X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
Training

Vijf Pre-Race voedingstips

Door
Eleanor Crick
23 september 2018 00:00
Vijf Pre-Race voedingstips
Op de dag van een hardloopwedstrijd is het noodzakelijk dat je de nodige energie binnenkrijgt om te kunnen presteren. Wat en wanneer je eet kan daar grote invloed op hebben. Deze vijf tips helpen je je voeding en vocht goed af te stemmen, zodat je perfect voorbereid aan de start staat. 

1. Oefen tijdens je lange langzame duurlopen
Waarschijnlijk wist je al dat je op de dag van de wedstrijd niets nieuws moet proberen. Maar dat geldt ook voor de dag vóór de wedstrijd. Om te weten wat goed voor jou werkt, kan je de avond voor een lange langzame duurloop een maaltijd uitproberen waarvan je denkt dat jij goed op reageert tijdens de daadwerkelijk wedstrijd. Maar houd er rekening met hoe laat je de wedstrijd hebt en of je daarvoor nog een stuk moet reizen. Is dat anders dan wanneer je normaal opstaat? Eet dan je ontbijt op hetzelfde tijdstip als je op de dag van de wedstrijd zou doen. Kortom, boots de dag van de wedstrijd na. 

2. Drink vandaag voor de run van morgen
Je vochtbalans varieert op basis van warmte en luchtvochtigheid, dus let op. De basisregel is om door de dag heen te drinken als je dorst hebt. Maar het is al te laat om de dag van de wedstrijd veel water te drinken. Dan loop je namelijk rond met een klotsbuik. Drink de dag voor de wedstrijd dus voldoende vocht. Op de dag zelf kan je sportdrank nemen. Dit neemt je lichaam namelijk sneller op.

3. Eet eenvoudiger dan normaal
Die extra zenuwen op de dag van de wedstrijd kunnen ervoor zorgen dat je vaker naar de wc moet gaan. Door simpel, licht verteerbaar voedsel te eten hoeft je lichaam niet te concentreren op je spijsvertering. Niemand wil een aantal minuten van hun tijd verliezen door tijdens een wedstrijd de dixi in te moeten springen!

4. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Zodra je in de ochtend opstaat, moet je wat eten en drinken. En net als de avond ervoor, wil je licht verteerbare koolhydraten eten om je energiereserves aan te vullen. Daarnaast is het van belang om eiwitten en vetten te eten om je maaltijd blijvend kracht te geven. Voor een hardloper is een boterham met pindakaas de perfecte optie, anderen zweren bij eieren of pannenkoeken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je het eerder hebt gegeten (zie nr. 1).

5. Sla je kopje koffie niet over
Sommige hardlopers denken dat ze op de ochtend van de wedstrijd geen koffie mogen drinken omdat het laxerend werkt, maar de voordelen van cafeïne zijn bewezen als het gaat om het verbeteren van je prestaties. Vooral als je altijd koffiedrinkt en vervolgens een kopje overslaat, zal je je futlozer voelen. Een extra tip: er zijn ook lopers die een paar dagen of weken voor de wedstrijd geen koffiedrinken en vervolgens koffiedrinken op de dag van de wedstrijd. Dit zorgt dat cafeïne beter werkt op de dag van de wedstrijd. Misschien een tip om uit te proberen! 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

16
december