Review: Superfeet zolen

Last van je voeten? Misschien zijn de Superfeet zolen iets voor jou

Last van je voeten? Misschien is de Superfeet zolen iets voor jou. 

Vier op de vijf mensen hebben instabiele voeten. Dit kan een platvoet zijn of een platknikvoet. Voor een hardloper met een instabiele voet kan dit betekenen dat men bij het afwikkelen te lang en te ver de voet naar binnen draait. Dit kan leiden tot twee soorten klachten:

1. De pasvorm van de hardloopschoen kan verslechteren: doordat de voet te ver naar binnen draait, draait de enkel naar binnen en de voorvoet naar buiten. 

2. De boogconstructie kan inzakken waardoor de boog langer wordt en je tenen te ver voorin de schoen komen. De peesplaat onderaan de voet komt dan onder spanning te staan. Die spanning op de peesplaat kan leiden tot een branderig gevoel onder de voet wat kan leiden tot hielspoor. Daarnaast zakt ook de wreef in, waardoor je op de wreef te veel ruimte krijgt. Het feit dat de hardloopschoen te veel ruimte krijgt en dat daardoor wrijving ontstaat, kan leiden tot blaren, likdoorns, eelt en eksterogen. Niet zo fijn dus. 

Maar er is een oplossing, tenminste als we Superfeet mogen geloven. Een Superfeet-zool heeft een kuipvorm, waar het hielbeen mooi in past. Daarnaast zit er aan de onderkant van de zool een stevige plastic kap, die de hiel stabiliteit geeft tijdens het hardlopen. De combinatie geeft rust aan het hielbeen en zet de voetboog terug in de juiste positie. Op deze manier pakt Superfeet de oorzaak aan (te veel ruimte voor het hielbeen) in plaats van het gevolg (de ingezakte boog).  

Maar nu in de praktijk

Wij vroegen vijf hardlopers met verschillende voetklachten om de Superfeet-zolen uit te proberen en ons feedback te geven op hun bevindingen. 
Vermoeide voeten

Hardloopster Myra mocht de Superfeet Berry uitproberen. Deze inlegzool is speciaal voor vrouwen ontworpen en zijn in verschillende kleuren en voettypes te verkrijgen. 
Myra: “Eerste indruk van de zolen is heel goed. Het lijkt erop dat ik meer ontspannen loop en mijn voet beter kan afwikkelen.” Myra had tijdens het lopen vaak last van vermoeide voeten. Ze besloot daarom om op maat gemaakte zolen te nemen. Alleen waren deze zolen te stijf voor haar voorvoet wat haar afwikkeling belemmerde. 

Maar nu bij de superfeet? “Direct bij de eerste keer proberen was het alsof ik gemakkelijker liep en mijn pas leek een stuk verender. Daardoor liep ik efficiënter. In de afgelopen anderhalve maand heb ik slechts één keer op mijn oude zooltjes gelopen en ik merkte direct verschil”, aldus hardloopster Myra. Omdat Myra zo’n duidelijk verschil merkt, wil ze de Superfeet-zolen blijven gebruiken. 

Lichte hielspoor

Hardloper Harry had de oproep om de Superfeet-zolen te testen voorbij zien komen op Facebook en omdat hij al een tijd last had van zijn linkerheel, besloot hij mee te doen. “Het leek mij een mooie kans om te kijken wat het effect zou zijn op mijn blessure.” Toen Harry de zooltjes had ontvangen, vond hij het meteen een voordeel dat hij ze niet  op maat hoefde te knippen, maar direct in zijn hardloopschoenen kon gebruiken. “Op de woensdagochtend training heb ik gelijk de eerste kilometers met de nieuwe zolen gelopen. Het voelde goed maar of het werkelijk zo was of verbeelding, ik voelde mijn linker hiel veel minder.” Ook bij zijn volgende training was het effect van de Superfeet-zolen merkbaar, want Harry kreeg last van zijn bilspieren. “Het gevolg van een iets andere steun en daardoor voetplaatsing.” Hij merkte daarnaast dat zijn looptechniek zelfs beter werd. 

Harry zijn algehele indruk van de zolen: “Mijn voeten werden flexibeler en mijn linker hiel speelde steeds minder op. Zeker tijdens het hardlopen.” Harry vraagt zich zelfs af of hij de Superfeet ook zou moeten dragen in zijn dagelijkse schoenen. “Ik merk dat de flexibiliteit van mijn voeten nog steeds verbeterd. Het lopen, ook van langere duurafstanden, gaat makkelijker en mijn hiel is zo goed als over.” Harry ervaart alleen nog lichte klachten aan de hiel na een werkdag met leren schoeisel met dunne zool en weinig demping. Maar ook daar wordt het al minder. “Mocht dat veranderen, dan is een inlegzool een serieuze optie”, aldus Harry.

Hardloopster Jolan had daarentegen weinig verschil gemerkt toen zij de zooltjes droeg. “Ik heb een duurloop van 13 km mee gelopen, maar na een kilometer of 8 begon mijn linkerhiel behoorlijk te branden en pijn te doen. Alsof ik mijn voet beurs had gelopen. Die pijn was daarentegen vrij vlot weg na de training. Ik dacht dat het misschien een kwestie van wennen zou zijn.” Jolan besloot daarom een paar keer een kortere training te lopen met de zooltjes. “Ik voelde elke keer weer die pijn aan mijn voet. Op een gegeven moment duurde die pijn zelfs tot enkele dagen na de training. Het is helaas een bekende pijn, waar ik al jaren last van heb. Ik ben zelfs al naar een sportarts en podoloog geweest voor op maat gemaakte zooltjes.” Jolan heeft al wat geëxperimenteerd met verschillende zooltjes en hakverhogingen, maar merkte tot nu toe weinig verschil. “Ik was daarom heel benieuwd naar de Superfeet-zooltjes. Wie weet zou dat de oplossing zijn. Het lijkt er echter op dat deze zooltjes voor mij niet geschikt zijn en dat de pijn eerder erger wordt dan minder. Ik heb ze inmiddels weer verwijderd uit mijn schoenen en loop weer op mijn oude zooltjes”, aldus Jolan.  

Stabiliteit en balans

Hardloper Erik merkte toen hij de zooltjes ging uitproberen dat hij meer stabiliteit gaf.  “Gelijktijdig met het verkrijgen van de zolen had ik ook nieuwe schoenen gekocht. De oude waren totaal af. Bij Run2Day in Almere is, na een videotest, gekozen voor de Brook Ghosts. Thuisgekomen de standaard zolen vervangen door de zolen van Superfeet. De handleiding m.b.t. het op maat maken van de zooltjes was goed te volgen.” Erik heeft er inmiddels meerdere keer op gelopen en is erg tevreden. “De zolen geven mij veel meer stabiliteit. Je krijgt meer contact met je schoen door de zool waardoor het lekker loopt. Ik laat de Superfeet-zolen in mijn nieuwe schoen en blijf er zeker op lopen”, aldus Erik. 

Hardloper Carla had hetzelfde probleem, want volgens haar vriend struikelt zij zelfs over een stoeptekening. Haar fysiotherapeut raadde haar daarom ook aan om krachttraining en balansoefeningen te doen. Op 1 augustus deed ze voor het eerst de Superfeet-zooltjes in haar hardloopschoenen. “Het was best spannend, want al jaren op en rij liep ik, zodra ik wat intensiever ging trainen, en langere duurlopen ging doen, tegen een blessure op en belandde ik bij een fysiotherapeut.” Na drie mislukte pogingen wilde Carla het nu toch proberen om de Tilburg Ten Miles te lopen. “Of het door de zooltjes komt is nooit helemaal met zekerheid te zeggen, maar het feit is dat ik de 10 EM gehaald heb.” En dat zonder problemen. “Het heeft me toch wel het vertrouwen gegeven.” Carla is zelfs zo enthousiast dat ze nu denkt aan een halve marathon. “Misschien is de halve marathon in Tilburg wel een mooie om mee te maken.” Carla is in ieder geval van plan om de zooltjes te blijven dragen. 

Conclusie
Kortom de zooltjes van Superfeet hebben de klachten van sommige van deze hardlopers verlicht. De een is er meer tevreden mee dan de ander. Sommigen krijgen minder vermoeide voeten, wat leidde tot een efficiëntere looppas. Voor de andere hardloper hielp het preventief tegen hielspoor. Tenslotte biedt de zool van Superfeet ook nog meer stabiliteit en balans voor twee testhardlopers. Er was daarentegen één loper die weinig verschil merkte met haar hielspoor. Superfeet raadt daarom hardlopers ook aan om de zolen preventief in hun zolen te leggen. 

Voor meer info: www.superfeet.com

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech