een schoen houden die goed aansluit. Heb je een wat bredere voet of hou je van veel ruimte in de voorvoet dan is de Stratomic niet jouw fit.

De drop of zool-offset is 8 mm. Dat betekent dat de schoenen geschikt zijn voor lopers die de hiel als landingspunt gebruiken, maar ook nog bruikbaar zijn voor lopers die werken aan een wat meer midvoet-landing.

De Stratomic is met 320 gram zeker niet de lichtste schoen, maar ze lopen verbazingwekkend genoeg minder zwaar dan ze op de weegschaal laten zien. Nu vind ik gewicht ook ondergeschikt aan comfort bij een long distance schoen en de Stratomic is gebouwd om duurzaamheid en comfort te bieden.

De 361 Stratomic kost € 149,50. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech