Training

De tijdslurpers

Door
Marc Gerlings
12 maart 2019 00:00
De tijdslurpers
Een persoonlijk record is een zwaar bevochten prestatie. Je gaat tot het uiterste. Om dan daarop weer je tijd te verbeteren is nog meer inzet nodig. In die wedstrijden wil je geen tijdsverlies lijden. Let op deze tijdslurpers en zet dat nieuwe pr op de klok.

Jojo tempo

Je loopt en het gaat eigenlijk heel goed. Je calculeert voorzichtig in je hoofd hoe het zit met je tempo op dat moment en de eindtijd. Omdat je je goed voelt besluit je om de snelheid op te voeren. Dat houd je 500 meter goed vol maar dan wordt het zwaarder. Na een kilometer geef je het op. Meestal zakt een hardloper dan onder het tempo waarop hij de versnelling inzette. Dit is een echte slurper, de overschatting in de versnelling. 

Later in de wedstrijd volgen nog een paar pogingen om de snelheid op te voeren om de verloren tijd in te halen. Soms heeft dit succes. Lopers vinden ergens toch de kracht om het ritme hoog te houden. Vaker lopen de pogingen uit op een nog wat lager basistempo.

Doen: Geen jojo tempo. Dat is makkelijk gezegd. Een betere aanpak? De meeste hardlopers lopen met een sporthorloge. Probeer de versnelling klein te houden. Dat betekent in de praktijk vaak maar enkele seconden per kilometer sneller. In de tweede helft van de wedstrijd kun je dan bekijken of je weer een paar seconden sneller kan lopen. 

Vergis je niet,  daarmee maak je grote verschillen. Zelfs al in een 10 kilometer wedstrijd. Een voorbeeld: Wie na een paar kilometer besluit om 5 seconden sneller te lopen en in de laatste 5 kilometer weer 5 seconden per kilometer eraf, maakt een enorme tijdswinst. Probeer je in één keer die 10 seconden per kilometer te pakken, ben je gedoemd om terug te vallen.

Drinkstations

Bij drinkstations slurp je snel wat sportdrank of water naar binnen. Deze punten zijn ook tijdslurpers. Het is niet makkelijk om hard te lopen en te drinken tegelijkertijd. Bekertje pakken, drinken, balans houden, slikken, soms verslikken. Makkelijk aanlopen, drinken aannemen en doorrennen is echt een kunst. Als je door een paar kleine missertjes moet gaan wandelen en drinken, verlies je al snel 10 seconden. 

Doen: Er zit maar één manier op. Ook in je trainingen oefenen hoe je drinkt. Dan kun je ook besluiten om geen bekertjes aan te nemen maar zelf een bidon of een andere houder mee te nemen. Test dit van tevoren en je verliest bij de drinkstations geen kostbare tijd. Niet drinken is bij de langere wedstrijden, voor de meesten vanaf een halve marathon of meer, geen optie. Wie dat weglaat zal dat aan het einde van de wedstrijd merken. Te weinig glycogeen en tekort aan vocht laten zich merken in de prestatie.

Nieuw in de afstand?

Stel je loopt voor het eerst een wedstrijd over 21 kilometer. Daarvoor heb je altijd 5 of 10 kilometer wedstrijden gelopen. Waarschijnlijk bereik je op de 21 niet het tempo dat je had op de 10. In theorie is het gewoon 11 kilometer verder maar in de praktijk levert dat tijdsverlies op. Houd daar rekening mee anders raak je teleurgesteld in de laatste paar kilometers waarin je op je sporthorloge de tijd ziet oplopen. Als dat verschil erg groot wordt zie je het psychologische effect dat hardlopers wel blijven lopen maar ook opgeven in hun hoofd. Dan loopt de tijd nog wat verder op.

Doen: Werk in je trainingen aan de negatieve split. Dan raak je gewend om ook in die zwaardere tweede helft krachtig te blijven lopen. Train 20 tot 30% meer duurkilometers. Dan weet je zeker dat je die nieuwe afstand aankunt.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
 • paul markus
  Ik zoek eigenlijk een mooi programmaatje om negatieve split te lopen met iets langzamer beginnen en elke km versnellen.
  Reactie geplaatst op 13/03/19 om 20:08 uur
 • Patrick Coenen
  @ Ray tip 1: Vooraan ja, maar vooraanin je tijdzone. Als je een 6:00 loper bent heeft het geen zin om in een 4:30 vak te starten en je hindert nogal wat snellere lopers. wat tijdverlies bij het drinken betreft: ik hoop altijd maar dat ze papieren bekertjes hebben. Die kan je lopend aannemen of oppakken en direct bovenaan dichtknijpen. Dan is het zonder knoeien in een goed looptempo makkelijk om door het dichtgeknepen spleetje te drinken.
  Reactie geplaatst op 14/03/18 om 15:10 uur
 • Ray Duijn
  Tips 1 : zover mogelijk vooraan starten om het gedrang voor te zijn en meteen je eigen tempo aan te kunnen houden. 2 : afstanden tot 21,1km hardlopen zonder drinken (en eten). 3 : hou je HR en specifiek je anaerobe drempel in de gaten tijdens een wedstrijd ipv je tempo , na verloop van tijd kan je zelf redelijk goed aanvoelen hoe hoog je zit met je hartslag en ook de hartslagmeter thuis laten ...scheelt ook weer 300 gram ! 4 : loop niet met overbodige troep zoals telefoons en smartwatches ... scheelt ook weer in gewicht ! 5 : loop niet in een gezellige groep , binnen zo'n groep zijn de verschillen te groot en de aspiraties te laag. Waarom praten tijdens het hardlopen ? Die zuurstof en energie die je daarmee verbruikt kan je beter omzetten in snelheid.
  Reactie geplaatst op 27/07/17 om 14:48 uur
 • Erica Schoenmakers
  En dan sta je ineens bij Prorun op de website. Leuk :-)
  Reactie geplaatst op 05/06/15 om 15:28 uur

Loopkalender

23
juli