Hier moet je aan denken voordat je aan je marathonschema begint

Wat moet je doen voordat je start met je marathonschema?

Heb jij al een marathon op de planning staan voor het komende najaar?  Het is essentieel om dan 3 maanden voor een marathon te beginnen met de voorbereiding van een marathon-specifieke training. Want hoe beter je bent voorbereid voordat je aan het schema begint, hoe groter de kans op succes! We hebben we 6 aandachtspunten…

Maak een trainingsplan of neem een trainer
Dit is natuurlijk logisch, maar zorg dat je strategisch te werk gaat en een trainingsschema volgt wat bij jou past. Om te zorgen dat je een geschikt trainingsschema volgt, is het verstandig om te reflecteren op je voorgaande trainingsschema’s. Wat werkte voorgaande keren bij jou en wat niet? Kan je maar drie keer per week hardlopen of lukt het je om vaker te lopen? Wat is je doel? Uitlopen of een pr halen? Weet dat lopen niet je enige doel in het leven is, dus vindt een trainingsplan dat goed bij jouw levensstijl past.

Werk aan je zwakke punten
Als je weet dat een zwakke core hebt, verplicht jezelf dan om wat meer buikspieroefeningen te doen zodat je sterk genoeg bent om die duurlooptrainingen aan te kunnen. Als je weet dat je moet werken aan je mentale uithoudingsvermogen kan je kijken of je muziek of een podcast kan luisteren tijdens het lopen. Kijk wat voor jou werkt. 

Zorg voor een goede loopbasis
Voordat je begint met trainen is het verstandig om 4 tot 6 weken consistent hard te lopen. Het aantal kilometers dat je per week moet lopen om je basisconditie uit te bouwen, hangt af van je doel voor de marathon en je loopgeschiedenis. Door dit te snel uit te bouwen riskeer je het risico op blessures. 

Probeer verschillende sporten
Dit is de tijd waarin je allerlei leuke fitnesslessen kunt uitproberen en geen zorgen hoeft te maken hoe ze je marathontraining beïnvloeden. Zodra je marathontraining begint, is er niet veel tijd om nieuwe workouts uit te proberen. Geniet hier nu dus van!

Verbeter je loophouding
Nu is het tijd om te concentreren op je paslengte, cadans, voetlanding, armzwaai en ga zo maar door. Hier wordt je namelijk een efficiënter loper van. 

Als je vervelende pijntjes hebt, ga dan langs een dokter of fysiotherapeut
Wacht niet tot dat pijntje een serieuze blessure wordt, want dan valt je hele trainingsschema in de soep! Better safe than sorry! 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training