Training

6 training tips voor oudere beginnende lopers

Door
Eleanor Crick
1 februari 2019 00:00
6 training tips voor oudere beginnende lopers
Als je op latere leeftijd begint met hardlopen hebben we wat specifieke training tips die jou kunnen helpen.

Noteren:

Volg je vooruitgang door je training tijden op te schrijven. Dit kan een kladblok zijn of een dagboek. Hierin noteer je alles van je gewicht tot je tijd. Vergeet niet op te schrijven hoe je je voelde voordat je aan je training begon en hoe je naderhand voelde. Dit zijn belangrijke elementen om je vooruitgang te zien.

Stel een doel:

Houd je doel klein en haalbaar. Als het namelijk te lang duurt voordat je je doel hebt gehaald, kan je gedemotiveerd raken. Neem dus kleine stapjes. 

Motiveer jezelf:

Zelfs de beste lopers moeten gemotiveerd worden en blijven om vooruitgang te boeken. Dit kan je doen door motiverende posters of informatieve artikelen te lezen over hardlopen. Het kan ook helpen om verhalen te lezen van anderen die op een geweldige manier hun doel hebben gehaald. Lees bijvoorbeeld onze Born Runners pagina. Hier staan een hoop inspirerende verhalen van andere recreatieve lopers.  

Vind een hardloopmaatje:

Je kan elkaar motiveren, maar je moet ook verantwoording afleggen. Je hardloopmaatje zal bijvoorbeeld vragen of je vanochtend bent gaan lopen. Of je spreekt af om samen te lopen. En probeer daar maar onderuit te komen! 

Vind een trainingsschema wat bij jou past: 

Kies een trainingsschema wat bij jouw levensstijl past. Daarnaast is het belangrijk om verschillende trainingen toe te voegen. Denk aan een lange langzame duurloop, een of twee tempotrainingen en intervaltraining. Door heuveltrainingen toe te voegen (bijvoorbeeld op de loopband als er geen heuvels in de buurt zijn) zal je tempo ook verbeteren, maar verwacht niet bij elke training een persoonlijk record te halen.  

Vergeet stretchen en krachttraining niet:

Onderschat het niet. Beide zijn essentieel wil je verbetering zien. Naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa en flexibiliteit. Door dit aan je trainingsschema toe te voegen vermijd je blessures. Wil je efficiĆ«nt krachttraining toevoegen aan je schema, vraag advies bij een sportschool.  

Oh en vergeet niet om te genieten! De reis is vaak leuker dan de eindbestemming. Loop ze! 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Bertus
  Niets, maar dan ook echt he-le-maal niets kan ik hierin vinden, dat met name te koppelen is aan "oudere, beginnende hardlopers" zoals de titel van dit artikel toch vermeldt! Dit zijn heel algemene tips die je in elk hardloopblad of internetartikeltje terug kunt vinden en voor iedereen van toepassing kunnen zijn.
  Reactie geplaatst op 04/02/19 om 10:32 uur
 • Tony
  Wat heeft dit specifiek met oudere hardlopers te maken? Volgens mij zijn het goede tips voor iedere beginnende hardloper.
  Reactie geplaatst op 03/02/19 om 11:49 uur
 • Henk van Driel
  Ik zou willen benadrukken, vooral de oudere loper, doe een sportkeuring. Even een ECG kan veel ellende voorkomen. Zondag wordt het warm in Rotterdam, ik zag het afgelopen zondag in Amstelveen op de LenteMarathon, grauwe gezichten.
  Reactie geplaatst op 05/04/17 om 16:18 uur

Loopkalender

23
juli