Welk gewicht past bij welke hardloopschoen?

Let jij bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen op je eigen gewicht? Dat kan best wel belangrijk zijn namelijk!

Je hebt hardlopers in alle soorten en maten. Wat wil je met de meeste beoefende sport van het land. Daarmee is hardlopen ook één van de meest lucratieve sporten. Er kan goud geld verdiend worden aan het loperspubliek. Al die schoenen, al die windjacks, al die sporthorloges, al dat inschrijfgeld. Alleen een bedrijf als Asics maakte vorig jaar ruim 1,5 miljard dollar winst (en dat viel dan nog een beetje tegen). 

Het voordeel voor ons lopers is dat de keuze in loopmateriaal enorm is. Immers, als maar een piepklein percentage het koopt, is er al een flinke markt voor. Toch begint het altijd bij schoenen. En daarin zijn tal van zaken belangrijk. Land je meer op je voorvoet of je hiel? Wil je wel of geen pronatie en (niet onbelangrijk): zien ze er nog een beetje leuk uit? En misschien wel de allerbelangrijkste: wil je een wat zwaardere schoen met relatief veel demping of ga je voor een lichtgewicht variant die bijna aanvoelt als een pantoffel. De laatste jaren lijkt de lichtgewicht schoen aan populariteit te winnen. Hiermee vlieg je immers over het asfalt en hoef je maar een zeer beperkt aantal grammen mee te sjouwen. Moet iedereen voortaan automatisch voor de lichtgewicht schoen gaan? Het antwoord is: nee.

Onderzoek suggereert namelijk  dat er één aspect hierbij zeer belangrijk: je gewicht. Wetenschappers van het Samsom Institute for Health Research uit Australië monitorden een half jaar 61 ervaren hardlopers. Ze keken hoe vaak ze geblesseerd waren, welke schoenen ze droegen en hoe zwaar ze waren. 

De belangrijkste conclusie? Hardlopers die zwaarder dan 85 kilogram zijn en lichtgewicht hardloopschoenen dragen hebben een drie keer grotere kans om geblesseerd te raken dan wanneer ze een conventionele schoen zouden dragen. Vooral lopers onder de 71 kilo hebben profijt van lichtgewicht schoenen. Ze lopen er sneller door en hebben geen verhoogd risico op blessures.

Lopers die zwaarder zijn dan 71 kilogram werden ook wel sneller, maar hadden ook kans op meer blessures. 
‘Minimalistische schoenen zijn heel aantrekkelijk voor lopers, want ze kunnen je helpen om sneller te rennen. Zwaardere lopers zouden echter twee keer na moeten denken, voordat ze ze aantrekken’, aldus professor Jon Buckley tegen de site running.competitor. Gewicht zorgt voor grotere krachten op je gewrichten en dat leidt weer tot meer blessures. En dan maakt het volgens de professor niet uit of je wat zwaar bent vanwege je lengte of vanwege de omvang van je buik. Bij die extra grote krachten, omdat je nu eenmaal zwaarder bent, kun je je lijf ondersteunen door juist voor schoenen met voldoende demping te gaan.

De volgende keer dat je hardloopschoenen gaat kopen is het dus verstandig om eerst even de weegschaal op te stappen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech