10 tips voor de ideale hardlooptraining
Loop je graag veel kilometers? Tips om jouw kilometers niet alleen fijn maar ook effectief te maken.
Om een artikel toe te voegen aan je leeslijst moet je zijn ingelogd.
Wil je het artikel "10 tips voor de ideale hardlooptraining" verwijderen uit je leeslijst?
Vaak schrijven we op ProRun artikelen over een specifieke training. Bijvoorbeeld de training voor de halve marathon, of trainen, vocht en warm weer.
Heel veel ProRun-lezers trainen gewoon wekelijks zonder echt een specifieke reden.
Gewoon om lekker wat kilometers te maken. 10 tips voor een fijne en effectieve training, ook als je niet gericht traint voor een halve of hele marathon.
1 Sparen voor later
Zorg voor een lekkere opbouw. Een verzorgde warming-up gevolgd door de eerste kilometers die niet zo gek zwaar zijn maken je echt goed klaar voor de tweede helft van de training. Je bespaart energie zodat je die later weer kunt gebruiken. Als je het tweede deel van je trainingen intensiever maakt, want dat kan je aan door de bespaarde energie, heb je een fijne training. Wie te hard aan het begin met zijn krachten heeft gesmeten, moet dan de hele training afzien.
2 Loop naar gevoel
De ene training loopt letterlijk lekkerder dan de andere. Als je toch gewoon lekker wil trainen en je hoeft niet noodzakelijk vanwege je schema met hoge tempo’s te knallen, laat het even gaan. Bekijk hoe je je voelt en pas je tempo daarop aan. Gaat het super, dan kan het wat sneller. Gaat het zwaarder, dan een tandje terug. Meestal merk je dat in de tweede helft van de training tempo en inzet toch weer behoorlijk op peil komt, ook al heb je een mindere start.
3 Mantra tegen gedachte om te stoppen
Heb jij dat ook, de eerste kilometer gaat makkelijk. Daarna gaat het even een paar kilometer wat minder. De neiging om te stoppen komt naar boven. Je bent nog niet ver van huis, omdraaien is zo gebeurd. Niet doen. Bedenk een mantra dat je even door dat lastige stuk heen sleept. Dat kan van alles zijn. Als het maar bij jou past en wat met je doet. Van ‘Ik hou van hardlopen’ tot ‘met gemak loop ik deze training uit’.
4 Tijd bijhouden
Loop je nog zonder sporthorloge of app? Op zich niets mis mee. Toch is leuk en handig om een paar essentiële data te volgen. Denk bijvoorbeeld aan tijd, afstand en tempo. Ook al train je helemaal voor je plezier, soms is het leuk om 4 x 200 meter door te trekken. Dan is het boeiend om te zien wat het resultaat is. Een paar data maakt je training leuker.
5 Bouwen
?Vier dat je iedere training mag lopen. Het is een mooie sport. Het is goed voor je en al die kleine en langere trainingen bij elkaar leggen de basis voor een paar mooie wedstrijden. Ga er altijd met plezier in want dan heb je meer ontspanning in je training. Veel bouwstenen op elkaar, ook al zijn dat geen intensieve loopsessies, leveren goed resultaat voor je wedstrijden. Dat maakt dit uurtje, of langer, effectief en vol plezier.
6 Hap en run
Hele middag achter je bureau gezeten en snel door naar de hardlooptraining? Denk even na of je lijf nog wat brandstof nodig heeft voor én na de training. Om helemaal flauw een training door te komen is niet lekker. Overigens heb je daar niet veel eten en drinken voor nodig maar iets kleins maakt een training een stuk energieker. Zoek het niet in de suiker hoek, denk aan de combinatie eiwit-koolhydraat. En dan zit er al genoeg aanmaak van glucose in voor je lijf.
7 Van asfalt naar bos
Zet een route uit waarbij je over verschillende soorten ondergrond loopt. Blijf niet altijd op die keiharde betontegels. Zoek ook bospaden op, dan weer een stukje door een park. Zo train je voeten, enkels en knieën volop. Wisselingen zijn goed voor je.
8 1,2 of meer snelle minuten
Ook al train je gewoon voor het plezier om lekker buiten te zijn, blijf niet in hetzelfde tempo hangen. Vertraag, versnel, speel er mee. Stel bijvoorbeeld als doel om minimaal 5 losse minuten snel te zijn. Een minuutje doortrekken, dat lukt iedereen. Het zal je verbazen hoe snel je na een paar maanden door wat extra snelle minuten je gewone duurtempo net wat hoger kunt zetten.
9 Stop.Heb je echt pijn
Onlangs hoorden we weer de kreet ‘pijn is fijn en bloed is goed’. Bij hardlopen is pijn een reden om te stoppen. Het is een waarschuwingsteken, schuif dat niet zomaar aan de kant. Iedere training echt pijn? Dan is het tijd om medisch naar je te laten kijken. Of misschien heb je nieuwe schoenen nodig.
10 Het cliché: veel plezier
Het is een cliché, maar geniet vooral van je trainingen. Het is heerlijk om even te trainen. Naar buiten. Misschien wel nieuwe paden ontdekken. Geniet er van, weg met de stress en een boost voor je conditie en gezondheid. Wat wil je nog meer?