X
COROS PaceWINACTIE
De COROS Pace
Lees op onze RUNTECH pagina wat dit horloge je allemaal te bieden heef. t 

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Schoenonderhoud: langer plezier van je loopschoenen

Door
Andrea van Lieshout
14 november 2017 00:00
Schoenonderhoud: langer plezier van je loopschoenen
Loopschoen onderhoud
Hardloopschoenen worden vies. Hoe zuinig je ook bent op je schoenen, er komt een dag dat ze de status ‘nieuw’ niet meer mogen dragen. Zo’n moment waarop je onbewust in een plas stampt, in de poep trapt of enkeldiep in de modder verdwijnt. Shit… hoe krijg je ze weer schoon? En hoe krijg je in godsnaam die verschrikkelijke putlucht uit die schoenen! Laat je vooral niet tegenhouden om niet te lopen op je nieuwe schoenen. Ze zijn er voor gemaakt, dus gebruik ze ook. Maar je kunt, door het juiste onderhoud, je schoenen een langer leven schenken. 

Don’t!?

Stop je schoenen nooit, maar dan ook NOOIT, in de wasmachine en/of droger! De voornaamste reden is dat de lijmlaag, die in hardloopschoenen wordt gebruikt, niet bestand is tegen veel water, sop en warmte. De lijmlaag lost beetje bij beetje op. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren. Je schoenen worden wel schoon, maar je zult minder lang plezier hebben van je schoenen. Zonde van het geld.?Een regenbui kun je niet altijd voorkomen, je schoenen worden toch drijfnat. Maar er zijn verschillende manieren om ze te laten drogen. In de volle zon of bij de verwarming in ieder geval niet: dat droogt het materiaal uit en doet geen goed aan de vorm van de schoen.

Modder?

Iets te enthousiast door het bos lopen raggen en zit de modder overal? Laat je het gewoon opdrogen en klop je de modder los, loop je het er met je volgende run wel af, of ga je iets zorgvuldiger met je schoenen om? Als ze echt onder de modder zitten, zoek ik een plas water op om ze een beetje schoon te weken. Nat zijn ze namelijk toch al. Ik stamp de modder zoveel mogelijk op verharde ondergrond van de zolen af. De restanten modder in de zool peuter ik met een stokje los, of ik gebruik de straal uit de waterslang (dit laatste doe ik overigens alleen met mijn trail- en obstaclerunschoenen).

Stinkschoenen?

In de meeste schoenen zit tegenwoordig een Ortholite insole met antibacteriële werking. Dit gaat de penetrante geur van stinkvoeten tegen. Maar nare luchtjes voorkomen kun je niet altijd. Als je met blote voeten in je schoenen loopt, is de kans op stinkende schoenen groter. Ook het te lang vochtig blijven van de insoles kan de frisheid beïnvloeden. Wellicht helpt het vervangen van de insole, maar je kunt ze ook schoonmaken. Met een mild sopje en tandenborstel schrob je ze weer fris en fruitig. Of gebruik baby-wipies. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur drogen. Er zijn ook geurvreters voor sportschoenen op de markt (onder andere verkrijgbaar bij hardloopspeciaalzaken), die vieze luchtjes absorberen.

Je schoenen drogen?

Je stampertjes weer stralend schoon, of gewoon nog doorweekt van je regenrun, dan moeten ze nog even drogen voordat je ze weer aan kunt doen. Gebruik hiervoor dus niet de droger, verwarming of zon. De meest simpele manier is om kranten in de schoenen te proppen en regelmatig te vervangen. Krantenpapier absorbeert vocht en de proppen zorgen er voor dat je schoenen in de juiste vorm blijven. Je schoenen kun je gewoon in huis zetten, bij kamertemperatuur zijn ze in een dag of twee droog.

Reserve

?Twee dagen wachten op droge schoenen? En je hebt morgen weer een training of wedstrijd gepland staan? Het kan nooit kwaad om een tweede (of derde) paar hardloopschoenen te hebben. Zo heb je altijd een paar droge schoenen. Maar er zijn nog meer voordelen van het hebben van meerdere paren schoenen. Door het afwisselen van de schoenen krijgen ze de kans te luchten en het verlengt de levensduur van de schoenen. Daarnaast is het afwisselen van schoenen ook goed ter voorkoming van eenzijdige belasting van je lichaam.?

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Eric Knijnenburg
  Inmiddels ben ik toe aan zo ongeveer mijn 20ste paar Asics hardloopschoenen (momenteel de GT2000_x serie). De tel ben ik inmiddels kwijt. Al die jaren heb ik mijn schoenen onderworpen aan een wasbeurt in de wasmachine (maximaal 40 C). Ik hanteer 3 generaties schoenen. De nieuwste gebruik ik voor het asfalt en deze gaan (ongelukjes daar gelaten) pas de wasmachine in op het moment dat ik weer een nieuw paar 3e generatie schoenen heb aangeschaft . De 2e generatie wordt gebruikt voor off-the-road. Vooral in het najaar en de winter zijn die regelmatig aan een schoonmaakbeurt toe en die gaan gemiddeld 3 a 4 x per jaar de wasmachine in. De oudste (1e) generatie schoenen gebruik ik om naar andere sportevenementen te gaan (bv. schaatsen of skeeleren). Mocht iemand denken die neem ik mee, veel plezier er mee. Deze liften voor wat betreft het schoonmaak gebeuren mee met de wasbeurten van 2e generatie. Het oudste paar gaat na vervanging in de zak van Max, tenzij er zichtbare beschadigingen zijn dan wordt het bestemming kliko. Eventuele onzichtbare schade aan de schoenen neem ik op de koop toe, maar ik realiseer mij wel dat niet alle merken even wasmachine bestendig zijn. Officieel is Asics dit natuurlijk ook niet, want ook Asics adviseert om het niet te doen. Wanneer ik maar even het gevoel heb dat de kwaliteit van de schoen niet meer voldoende is, dan vervroeg ik het vervangingsmoment.
  Reactie geplaatst op 26/12/17 om 13:01 uur
 • Gonni3
  tegen geurtjes een zakdoek met.een schepje soda erin even beter eromvast knopen en in je schoenen doen.. lekker fris nadien
  Reactie geplaatst op 15/11/17 om 15:24 uur
 • Dinges
  Mijn truc is bij natte schoenen direct na thuiskomst de insole eruithalen, schoenen schuin tegen de muur zetten en een paar dagen op kamertemperatuur laten drogen (geen kranten erin!). Deze methode geeft een uitstekend resultaat mits consequent toegepast. Mocht je het een keer vergeten of te laat zijn en de schoenen toch een beetje stinken, dan alsnog laten drogen en daarna met deo-spuitbus (ook onder insole) de stinkbacterien doden.
  Reactie geplaatst op 15/11/17 om 10:34 uur
 • Rob de Keijzer
  Nou.... Ik stop mijn schoenen al jaren gewoon in de wasmachine hoor. Kort programma op 30 graden. Of ze nu helemaal doorweekt zijn van de plassen of de regen of door de wasbeurt. Ik zie geen verschil. Kan dan ook helemaal niets aan mijn schoenen ontdekken als ze gewassen zijn. Behalve dat ze er weer als nieuw uitkomen. Misschien dat eventueel door wassen ontstane schade ook per merk/type te maken heeft. (Loop zelf momenteel op mooie schone(!) Asics Gel Kayano 22.) Ik ben het er mee eens dat ze beter niet in de droger mogen. Gewoon lekker buiten in de schaduw hangen. Of binnen met een prop kranten erin.
  Reactie geplaatst op 30/01/17 om 12:49 uur
 • Ingeborg
  Er bestaan schoenendroog-apparaten. Veel in gebruik voor skischoenen. Maar werkt fantastisch voor hardloopschoenen. Ik heb zo'n apparaat in Zweden gekocht en gebruik het na elke keer lopen. onze schoenen gaan daardoor stukken langer mee. Temperatuur is instelbaar en tijd ook. Met automatische afslag na maximaal een uur.
  Reactie geplaatst op 25/01/17 om 11:30 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
oktober