Tips voor je winterset

De dagen zijn frisser geworden en het is daarom goed om eens over je winterkleding na te denken. Wat ga je aantrekken als het echt koud wordt?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Tips voor je winterset
De dagen zijn frisser geworden en het is daarom goed om eens over je winterkleding na te denken. Wat ga je aantrekken als het echt koud wordt? We hebben wat tips  voor je winterset.

In beweging
Je weet het uit ervaring. Als je lekker beweegt hoef je als hardloper niet zoveel kleding aan. Voor de Hollandse winter is een 3-lagen aanpak meestal voldoende. Je kunt dan kijken naar een set van ondershirt, shirt en jack en lange tight.

Voor de extra koude dagen pak je ook een paar handschoenen en een muts mee.

Ondershirt: Meestal zijn deze strak gesneden, het zit dicht op je lichaam. Dan is het belangrijk dat het materiaal het liefst weinig tot geen naden heeft. Naden gaan toch trekken en schuren, heel irritant. Om de druk- en trekkrachten mooi te verdelen hebben goede shirts vlakken in de pasvorm die rekening houden met de vorming naar je lichaam tijdens het hardlopen. Natuurlijk kies je voor ademend materiaal. Je transpiratie moet naar buiten toe worden afgevoerd, dan kun je comfortabel blijven hardlopen. Merken als ODLO, Craft, Kalenji en Gore hebben special ondergoed voor de hardloper ontwikkeld. Hierover draag je dan je shirt en tight. 

Tip: Sommige lopers vinden het fijn als het shirt aan de achterkant langer is dan aan de voorkant. Let daar op bij het passen en kopen. Voor koude gebieden kun je overwegen om een ondershirt te kopen waar een gedeeltelijke kraag voor je hals is vastgezet. Allemaal punten waar, als je daar van tevoren over nadenkt je tijdens de winter veel plezier van je kleding hebt.

Shirt: De makers van sportkleding hebben niet stilgezeten. Je kunt echt alle soorten en maten vinden. Je ziet bij bijna alle merken dat de shirts in hun wintercollectie met 
speciale textielvezels zijn uitgevoerd in vergelijking met de voorjaars- of zomercollectie. Ze houden al rekening met verschillende temperaturen en koudere omstandigheden. 

Je kunt natuurlijk spelen met de verhoudingen. Heb je een goed warm ondershirt aan dan heb je op veel dagen niet een heel dik gewoon shirt met lange mouwen nodig. Te warm gekleed, loopt niet lekker. Zoek naar de voor jou ideale combinaties.

Het fijnste is als een shirt een rits heeft die tot ongeveer je borstbeen open kan. Dat kan je net genoeg warmte regulatie geven met bijvoorbeeld wind mee of tegen. 

Meer en meer makers stoppen van die fijne ‘duimgaten’ bij de polsen. Deze wintershirts hebben net wat langere mouwen en een paar gaten waar je je duim doorheen kan steken. Ideaal! Want daarmee heb je vaak net genoeg je handen afgedekt en hoef je geen handschoenen te dragen. Niet alle shirts bieden deze optie. Pas het eens aan en kijk of je dit wel, of niet een fijne toevoeging vindt.

Overweeg ook of je een shirt wil kopen met een verstelbare kraag erop. Je ziet ze steeds meer. Besef wel dat een kraag ook veel warmte vasthoudt.

Niet alle winterdagen loop je in een jack. Vraag je dan ook af of je goed zichtbaar bent. De goede shirts zorgen voor reflecterende punten, strepen of zelfs een glow in the dark patroon.

Jack: Onmisbaar voor de koude dagen. Kies materiaal dat de wind stopt (windstopper). Wind zorgt vaak voor de meeste afkoeling. Heb je het altijd warm? Dan kun je de afweging maken of je geen jack maar een vest koopt, dus zonder de armen. Jacks zijn bijna nooit waterdicht maar waterafstotend. Bij de waterdichte variant moet je erop letten dat deze ‘ademend’ is. Je loopt anders de kans dat je transpiratie niet wordt afgevoerd en er juist erg nat van wordt onder je jack. 

Zakken zijn altijd handig. Je neemt vaak wat meer mee in de winter. Denk aan gelletjes, je telefoon of ander klein extra materiaal zoals lampjes. Let er op dat je het goed kan afsluiten en dat water er niet direct bij komt.

Denk ook hier na hoe hoog je een kraag wilt. Of dat je helemaal geen kraag wil maar dat de bovenkant laag om je hals valt. Let hier ook op de afwerking. Als het jack direct op je huid valt, een jack heeft vaak steviger materiaal dan shirts, dan kan het schuren. Probeer daarom een jack even uit bij een speciaalzaak.

Muts: De meeste hardlopers kiezen voor een muts van ademend materiaal. Fijn is als je een muts kiest die glad om je hoofd zit. Er zijn ook mutsen extra fraaie franje die meewapperen. Of van die stuiterende bolletjes bovenop. Bedenk dat al die extra afwerkingen meebewegen en dat vinden niet alle hardlopers prettig. De keuze is aan jou! Sommige lopers vinden de muts ook hartje winter te warm en kopen een band voor over het voorhoofd en de oren. 

Passen
Je hebt veel om over na te denken. Makers van sportkleding luisteren steeds beter naar de wensen van hardlopers. Er zit nog steeds verbetering in de maten, uitvoeringen en materialen. Ga daarom vooral passen en kijken en laat je adviseren. Er zit tegenwoordig veel hoogwaardige materialen in kleding. Laat je dat goed uitleggen zodat je weet wat moet kiezen. .

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit RunTech