Review: TomTom Runner 2 Cardio+Music

Wil je een sportwatch zonder poespas wellicht is de TomTom Spark dan de oplossing.

Ben je helemaal klaar met die schurende hartslagband of raak je constant in de knoop met de spaghetti van je headset? Wil je een sportwatch zonder poespas en niet meer met je telefoon in de hand lopen voor je muziek? Wellicht is de TomTom Spark dan de oplossing. Met de visie om zich te richten op de frustraties van sporters en hier een oplossing voor te vinden, komt TomTom met de TomTom Multisport Cardio, maar dan met een paar nieuwe features.

Keuzes
Er is keuze uit vier verschillende Sparks, oplopend in prijs en functies:

TomTom Spark: GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie en Multi-sport modus (let op: geen hartslagmeting).
Prijs € 149,-

TomTom Spark Cardio: GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus en ingebouwde hartslagmeting via de pols.
Prijs € 199,-

TomTom Spark Music: GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus en opslag voor meer dan 500 muzieknummers (let op: geen hartslagmeting).
Prijs € 199,-

TomTom Spark Cardio+ Music: GPS fitness horloge met activitytracker, GPS functie, Multi-sport modus, ingebouwde hartslagmeting via de pols en opslag voor meer dan 500 muzieknummers.
Prijs € 249,-

Al de TomTom Spark horloges hebben een 24/7 activitytracker, die meet of je voldoende actief bent op een dag door je actieve tijd te meten, je stappen te tellen en je calorieverbranding bij te houden. Daarnaast meet hij je slaapritme.
De GPS-functie is in alle Sparks hetzelfde: hij meet snelheid, afstand, tijd, pace en live stats on the go.

Ook hebben alle Sparks de Multi-sport modus voor de sporten hardlopen, fietsen, zwemmen, hardlopen op de loopband, gym, indoor fietsen en freestyle. Alleen bij het zwemmen is het niet mogelijk de hartslag via de hartslagsensor op de pols te meten en/of muziek te luisteren.

De verschillende functies hebben invloed op de batterij. Indien je de Spark als activitytracker gebruikt, heeft de batterij een levensduur van 3 weken. Bij het gebruik van GPS tot 11 uur en bij het gebruik van GPS + hartslag + muziek tot 5 uur.

Looks

De TomTom Spark lijkt heel erg op zijn voorganger, maar in het uiterlijk is een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is het klokje zelf platter dan zijn voorganger. Er zijn verschillende modieuze kleuren bandjes verkrijgbaar, zodat je je Spark kunt aanpassen aan je mood of kledingkeuze. De bandjes zijn er in twee verschillende maten (small en large) en hebben een nieuw sluitsysteem, waardoor je de Spark heel makkelijk om en af doet. Ook de oplader heeft een metamorfose ondergaan. Deze is ranker geworden en heeft een andere aansluiting gekregen.

Op pad

Om de TomTom Spark te gebruiken (ik testte de Cardio + Music) is geen hogere wiskunde nodig. Het opladen gaat via het meegeleverde USB-kabeltje. Als je de Spark voor het eerst gebruikt, word je door het menu geleid en voer je je gegevens (lengte, gewicht, etc) in. Net als bij zijn voorganger is de bediening is heel eenvoudig: een knop die naar boven, beneden, links en rechts beweegt en zo door het menu en de submenu’s heen scrollt.
Via het menu kies je jouw sport, in mijn geval hardlopen. Even wachten tot de GPS gevonden is en je hartslag wordt geregistreerd (wat overigens erg snel gaat) en je kunt starten met je training. Je kunt via het menu zelf instellen welke gegevens je in beeld wilt hebben en hoe je wilt trainen. Wil je trainen op afstand, hartslagzones, tijd, calorieën of een interval, dan kun je dat invoeren. Nadeel van de intervalfunctie is wel dat je enkel blokjes van gelijke duur of afstand kunt invoeren. Via een trilling en een geluidje geeft de Spark de tempowisselingen aan. De intervalfunctie is vrij beperkt als je tempoblokken van verschillende omvang hebt.

De GPS functie is zeer nauwkeurig. Al je trainingsdata en activiteiten kun je middels de app Mysports of het gelijknamige computerprogramma syncen. De route kun je naderhand via MySports terugzien en analyseren in combinatie met je snelheid, hoogte en hartslag. MySports connect met onder andere MapMyFitness, Strava, Nike+ en Runkeeper, zodat je je data ook kunt delen met je loopmaatjes.

Trainen met muziek

Ik luister eigenlijk nooit muziek tijdens het lopen. Ik wil de natuur en omgevingsgeluiden om me heen horen. Plus ik heb geen zin in spaghetti aan mijn lijf en een telefoon die ik in mijn hand moet houden of ergens weg moet stoppen. Maar door de Spark ben ik muziek tijdens het lopen toch gaan waarderen. De Spark Music en Spark Cardio + Music worden geleverd met een gratis mix van de Ministry of Sound. Daarnaast zet je via het MySports gemakkelijk muziek vanaf je computer op de Spark (Cardio+)Music. 

Bij de Spark Cardio + Music wordt een draadloze headset meegeleverd. Deze zat niet bij mijn testexemplaar, dus gebruikte ik voor mijn test een andere draadloze headset. De muziekfunctie werkt middels bluetooth, zodat je niet enkel gebonden bent aan de headset van TomTom. Het grote voordeel van bluetooth is dat je geen gedoe hebt met irritante kabeltjes die overal in verstrikt raken en als spaghetti om je lijf wapperen tijdens het lopen.  Daarnaast vind ik het geluid dat uit de Spark komt boven verwachting. Let met het dragen van een headset wel op de bluetooth verbinding. Met het gebruik van de head set moest ik de TomTom Spark om de rechterpols dragen, omdat de verbinding in het rechteroortje zit. Om de linkerpols leidde dit tot storingen. Overigens zit de bluetooth connectie van de bijgeleverde TomTom headset wel in het linkeroortje.

Conclusie
DeTomTom Spark is een gebruiksvriendelijke sportwatch. De hartslagmeting via de sensor op de pols vind ik nauwkeurig. Ik heb deze getest door gelijktijdig een sporthorloge met hartslagband te gebruiken. De gemeten waarden komen nagenoeg overeen.
De trainingsfuncties vind ik beperkt. Het is niet mogelijk om intervaltrainingen in te voeren die een andere vorm hebben dan x minuten/meters tempo en y minuten/meters rust maal het aantal herhalingen, waarbij x en y niet variabel kunnen zijn. Voor duurtrainingen kan ik er echter prima mee uit de voeten.

Het lopen met muziek om de pols in plaats van een telefoon of andere muziekdevice met allerlei draden is een stap voorwaarts in de technische ontwikkelingen, die veel frustraties bij hardlopers weg zal nemen. Nu heb ik geen vergelijkingsmateriaal als het gaat om het lopen met muziek met een telefoon en een kilometer aan draden, maar de muziekfunctie van de Spark (Cardio+)Music voldoet aan mijn verwachtingen.

De TomTom Spark is verkrijgbaar bij onder meer bij Coolblue

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech