X
Win de Milestonepod

Tot en met 31 juli geven we op onze website 5 Milestonepods weg. Vul hieronder je gegevens in en maak kans op de gratis Milestonepod!

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Seks voor de wedstrijd?

Door
Sebastiaan Timmermans
12 augustus 2017 07:00
Seks voor de wedstrijd?
We schrijven op ProRun dag in dag uit over knie-inzet, ademhalingstechnieken, trainingsschema’s en de ideale wedstrijdvoorbereiding. Allemaal belangrijke zaken die tot een optimale prestatie leiden. Maar er is ook een andere daad die volgens velen je prestatie beïnvloedt: de oudste daad ter wereld.

Want is seks voor de wedstrijd nu wel of niet een aanrader? Lopen we na deze ‘gezelligheid’ de sterren van de hemel of met pap in de hemel. Is seks dus een persoonlijk recordgarantie of killer?

Agressieve sporten

Dat seks voor de wedstrijd slecht voor je zou zijn is een stelling die vooral afkomstig is uit de wat agressievere sporten als boksen, ijshockey en American Football, schreef de Volkskrant eerder.  Want een ‘ontlading’ zou bij mannelijke sporters ook tot een ontlading van testosteron en daarmee tot minder agressie leiden. Andere atleten stellen juist dat seks zorgt voor de broodnodige ontspanning. Essentieel om de zenuwen te bestrijden en op de juiste relaxte wijze aan de start te verschijnen.

Hormoonwaardes snel weer normaal

De Groningse seksuoloog Mels van Driel geldt als een expert op het gebied van seks en sport. Bekijk maar eens dit filmpje met hem. Hij stelt dat mannen inderdaad minder testosteron produceren nadat ze een orgasme hebben gehad en dat de spieren wat slapper zijn. Dat is in principe niet de beste voorbereiding op een ‘agressieve’ race. Het is echter nog maar zeer de vraag hoe sterk dit effect is, want een half uur na de ‘bedprestatie’ zijn de hormoonwaardes weer normaal.

Knuffelhormoon

Seks is niet alleen een kwestie van testosteron. Je maakt ook het knuffelhormoon oxytocine aan en dan voel je meer met elkaar verbonden. Dat is wellicht goed voor de teamspirit, maar hardlopen is in wedstrijdverband nu eenmaal een solitaire aangelegenheid.

Gek genoeg is er maar weinig echt onderzoek gedaan naar deze borrelpraat. De summiere resultaten spreken elkaar ook nog eens tegen. Volgens sommige wetenschappers verzuren de spieren sneller na de seks, terwijl anderen dit effect wegwuiven.

Al met al lijkt seks vlak voor de wedstrijd geen enorm goede voorbereiding. Helemaal bij ‘ons’ hardlopers.  Tenzij je enorm last hebt van faalangst en wedstrijdstress. Dan kan een mooie vrijpartij juist lekker ontspannend werken. En dat is voor sommige atleten een stuk belangrijker dan een iets minder agressieve loopstijl. Geniet ervan!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Humphrey
  @Ineke Bancken hebben vrouwen geen seks dan?
  Reactie geplaatst op 14/06/18 om 16:39 uur
 • Ineke Bancken
  Leuk artikel hoor, maar volgens mij gaat dit alleen over mannen. Er zijn echter ook heel veel vrouwelijke lopers!
  Reactie geplaatst op 11/12/16 om 09:39 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

21
juli