5 tips om succesvol te trainen

Laat jij wel eens een training schieten? Vijf positieve acties die je helpen om te blijven trainen.

Een groot deel van hardlopend Nederland laat nog wel eens een training schieten. Gaat op de bank zitten als het al een klein beetje regent. Daarom 5 positieve acties die je helpen om te blijven trainen. Blijven hardlopen is nog belangrijker dan welke super intensieve intervaltraining dan ook.

Hoe bereik je de finish van 10, 16 of 21 kilometer wedstrijd? Blijven trainen. Dan gaat het niet eens over hoe hard je traint, en met hoeveel variatie. Door te blijven trainen boek je de grootste winst. Dan loop je die halve marathon met gemak uit. Dat consequent trainen is voor velen niet vanzelfsprekend. 5 tips om dat te veranderen. Word die geoliede loper die wekelijks altijd een paar keer de schoenen aantrekt.

1. blij blijven
Les 1 is dat je blij blijft met het hardlopen. Je bent ooit echt serieus gaan lopen om dat het leuk was. In het begin spatte het plezier er van af. Iedere stap was raak. Ga na wat jou blij maakt om hard te lopen. Voor de een is dat sportief in de buitenlucht, voor de andere het record op de 10 kilometer. Als je al een tijd rondloopt met tegenzin, is het tijd om de positieve kanten weer te ontdekken. Het hoeft niet altijd snel. Betere tijden komen wanneer de hardloper goed in zijn vel zit.

2. Waar ben je goed in?
De een heeft talent voor de lange duurloop. De ander voelt zich helemaal thuis op de trail. Als je jouw beste kanten in het hardlopen ontdekt, is het tijd om die te benutten. Doe waar je goed in ben en waar je blij van wordt (zie punt 1). De aangeboorde talenten blijken vaak nog veel beter te trainen, en je beleeft daar nog veel meer plezier aan.

3. weg van kleine stappen
Pak altijd de weg van de kleine stappen. Ook al heb je aanleg voor bijvoorbeeld fartlek trainingen, ga dan niet in een keer extreem ver. De meeste mensen hebben moeite met grote stappen. Terwijl kleine stappen, veel achter elkaar, brengen je wel ver. Dat geldt zeker voor de hardloopsport. 5 tot 10% per week je maximale afstand vergroten blijkt in de praktijk haalbaar. Daarboven neemt de kans op blessures stevig toe. Klein maar fijn wint.

4 Leer bij
Of het nu gaat om optimaal ademhalen of een beter looptechniek, blijf leren. Blijf nieuwe punten aan het hardlopen toevoegen. Hoe onbenullig de punten ook lijken, ze vormen je tot een betere hardloper. Nooit ophouden met je afvragen hoe het anders kan, efficiënter of leuker.

5. Trouw aan de sport
Wat maakt dat jij blijft hardlopen? Moet je jezelf af en toe belonen. Of moet je juist iets schrappen?  Het komt voor dat in de groeiende ambitie hardlopers steeds verder gaan. Maar dat dan het plezier verdwijnt. Dan kun je maar beter de volgens het schema lange duurloop flink inkorten. Dan blijf je trouw hardlopen. Waarschijnlijk moet je dan wel je wedstrijdambities wat bijstellen maar dat maakt dat je enthousiast consequent blijft hardlopen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training