X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
RunTech

Jouw perfecte pasvorm

Door
Marc Gerlings
16 november 2017 07:00
Jouw perfecte pasvorm
De perfecte hardloopschoenen vinden is nog niet zo makkelijk. Soms rampzalig. Geen mens is hetzelfde en toch moet je in de eenheidsworst die hardloopschoen heet. Fabrikanten besteden steeds meer aandacht aan vorm en materialen. Gelukkig, want dan kun jij de beste keus maken. Los van welke type voet en pronatie je hebt, kun je de schoenen selecteren op deze 4 punten in pasvorm.

Als je geluk hebt, past de schoen je perfect en loop je er vele honderden kilometers op. Bij de redactie bereiken ons verhalen van onmogelijke missies in het vinden van schoenen tot lopers die de eerste de beste schoen aanpakken en heerlijk wegtrippelen. Waar kun je op letten?

1 Breedte

Ben je een lichte loper, licht van gewicht, dan moet je zeker letten op de breedte van de schoen. Wie mager uitvalt zal met zijn of haar smalle voeten vaak bij de hiel een goede pasvorm aantreffen maar meer bij het breedste punt voorin problemen ervaren. Vaak zijn schoenen dan té breed. Met veters goed rijgen kun je veel oplossen maar uiteindelijk los je daar een te brede zool niet mee op.

Andersom zijn er bepaalde merken en typen die smal uitvallen. Mensen met brede voeten kunnen deze niet meer aan.

Breedte is belangrijk. Vooral omdat je moet voorkomen dat je gaat schuiven bij het bochtenwerk. Of bij het schuin vooruit afzetten als je bijvoorbeeld een sprongetje moet maken over een grote tak of plas. Teveel ruimte voorin geeft ook kans op blaren.

2 Innovatie bovenkant

Vroeger had je gewoon de veter die de bovenkant bij elkaar hield. Nu zijn de rijgsystemen veel slimmer doordacht. Met het aantrekken van de veters trek je ook de zijkant van de schoen mee. Dit geeft een mooie aansluiting tussen de gehele voet en de schoen. Hierbij is het belangrijk dat het bovenmateriaal aan de binnenkant zacht en gedegen is afgewerkt zodat je geen afdrukken of wrijving ervaart.

3 Hiel zonder glijpartij

De hiel moet stevig ingepakt zijn. Hier vind je vaak het stevigste deel van de hardloopschoen. Terecht want je moet niet omhoog of naar voren glijden.

4 Lengte wijsvingertruc

Bij speciaalzaken hoor je wisselende adviezen over de lengte. Sommige adviseren een maat langer dan je gewone schoenen. Sommige zelfs twee maten groter. Voeten worden warm door de inspanning. Net als de meeste elementen in de natuur zet een voet uit als deze warmer wordt. Het warmte-effect moet je wel goed in je schoen kunnen hebben zonder dat je klem komt te zitten. Wie klem zit zal irritaties aan pezen en ligamenten kunnen ervaren. Je kunt de wijsvingertruc toepassen. Er moet een wijsvingerdikte tussen je grote teen en de voorkant van de schoen passen als je er net instapt met ‘koude voeten’. Je hebt dan nog niet hardgelopen.

Lengte en breedte zijn gecombineerd met elkaar in de meeste type hardloopschoenen. Wie een langere schoen kiest heeft ook een bredere leest. Bij twee maten langer zal je ook een gelijksoortige breedte zien. Het is daarom maar de vraag of je die lengte nodig hebt. Je mag niet zwemmen in je schoenen terwijl té krap je blessureleed en irritatie oplevert.

5 Blik op de onderkant is noodzaak

Als je een testloopje maakt bij de hardloopspeciaalzaak, werp dan ook een blok op de onderkant van de schoen. Dit heeft niet meteen met pasvorm te maken maar wel waar je een schoen voor koopt. De meeste schoenen zijn gemaakt voor goed contact en goed gevoel met de weg. Ga je met deze schoenen veel in de natuur lopen dan kan je wel iets eerder wegglijden. Vooral met een natte ondergrond. Grote noppen lopen niet lekker op de weg maar je hebt er wel weer plezier van in de natuur. De zool verdient zeker je aandacht omdat het je vertelt waar de schoen geschikt voor is.

Buig de zool eens, voel en kijk hoe flexibel de zool is. Ben je een gewichtig mens, iets zwaarder, dan is een stugge zool geen probleem. Ben je een licht uitgevoerde hardloper dan kan opeens die zool te stug voor je zijn. Een goede verkoper kan je de verschillen met andere schoenen laten zien en ervaren.

Het blijft een zoektocht naar balans. Hopelijk vind je het ideale paar voor je wedstrijd en je trainingen.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc  Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

15
december