Smooth met smoovall

Wij testen de spray van Smoovall – deze dient schuurplekken tegen te gaan.

Schuurplekken. Bijna iedere hardloper kan er wel over meepraten. Kapot geschuurde tepels, open geschuurde dijen, beha’s en hartslagmeters die irriteren of rugzakjes die de huid kapot hebben geschuurd. 

Hoe ontstaan schuurplekken?
Schuurplekken kunnen over het hele lijf ontstaan en zijn pijnlijk en irritant. Voor het ontstaan van schuurplekken zijn een paar factoren noodzakelijk: warmte, (transpiratie)vocht en wrijving. Door deze combinatie wordt de huid weker. Daarbij komt dat de zoute component van zweet er voor zorgt dat zweetklieren, op plekken waar weinig lucht kan komen, verstopt kunnen raken. Dat zorgt voor irritaties en op den duur voor schuurplekken. Hardlopen creëert dus de ideale omstandigheden om schuurplekken te laten ontstaan. Zeker als de buitentemperatuur ook nog eens wat hoger is en je lichaam al meer moeite moet doen om warmte kwijt te kunnen. Een schuurplek is eigenlijk een soort brandplek op de huid en kan variëren van een licht rode huid tot een tot bloedens toe open gereten velletje. Vaak komt er wondvocht uit, waardoor de huid een soort van plakkerig/week blijft bij genezing als de wond is afgedekt.

Smoovall
Oké, dat is dus een schuurplek. Maar hoe voorkom je het? Velen zweren bij vaseline of talkpoeder, maar tegenwoordig zijn er ook minder vette en huidverstikkende middeltjes beschikbaar. Zo testte ik Smoovall, een huidspray die speciaal is ontwikkeld om schuurplekken te voorkomen. Het merk maakt daar overigens wel de kanttekening bij dat dit niet geldt voor de tepels, omdat deze plekken net iets te gevoelig zijn en het daar ook te afhankelijk is van welke kleding er wordt gedragen.

De spray zit in een sjiek wit spuitbusje en laat zich makkelijk aanbrengen. Even goed schudden en de huidoppervlakten die je beschermd wilt hebben (ik testte het product op de binnenkant van mijn dijen omdat die met korte shorts tegen elkaar schuren tijdens het lopen) inspuiten. Vervolgens 20-30 seconden wachten tot het droog is en je hebt een onzichtbaar en beschermend laagje over je huid. De werking zou zo’n 4 uur zijn, maar ook na 4 uur merk ik nog dat het laagje op de huid zit en ik aanzienlijk minder last heb van schuren dan wanneer ik geen Smoovall gebruikt heb.

Het mooie van dit product: het ademt en is huidvriendelijk. Daarnaast plakt het niet en is het niet vet. Zo laat het dus geen sporen na op je kleding. Met een douchebeurt is de spray ook weer zo van de huid verdwenen, dus er blijven geen resten achter. Enig nadeel: tijdens het sprayen komen er aardig wat gassen vrij. Gebruik het product dus niet in een kleine ruimte, liever buiten.

De test
Ik testte Smoovall tijdens het hardlopen en ik kon me geen betere testomstandigheden wensen: het is al weken tropisch warm, dus zweten gegarandeerd! In mijn vlinderbroekje liep ik mijn training en waar normaal gesproken binnen een kilometer het broekje al tot in de liezen is opgekropen en de dijen al rood geïrriteerd zijn van het schuren, bedacht ik me na de training pas dat ik eigenlijk totaal geen aandacht had besteed aan irritatie aan de binnenkant van de dijen doordat het filmlaagje perfect zijn werk had gedaan. 

Over één nacht ijs ga ik niet, dus ik testte Smoovall ook op andere momenten en plekken. Met dit weer een lange broek dragen? Liever niet. Dus ook gedurende de dag dat ik een korte broek droeg werd Smoovall op de binnenkant van mijn dijen gedragen en kon ik eindelijk die short aan die ik normaal alleen draag als ik niet teveel moet lopen (want schuurplekken). Nu dus niet. Een hele dag op één spraybeurt is net te lang, dus tussendoor heb ik het wel een keer extra opgespoten.

Ook tijdens het dragen van een rugzak over een hemdje (waarbij ik nu expres mijn ‘gewone’ rugzak droeg, die zo heerlijk kan schuren zo aan de binnenkant van mijn bovenarmen) tijdens een wandeling was duidelijk te merken dat Smoovall ook bij dit soort ‘impact-schuurplekken’ preventief werkt. Mijn ene arm had ik ingespoten, de andere niet. Waar op de niet ingespoten arm een rode huidirritatie zichtbaar was, was deze op de andere arm niet aanwezig.

Conclusie
Wie last van schuurplekken heeft kan erg veel baat hebben bij het gebruik van Smoovall. Nu heb ik het enkel getest op de binnenkant van de dijen tijdens het hardlopen en op de plekken waar mijn rugzak tegen mijn armen schuurt. Maar Smoovall is breed inzetbaar voor iedere sport of dagelijkse activiteit waarbij schuurplekken kunnen ontstaan. Zeker met de hoge temperaturen van deze zomer een uitkomst voor wie zonder rode vlekken op opengereten huid de deur uit wil.

Smoovall is online verkrijgbaar via de webshop en kost € 12,99 voor een spray van 80ml. Mocht je er twee bestellen, bespaar je daarmee 2 euro verzendkosten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech