Training

Waarom je je horloge soms thuis moet laten

Door
Tim Moria
13 februari 2018 07:00
Waarom je je horloge soms thuis moet laten
Je sporthorloge is tijdens het hardlopen hoogstwaarschijnlijk niet meer weg te denken. Onderweg bekijk je allerlei data: van afgelegde afstand tot aan hartslag, van tussentijden tot aan gemiddeld en huidig tempo. Maar toch: soms is het best goed om je horloge eens lekker thuis te laten en gewoon op gevoel te lopen.

Even lekker nergens aan denken, genieten van de natuur om je heen en echt naar je lichaam luisteren. Heerlijk ontspannen lopen, niet per se op een bepaald tempo. Je ziet wel waar de training je heen brengt en na afloop merk je vanzelf wel hoe het is gegaan. Een prestatiegerichte houding is leuk, en soms ook goed, maar die af en toe loslaten is ook niet verkeerd. Want echt, je kunt ook vooruitgang boeken wanneer je jezelf minder druk oplegt. En ongemerkt doe je dat toch wanneer je je horloge meeneemt. Zonder zo'n horloge hoef je nergens aan te denken. En is het hardlopen gewoon weer écht leuk.

Wanneer je dus meer op gevoel loopt, kun je je training ook tussentijds makkelijker aanpassen. Als je het gevoel hebt dat de eerste kilometers inlopen makkelijk gaan, gooi je het tempo gewoon omhoog. Gaat het juist zwaar en heb je overduidelijk je dag niet? Dan wacht je nog even met die versnelling, of houd je je gewoon de hele training rustig. Niks moet, alles kan. Gebruik dit soort ongedwongen trainingen vooral om te doen wat je leuk vindt. Doe eens wat extra technische oefeningen, pak een paar intervalletjes meer of minder of richt je op een aantal punten waar je tijdens je duurloop een sprintje trekt. 

Zonder plezier in de sport, zal je veel sneller afhaken. Want, als iets niet leuk is, wordt het veel lastiger om vol te houden. Daarom is het belangrijk om trainingen te ervaren als opbouwend succesvol, maar ook als ontspannen, leuk en stimulerend. Al snel zal je verder gaan dan ooit, harder lopen dan je voor mogelijk hield en betere prestaties neerzetten dan je ooit had durven dromen. Ook tijdens wedstrijden is het de moeite waard om niet altijd op de tijd te letten. Geniet eens een keer wat extra van het evenement, van de toeschouwers langs de kant en van de soms duizenden lopers om je heen. En in plaats van bij de finish op de klok te kijken, neem je de omgeving in je op. Die eindtijd vind je later wel terug via internet!

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Tim
Tim Moria
Tim  Moria

Tim Moria

Hoofdredacteur

Tim is hoofdredacteur bij ProRun, verzorgt de PR & Marketing rondom Challenge Almere-Amsterdam (oudste triathlon van Europa), is eigenaar van www.3athlon.nl en heeft een eigen tekstbureau: Tekst Direct Online. Schrijft bij voorkeur over sport en alles wat daarmee te maken heeft. Heeft meerdere marathons gelopen en de Long Distance triatlon (3.8km, 180km, 42.2km) van Almere en Roth (Duitsland) gedaan. Nog steeds dagelijks in het zwembad, op de fiets of met loopschoenen aan te vinden.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

17
februari