Review Brooks Ghost 11

Wat zijn de grote verschillen met zijn voorganger de Ghost 10?

Review Brooks Ghost 11
De nieuwe Brooks Ghost  11 is numeriek gezien de opvolger van de Ghost 10, maar lijkt niet op zijn voorganger. De Ghost 11 is een compleet andere schoen qua gevoel en fit.  Qua looks lijkt de schoen veel op de Glycerin 16, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen.
Laten we de verschillen tussen deze beide nieuwe modellen eens op een rijtje zetten:
Glycerin 16Ghost 11
 ZoolFull length DNA Loft
DNA Loft crashpad en de rest van de zool
BioMoGo DNA
Zool offset10 mm12 mm
Bovenwerk2 way stretch upper met een 3D  print support laag om de midvoet Engineered Air Mesh
Gewicht300 grm310 grm
Wat meteen opvalt wanneer we beide schoenen vergelijken is het gevoel dat ondanks het verschil in off set van 2 mm de Glycerin juist hoger in de hiel aanvoelt dan de Ghost. De zool off set of ook wel drop genoemd is het verschil tussen het de hoogte van de zool onder de hiel en voorvoet. Dus bijv. een heel van 28 mm dikte en een voorvoet van 18 mm dikte betekent een off set van 10 mm.
Zoals je hierboven in de tabel kunt zien heeft de Ghost 11 2 mm meer verloop dan de Glycerin 16, maar het gevoel is het tegenover gestelde.  De Ghost 11 voelt ten opzichte van de Glycerin 16 bijna aan alsof ik op een 6 of 8 m schoen sta en de Glycerin als een 12 mm schoen. Ook andere personen die de schoenen aantrekken merken dit verschil in gevoel op.
De bovenstaande constatering is uiteraard is uiteraard voorgelegd aan Brooks, maar Brooks geeft als reactie dat zij zich niet in deze bevinding herkennen en ook niet eerder hebben gekregen van andere testers. Of deze testers dan ook de directe vergelijking met de Glycerin 16 hebben gemaakt bleef onduidelijk.
Wellicht wordt het verschil in gevoel veroorzaakt door het verschil in materiaal dat zich onder de hiel bevindt tussen beide modellen. De Glycerin 16 heeft een lagere drop gecombineerd met een volledig DNA Loft midzool in tegenstelling tot de Ghost 11, welke een 12mm drop heeft gecombineerd met DNA Loft crashpad en BioMoGo tussenzool + voorvoet. DNA Loft bestaat simpel gezegd uit BioMoGo DNA, gecombineerd met kleine stukjes rubber en lucht, waardoor de demping responsiever is, maar aan comfort niets inlevert. Een reden voor het verschil in gevoel zou kunnen zijn dat het DNA Loft iets meer ‘inzakt’ wanneer je er op staat.
De Ghost 11 is op de hiel voorzien van een DNA Loft crash pad, waardoor het eerste landingscontact veel demping biedt. De rest van de zool is van het bekende BioMoGo DNA, wat ook in de Ghost 10 aanwezig was. Om heel eerlijk te zijn, en het is ongetwijfeld een heel persoonlijke ervaring, vind ik de Glycerin de meer responsive van de twee. Deze geeft mij meer de bounce in de zool die ik bij de Ghost had verwacht terwijl Brooks het tegenovergestelde stelt voor beide zolen. Maar zoals gezegd, een compleet persoonlijke ervaring en voor andere lopers geldt wellicht het tegenovergestelde gevoel.
Het bovenwerk zit enorm aangenaam aan de voet en sluit door de stretch van het materiaal erg mooi aan zonder dat het knelt. De historie van de Glycerin en de Ghost is dat het modellen zijn die beter bij een wat bredere voet passen en dat is niet veranderd.
De tong is padded en zorgt ervoor dat de veters geen druk op de wreef opleveren. Een klein detail is dat de veters van de Ghost anders zijn dat bij de Glycerin. Ze zijn platter en lijken wat gladder te zijn dan bij de Glycerin 16. Maar geen enkele training last gehad dat de veters losraakten dus verder helemaal top in orde.
Wanneer we de slijtzool onder de loep nemen en die vergelijken met de Glycerin 16 dan biedt de Ghost 3 flex grooves tegenover 6 bij de Glycerin. Het voelt voor mij persoonlijk in elk geval ook dat de Glycerin 16 nog net iets vloeiender afrolt naar voren dan de Ghost 11. Maar het zijn kleine details die anderen misschien niet eens opvallen.
Bij de Ghost is gebruik gemaakt van een Engineered Air Mesh, waarbij de stevigheid van de schoen wordt aangepast op het moment van de afwikkeling. Zo is de voorvoet meer ‘open geweven’ voor optimaal ademend vermogen, terwijl juist rond de midvoet en hak een strakker geweven upper is gebruikt. Ook is er in de hielkap een externe overlay toegevoegd voor extra stabiliteit. In tegenstelling tot het upper van Glycerin 16 is het toevoegen van een extra zadel hierbij dus niet per se noodzakelijk om voldoende steun te geven.
De Ghost 11 is door Runner’s World Magazine gekozen tot Editors Choice.
De verkoopprijs van de Ghost is  € 140, en is in een speciale dames- en herenuitvoering te leveren.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech