Review: Sigma iD.RUN HR hartslagmeter

Paul test uit of de Sigma ID.RUN HR hartslagmeter de moeite waard is.

Sigma Sport levert sinds februari 2018 in de iD.SERIES sporthorloges de nieuwe iD.RUN en iD.RUN HR. We reviewen deze laatste: een sporthorloge bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers, met ingebouwde pols-hartslagmeter. De iD.RUN HR is een horloge in de lagere prijsklasse maar is toch behoorlijk volledig, en levert zodoende een prima prijs-functionaliteit verhouding.
Het horloge is bedoeld voor hardlopers en fietsers/wielrenners. Het is niet bedoeld of geschikt om mee te zwemmen (wel waterdicht, een halve minuut onder water is geen probleem, regen ook niet).

Ik heb het horloge een week getest: er een aantal hardlooptrainingen mee uitgevoerd en een keer gefietst. Ik heb de Android- of Google Play (IOS) applicatie “Sigma-Link” gedownload voor op m’n telefoon en heb de Sigma Data Center applicatie op mijn laptop gezet. Gekeken hoe gemakkelijk alles werkt, hoe intuïtief de bediening is. En ja: het lukte me om zonder handleiding het ding te bedienen.

* Linksboven de “stop” knop: bijvoorbeeld stop de training, exit een menu
* Rechtsboven de “start” know: starten van een training, bevestigen van een keuze, openen van een submenu
* Onder links de min (-) en rechts de plus (+) knoppen: hiermee bladeren door de opties, trainingsprofielen en dergelijke.

De functies, de apps: wat kan je  er mee?
Het horloge weegt 56 gram. Het bandje is van een flexibel soort siliconenrubber gemaakt en is vervangbaar. Het scherm is krasbestendig mineraalglas en is groot. Grote letters, duidelijk display. Het horloge bevat zoals gezegd een pols-hartslagmeter. Daarnaast stappenteller, calorieënmeter, activity tracker. De batterij gaat minimaal vier trainingsuren mee, voldoende voor een hele lange duurloop.
Er is zoals gezegd de Sigma-Link app en voor op de computer de Sigma Data Center applicatie. Via een kabeltje is trainingsinformatie gemakkelijk te downloaden en instellingen, profielen, te uploaden. Met Android-phones die het NFC-protocol (draadloos) kunnen praten kan ook draadloos de data worden opgehaald. Beide apps werken intuïtief, ik heb geen handleiding hoeven gebruiken.

De test: een trainingsregistratie
Hier gaat het natuurlijk om: leuk zo’n hartslagmeter maar doetiehetook? Hoe is de GPS? Ik heb een aantal trainingen gedaan. Mijn ervaringen, puntsgewijs:

GPS registratie: het kost een minuutje om het GPS signaal te vinden, maar er is de mogelijkheid dit te versnellen via uploaden van satellietgegevens vanaf laptop. Ik heb de afstandmeting vergeleken met een Garmin, en kon geen noemenswaardig verschil ontdekken.

Hartslagmeting aan de pols: deze is vrij accuraat. Meting aan pols is altijd iets minder betrouwbaar dan via hartslagband, maar bij het iets hoger op de pols dragen van het horloge bleek vrijwel alle data te kloppen. Over dat hogerop dragen: ik heb nogal dunne en pezige polsen. De hartslagmeting werkt daarom bij mij niet zo goed als ik het horloge op de gebruikelijke plaats draag. Ik heb hem daarom hogerop gedragen, zie hieronder, en dat leidde tot prima metingen.

Een training: ik liep een 6×4 minuten tempo, met zowel een Garmin als de iD.RUN HR om mijn pols. Het resultaat mag er zijn.


Boven de weergave in het Sigma Data Center. Het rode lijntje is de hartslagmeting. De hartslag stijgt bij mijn tempo’s tot 146-150. Ter vergelijking heb ik de Garmin-grafiek eronder geplakt: een vergelijkbaar hartslagbeeld. De grafieken zijn niet 100% over elkaar te leggen, dit komt omdat de iD.RUN HR meter automatisch stopt met registreren als je even stilstaat en de Garmin door meet.
Verder zie je in Sigma vier gekleurde balken: dit zijn hartslagzones, welke zijn gerelateerd aan mijn maximale hartslag van 170. Naast hartslag en snelheid is er ook een pasfrequentie-lijntje te zien. Verder is (instelbaar) te zien paslengte, beste kilometer of beste 5000 of 10000 meter, automatische ronden en dergelijke.

Samenvattend: waar voor je geld
Het horloge heeft een vrij robuuste uitstraling. Het is denk ik een kwestie van smaak of je dat mooi vindt. Een grote display met duidelijke informatie. De hartslagmeting is nauwkeurig mits (bij mij) wat hoger op de pols gedragen. De gemeten informatie wordt prima weergegeven in het Sigma Data Center: mooie grafieken, zones (die aansluiten bij jouw persoonlijke hartslagbereik), aan- en uitzetten van informatie die je wilt zien. Gemakkelijk instellingen managen. Al met al veel waar voor je geld.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech