Review: Garmin Vivosmart 3

In april lanceerde Garmin de Vivosmart 3. Een activitytracker, die zich de opvolger mag noemen van de Vivosmart HR. Een iets kleiner formaat, geen GPS en met nieuwe meetbare hartslag variabelen, zoals stress en VO2max. Een hottie or een nottie?

In april lanceerde Garmin de Vivosmart 3. Een activitytracker, die zich de opvolger mag noemen van de Vivosmart HR. Een iets kleiner formaat, geen GPS (wat de Vivosmart HR wel heeft) en met nieuwe meetbare hartslag variabelen, zoals stress en VO2max. Een hottie or een nottie?

De afgelopen week mocht ik deze activitytracker testen en dat was eigenlijk net wat te kort. De mogelijkheden zijn namelijk behoorlijk voor zo’n klein apparaatje. Er zitten functies op die ik bij geen eerdere activitytracker heb gezien. Dat leverde verrassende momenten op.

Looks

De Garmin Vivosmart 3 is een rank gevormde polsband. Hij oogt eerder als armband, dan als horloge. De kleur zwart is misschien een beetje standaard, maar wel stijlvol. Hij is verkrijgbaar in twee maten (small/medium en large). Wie een smalle pols heeft kan ook nog paars als kleur kiezen.  ?Het display gaat op in het bandje. Alleen als deze geactiveerd is, is het scherm afleesbaar. Onopvallend en daarom makkelijk te dragen naar kantoor, school, maar ook tijdens het sporten. Je kunt ook je watchface aanpassen aan je mood of look.  ?Aan de onderzijde zit de hartslagmonitor, die je hartslag via de pols meet. En ook de aansluiting voor de oplader is mooi buiten het zicht gemonteerd.

Gebruik

De Vivosmart 3 laat zich gemakkelijk bedienen. Het display is tevens een touchscreen. Omdat het schermpje vrij klein is, moet je voor sommige acties gericht op het schermpje tippen. Het menu wijst zich vanzelf en je scrollt makkelijk tussen de klok, stappen, etages, actieve tijd, calorieën, gelopen kilometers, hartslag, stressscore en functies als je de bluetoothverbinding met je smartphone aan hebt (muziek, smart notifications, weer).?Opladen moet je regelmatig doen. De accu gaat zo’n 5 dagen mee als deze volledig opgeladen is. Opladen kan makkelijk middels het bijgeleverde kabeltje. De aansluiting heeft een unieke vormgeving en kan dus niet uitgewisseld worden met andere Garmin devices.

Functies

We kennen activitytrackers vooral van stappen meten, maar tegenwoordig kunnen ze veel meer. De Garmin Vivosmart 3 kent veel nieuwe functies. De HR-versie had al een ingebouwde hartslagmeter en die zien we nu ook weer terug. Maar de Vivosmart 3 meet meer dan alleen je hartslag.  Hij doet dit overigens 24/7. Op basis van jouw hartslag scoort ie bijvoorbeeld jouw stresslevel (1-100), maar hij kan ook je VO2max bepalen. Niet alle data zijn op de Vivosmart 3 direct uit te lezen, maar als je de data synct naar Garmin Connect tref je alles digitaal in een handig overzicht.?Ook nieuw is de breathing timer. Deze functie helpt je te ontspannen door een ademhalingsoefening. Je kunt zelf instellen hoeveel minuten je deze wilt laten duren. Gedurende de gehele oefening zie je in het display het tempo dat je aan moet houden voor je in- en uitademen. Het resultaat zie je direct terug in je stressscore, want die zal zeer waarschijnlijk een paar punten gezakt zijn.

De Vivosmart 3 meet ook je slaapritme. Deze zijn op Garmin Connect inzichtelijk. Je ziet zo de verdeling tussen diepe en ondiepe slaap en de momenten dat je wakker bent en dat afgezet tegen je slaapbewegingen.?Zit je te lang stil? Dan krijg je een melding op je scherm en een buzz in de pols ter waarschuwing om te bewegen. ?Als gezondheidsmaatje geven deze functies een mooi inzicht in wat beweging, hartslag en slaap doen en hoe dit zich verhoudt op je stressscore. Vooral die stressscore heeft mij erg verrast en biedt in Garmin Connect een heel duidelijk overzicht gedurende de dag. Ook kun je dagen met elkaar vergelijken en de oorzaken van jouw stressmomenten inzichtelijk krijgen.

Nadelen 

Ik droeg de Vivosmart 3 ook tijdens Crossfit-trainingen. En daar loopt ie tegen een ‘beperking’ aan. Actieve minuten worden pas berekend na 10 minuten actief te zijn. De Vivosmart registreert stappen en dit is dan ook waar de actieve minuten op gebaseerd worden. Tijdens een Crossfit workout hadden we diverse oefeningen, waaronder steeds blokjes van 400 meter rennen. Omdat je minder dan 10 minuten stappen maakt, werd de gehele activiteit niet als actieve minuten gemeten, maar had mijn verhoogde hartslag door het trainen wél een negatief effect op mijn stressscore

Nog een beperking in de meting van de Vivosmart 3 vind ik de nauwkeurigheid in gemeten stappen, gelopen kilometers en gelopen etages. Ik testte de Vivosmart 3 gelijktijdig met een ander Garmin horloge om dezelfde pols en geen enkele dag kwam gelijk uit. Als ik looptrainingen deed, miste ik bij de Vivosmart 3 zo duizenden stappen! En dat al bij een trainingsafstand van 8 kilometer. Terwijl bij een dag zonder looptraining de Vivosmart 3 veel gevoeliger is voor beweging en meer ‘stappen’ of bewegingen meet en dus meer (kilo)meters. Iedere beweging wordt gezien als een stap, al is het maar een stap op de plaats. Loop je dus met kleine pasjes door het huis, dan heb ik ‘s ochtends voor ik de deur uit ga naar mijn werk al een paar 100 meter door mijn huis heen gelopen! Ook hardloopafstanden komen niet overeen met een met GPS gemeten afstand. Door deze onbetrouwbare data is ook het aantal verbrande calorieën niet realistisch.?Daarnaast worden trappen niet altijd gemeten. Als ik 10 keer omhoog ben geweest is er misschien 1 gemeten, of als ik mazzel heb 2. Terwijl een training in het bos, met 47 hoogtemeters me ineens 10 etages opleverde. De barometrische hoogtemeter lijkt hier niet altijd wakker te zijn en ook dat levert dus niet altijd betrouwbare data op. Voor het meten van sportactiviteiten vertrouw ik dus liever op een sportwatch dan op de Vivosmart 3.

Conclusie

Qua gezondheidsfuncties is de Garmin Vivosmart 3 enorm uitgebreid en geeft het mooie data weer, zoals hartslag, stressscore en slaapritme. Deze data zijn mijns inziens behoorlijk nauwkeurig, vergeleken met andere Garmin sporthorloges en kunnen je helpen genoeg te bewegen gedurende de dag en inzicht te krijgen in jouw hartslag gedurende de dag, je slaapritme en hoe dit zich verhoudt tot je stressscore.

Voor de functies stappen, etages, calorieën en kilometers hecht ik niet veel waarde aan de resultaten die de Vivosmart 3 meet. Ze wijken erg af van de data die mijn andere Garmin GPS sporthorloge meet. Daarmee is de Vivosmart 3 in mijn ogen niet het geschikte trainingsmaatje voor sporters die toch iets van deze data uit willen lezen. Daarvoor zou ik eerder vertrouwen op een sporthorloge met GPS functie.
De Garmin Vivosmart 3 is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 149,99

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech