Het bekende duo Hans van Dijk en Ron van Megen schrijven een nieuw hoofdstuk toe aan hun imposante oeuvre.
Een bundeling van hun meest-gelezen blogs, gecombineerd met het meest recente boek Lopen op vermogen, dat ze schreven met Koen de Jong, verschijnt in het Engels. Op 15 april wordt het boek gelanceerd met de titel The Power to run. Het omslag is duidelijk gericht op Amerikaanse lopers en de verwachtingen zijn hoog.
Voor Nederlanders is het bijzonder
Ga maar na. Lopen op vermogen wordt vermoedelijk de nieuwe loopstandaard. Noorse toptriatleten omarmen lopen op vermogen en het lijkt een kwestie van tijd voor de toplopers er gericht hun wedstrijden mee gaan lopen.
Waarom is dat bijzonder?
In de jaren ’80 was Finland een bolwerk van kennis en ontwikkeling. Polar en Juha Karvonen waren trendzetters en inspireerden lopers om te trainen op hartslag. Veertig jaar later is lopen op vermogen in opkomst. Hans van Dijk en Ron van Megen hebben een grote bijdrage geleverd aan deze ontwikkeling.
Zonder deze ingenieurs uit Leusden had het vermoedelijk nog jaren geduurd voor lopen op vermogen bruikbaar en betrouwbaar werd. Trainen op vermogen is voor wielrenners al jaren gemeengoed, dat de lopers achterblijven komt door de apparatuur. Een wielrenner kan zijn/haar vermogen direct meten. Met een goede vermogensmeter weet je precies wat je vermogen is. Voor lopers is dat ingewikkelder. Als loper ben je afhankelijk van een berekening. En dus is het onbetrouwbaar, zeiden sceptici jarenlang. Dat is verleden tijd.
Omdat ontwikkelaars uit het Amerikaanse Boulder de formules van Ron van Megen en Hans van Dijk ontdekten. Bij Stryd waren ze al jaren bezig om vermogen te meten. Ze hadden een apparaat ontwikkeld waarmee ze veel data konden meten. Snelheid bijvoorbeeld, maar dan zonder onbetrouwbare GPS nodig te hebben. En hoogteverschil en wind en de hele mikmak die nodig is om een betrouwbaar vermogen te berekenen in plaats van te meten. Het enige dat een loper zelf moest invoeren was het gewicht. Maar de vraag is: wat kun je met al die data?
Hier bleken de formules van Hans en Ron de verbindende schakel tussen de data uit Stryd, en de loper die niet zelf wil rekenen met ingewikkelde modellen en fratsen. Want de modellen van de ingenieurs bleken te kloppen. Dus konden de formules in de Stryd, zodat het voor lopers ineens bruikbaar werd. De berekende waardes kloppen. Zodat je als lopers gericht op vermogen kunt trainen.
Het boek telt 267 pagina’s, bevat 111 illustratie in kleur en 35 kleurenfoto’s. Het boek verschijnt op 15 april 2022, maar is nu al voor de introductieprijs van € 22,95 te bestellen bij Amazon.nl.
Stryd blij.
Hans en Ron blij.
Wij blij.
M
Vraag : is lopen op vermogen ook interessant als je niet meer streeft naar sneller, sneller, sneller?
Ik moet accepteren dat ik als 60 jarige niet meer sneller word.
Paul Nauta
Misschien loop je geen absoluut PR meer maar wel een betere tijd dan je nu gewend bent. En misschien wel een PR als je corrigeert voor je leeftijd. Dat is mij in ieder geval wel gelukt. Vervolgenns kun je dan kijken hoeveel sneller je nog had kunnen lopen in je beste jaren. Ik vind dat toch heel motiverend om nog lekker door te gaan met hardlopen.