Training

Hardlopen is tijd investeren

Door
redactie Redactie
10 juni 2019 00:00
Hardlopen is tijd investeren
Foto Rob Pauel
Hardlopen is een ander woord voor tijd investeren. Wil je een goed resultaat op de klok, dan kost hardlopen veel tijd. 8 tips om je aan het hardlopen te houden.

1. Excuus overwinnen met je ‘train factor’

Ik moet naar mijn werk, studie en vul al die andere zaken maar in. Aan de andere kant heb je veel tijd nodig om een goede basisconditie vast te houden. Kies daarom een manier waarop je altijd sterker bent dan dat excuus. Voor de een is dat omdat buiten hardlopen heerlijk is. De ander kiest een extra mooi paar hardloopschoenen zodat het altijd leuk is om daarmee op pad te gaan. Stap af van het excuus en maak je ‘train factor’.

2. Keiharde afspraak over je basis

Maak met je zelf een harde afspraak wat het minimale is aan trainingkilometers in de week. Dit hangt natuurlijk helemaal van je doel af. En van je gewenste niveau. Wie een 10 kilometer goed wil lopen zal toch wekelijks ongeveer 20 trainingkilometers willen maken. 

3 Vaker

Kan je niet zo lang trainen omdat je ergens anders verwacht wordt? Geeft niet. Verlies je afgesproken aantal basis kilometers niet uit het oog. Ga gewoon een keertje vaker maar dan korter. Je ziet vaak dat de lopers die met een hogere regelmaat gaan, makkelijker een wedstrijd doorkomen.

4 Comfortabele groep

Loop met z’n tweeën een wedstrijd en je hebt een band voor het leven. Veel lopers doen het extra goed als ze een groep vrienden om zich heen hebben. Mensen met wie je een klik hebt, daar wil je meer tijd mee doorbrengen en ook steek je daar meer energie in. Je voelt ook wat minder de pijn van een intensieve training. Goede loopvrienden geven je heel veel afleiding.

5 Check je ronde

Een vlakke ronde is geen probleem. Heb je een trainingsronde uitgezet met heuvels? Na het dalen hebben lopers moeite om weer hun optimale tempo te vinden. Dat komt omdat ze iets te snel dalen, ze laten zich gaan. Daar krijgen de benen een behoorlijke tik van en dan heb je moeite om weer in je vaste tempo te komen. Daal iets voorzichtiger en dan gaat het meestal goed.

6. 2 glazen

Drink je weinig op een dag waarop je gepland hebt om ver te gaan, kan een echt breekpunt worden. Ga je 10 kilometer ver dan is een extra glas water zeker nodig (0,3 liter). Ga je 20 kilometer, verdubbel dat. Drink het ruim voor je training en je loopt een stuk lekkerder. Als het heel warm weer wordt, moet er uiteraard meer gedronken worden.

7. Tempo onbelangrijk

Als je meteen vanaf de eerste seconde je ideale tempo wilt bereiken, vraag je teveel van jezelf. Je krijgt dan vroeg het gevoel dat je wilt opgeven. Dan ga je ergens een keer stoppen met hardlopen. Blijf scherp en draai het om. Geef in de eerste paar kilometer tijd toe. Vergeef jezelf dat je niet meteen optimaal draait in je ritme. Liever in het begin wat tijd toegeven en na de helft iets sneller. Dat gevoel maakt dat je positief terugkijkt op de training.

8. Ontspan en geniet

Scherp blijven heeft ook alles te maken met ontspanning tijdens inspanning. In de eerste paar kilometer kun je ontspanning goed vasthouden. Doe dat ook als het zwaar wordt. Blijf ontspannen lopen. Of zoek de ontspanning op als je echt vermoeid raakt. Dan kan door bijvoorbeeld een paar keer je handen tot vuisten te knijpen en dan weer los te laten. Of door bewust links en rechts van je te kijken en dan weer zorgen dat je met een recht, opgeheven (want goede houding) hoofd doorloopt. Ontspanning tijdens inspanning maakt trainingen leuker en blijf je hardlopen.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Ray Duijn
  Woeps foutje , de 3e zin moet zijn : ik heb nog nooit ontspannen een snelle 5km gelopen ;)
  Reactie geplaatst op 18/06/18 om 19:08 uur
 • Ray Duijn
  Pffffrt , een snelle 5km heb ik nog nooit ontspannen gelopen. Of moet ik het omdraaien ? Ik heb nog nooit een snelle 5km ontspannen gelopen ;) Anders had ik mijn pr natuurlijk al veel vaker verbeterd .........
  Reactie geplaatst op 18/06/18 om 19:06 uur

Loopkalender

19
augustus