RunTech

De ZwiftRunPod een klein, slim en betaalbaar hulpmiddel

Door
Paul Oude Vrielink
12 februari 2019
De ZwiftRunPod een klein, slim en betaalbaar hulpmiddel
De MilestonePod is in 2018 overgenomen door Zwift en nu verkrijgbaar onder de naam Zwiftrunpod De pod is een klein maar krachtig apparaatje. Je bevestigt hem bovenop je schoen, vast aan de veters. Je trekt je schoenen aan en go! Je doet een duurloop, intervaltraining, bosloop, wat je maar wilt, en de Zwiftrunpod registreert van alles. Zo op het oog lijkt het een simpele stappenteller maar niets is minder waar. Hij registreert:Op basis van al deze gegevens berekent hij verbrande calorieën, afgelegde afstand, en daarnaast ook de interessante "Runficiency” indicator welke de hardloopefficiëntie aangeeft. Deze wordt berekend op basis van de combinatie snelheid, cadans, grondcontacttijd, beenzwaai, landingsparameters. Een goede hardloopefficiëntie wordt bereikt met een relatief korte grondcontacttijd en vrij hoge beenzwaai. Dit wordt uiteraard slecht voor één been gemeten. Als je je andere been wilt doormeten knoop je de Pod aan de andere schoen.

De Pod onthoudt alles: geen smartphone nodig tijdens je training

Tijdens je loop slaat de Pod alle gemeten data op. Na afloop gebruik je de (Apple of Google Play) app op je smartphone om de MilestonePod data te laden (via een sync button is dit heel simpel), en zie je de interessante grafieken. De app: eenmalig registreren met email of via je Facebook account. Ik heb een tempotraining op de loopband gedaan wat resulteerde in onder andere de volgende grafieken:

  


Ik deed circa 6x 800 meter met snelheid oplopen van 15 km/uur tot ca 16 km/uur. Links is te zien dat de cadans iets toeneemt tot 190 per minuut, rechts is te zien dat grondcontacttijden iets afnemen tot ca 210 milliseconden per stap.  

   

De derde grafiek (er zijn er overigens zes in totaal: staplengte en rate of impact zijn er ook) geeft de al genoemde loopefficiëntie weer: de ‘runficiency’. Ik zit bij hogere snelheden tegen de 95% aan. De vierde grafiek geeft de leg swing aan: de hoogte van je hak tijdens het hardlopen. Bij lagere snelheid zakt je hak, bij hogere snelheid zou je hak ook de hoogte in moeten gaan.

Alleen maar pluspunten: nauwkeurig, veelzijdig, goedkoop

Nauwkeurig: de afstands- en snelheidsmeting is vrij nauwkeurig. Je kan via de bijgeleverde app de afstandsmeting ijken (door een bekende afstand te lopen en daar de Pod mee te ijken). Daarna blijkt hij nauwkeurig (bij mijn trainingslopen vrijwel altijd binnen een marge van 2%) de juiste afstand aan te geven. 
Veelzijdig: er worden een groot aantal parameters gemeten. Ook op de loopband krijg je goede data. 
Goedkoop: de prijs is slechts € 39,95. Ik vind het erg goedkoop voor zoveel functionaliteit. De prijs nodigt ook uit tot gewoon maar eens proberen.

Verder vind ik het een pré dat de Pod op kronkelige bosparcoursen met hoge bomen nauwkeuriger is dan GPS-meting, die nogal eens gehinderd wordt door hoge bomen en bladeren, in combinatie met vele bochtjes. Ik zeg Trail! 

Eindoordeel: doen!

De Pod is klein en krachtig. Er gaat een batterij in die een halfjaar meegaat, daarna simpel vervangen. Het gebruiksgemak is hoog: de Pod zit al aan je schoen, je hoeft niets op te laden of in te stellen, slechts af en toe de data uit te lezen. Als je er twee koopt, kun je ze gewoon zonder te wisselen altijd op je schoenen laten zitten en daarmee ook de totale gelopen schoen afstand gemakkelijk in de gaten houden. Voor een prijs van slechts € 39,95 prijs zou ik zeggen: doen!


Bestel hier jouw exemplaar. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jan Martin Jansen
  Ik was ook al uren in de weer met de Zwift app voordat ik er na veel zoeken op internet achter kwam dat ik de milestone app moest installeren. Misschien handig om dit even heel nadrukkelijk te vermelden!
  Reactie geplaatst op 04/07/19 om 22:45 uur
 • paul markus
  Ik heb twee van die dingen, maar omdat ik veel souplesse-intervallen doe, mis ik dingen op de app: demogelijkheid om in te zoomen, het selecteren van een tijdsrange, en het selecteren vaneen temporange. De stukken tussendoor die ik loop/ribbel rekken de temposchaal te veel op, en zo kan ik niet gemakkelijk zien wat ik wil. Het is leuk, maar het is het nog niet helemaa. Graag doorgeven aan Zwift.
  Reactie geplaatst op 26/05/19 om 15:18 uur
 • Jan Troost
  Als je een MilestonePod koopt kun je je ook vooraf ook even op de hoogte te stellen over beschikbaarheid van de app. Ik gebruik hem al vanaf het begin en ben tevreden met de kalibratie van de afstandsmeting. Moet je overigens wel op de weg doen en niet in het bos. Wel de gps afstandsmeting gelijk starten en stoppen met de kaibratierun op de weg of baan. Eenmaal gekalbreerd doet hij het ook goed in het bos. Je kunt ook heel goed op meerdere schoenen een pod gebruiken en in de milestoneapp gebruiken. Ik test nu pods op beide schoenen links en rechts. Het lijkt er op dat door mijn heupblessure links die pod ook hetgrondcontact en de rate of impact anders heeft dan de rechter. Kortom tevreden over de pod en een goede prijs/prestatie verhoudin voor die 40euro
  Reactie geplaatst op 23/03/19 om 19:00 uur
 • Hugo Maes
  Na uren te knoeien met de Zwift apps op Android was ik zo goed als klaar met dit ding. Blijkt nu dat je de Milestone app moet downloaden op je smartphone... Dit staat evenwel nergens geschreven (er is geen handleiding bij de pod).
  Reactie geplaatst op 23/03/19 om 16:15 uur
 • Raul
  Opmerkelijk dat hij met pace werkt. Achterlijk, zou ik zeggen. Neem aan dat dat een setting is. Vraag me af of hij ANT+ is en of dat hij een public protocol gebruikt. Want hoe zit het als je al tijdens het gebruik iets wil zien? Als hier allemaal geen sprake van is dan is het wel een klein 'subfenomeen'. En is het wachten op de lancering v Garmin's Foodpod 2.0. De nauwkeurigheid vd afstandsmeting is natuurlijk helemaal afh. vd regelmatigheid vd pas. Daarom offroad juist weer minder, zeker op technische tracks, in de bergen etc.
  Reactie geplaatst op 28/02/19 om 17:09 uur
 • Albert Posthumus
  En in vergelijk met de Stryd??? Deze is wel veel goedkoper Graag jullie mening Groeten Albert
  Reactie geplaatst op 17/02/19 om 11:13 uur
 • Tony
  @Bas: Ik kalibreer dat ding na elke run. Soms krijg ik dan van milestone een mail dat ze een foto willen van waar dat ding zit op mijn schoen (vandaar oom mijn privacy opmerking). Vandaag weer gelopen. GPS afstand 11,55 km, milestonepod afstand 10,69 km. Dat is ruim 7% afwijking. Het podje geeft nog genoeg andere zinvolle data maar als er zo hard geclaimd wordt dat hij zo nauwkeurig de afstand meet terwijl dat niet zo is, dan begin ik ook te twijfelen aan de nauwkeurigheid van de andere data. Ik ken nog twee andere mensen die precies dezelfde issues hebben. Wellicht hebben wij gewoon de maandagochtend exemplaren....
  Reactie geplaatst op 14/02/19 om 17:39 uur
 • Bas
  @Tony: Er is de mogelijkheid om de pod te kalibreren, door de juiste afstand in te vullen. In volgende trainingen zal de gemeten afstand wél redelijk kloppen. Ik gebruik de pod vooral om te bekijken of ik wel goed op mijn voorvoet land, daar is ie prima voor geschikt. Overigens is de prijs met de overgang naar Zwift behoorlijk omhoog gegaan, vroeger betaalde ik ongeveer 30 euro, in de USA nog minder.
  Reactie geplaatst op 13/02/19 om 09:42 uur
 • PéPé
  Ik heb zo'n milestonepod. Inderdaad leuk apparaatje om je loopdata te analyseren. Het jammere is dat je het niet direct kunt aflezen. Als je verschillende loopjes/passen wilt uitproberen, dan moet je de pod loskoppelen. Ik heb daarmee de basis van de milestonepod,(het deel wat je onder de veter vastmaakt en de pod op vastklikt) hiermee verloren. Is het mogelijk om dat voetje/basis apsrt te verkrijgen via jullie of elders?? Ik hoor het graag.
  Reactie geplaatst op 13/02/19 om 09:15 uur
 • Tony
  Ik heb de pod sinds augustus 2018 en ik moet zeggen dat ik helemaal niet onder de indruk ben. De afstand is zeer onnauwkeurig. Als ik buiten loop is de afwijking steevast meer dan 5%, op de loopband loopt dit richting de15%. Heb ernstige twijfels over de stride length. Over de runficiency heb ik ook een mening. Deze gaat er van uit dat er maar 1 manier van lopen is voor alle mensen ongeacht de afstand. Er zijn inmiddels genoeg wetenschappelijke onderbouwingen die aangeven dat je het beste vooral dicht bij je natuurlijke loopstijl kan blijven. Heb je zoals ik, van nature een schuivelpas met een lage legswing, kan je fluiten naar een hoge runficiency. En voor de privacy gevoelige mensen onder ons, je wordt in de gaten gehouden. Als je grotere handmatige aanpassingen maakt, krijg je binnen 30 minuten een mail met de boodschap dat ze gezien hebben dat je een grote aanpassing hebt gemaakt en of je een foto wil sturen van de bevestiging van de pod op je schoen. Ik heb daar geen probleem mee en zie het als service maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen er zo over denkt.
  Reactie geplaatst op 13/02/19 om 09:07 uurLoopkalender

18
september