Training

Hardlopen en ademhalen

Door
Marc Gerlings
26 december 2018 00:00
Hardlopen en ademhalen
foto Rob Pauel

Al die duizenden hardlopers die je voorgingen weten het, de eerste paar trainingen zijn zwaar. Je raakt buiten adem. Beginners hebben vaak veel vragen over ademhalen. "Doe ik het wel goed?”, is een vaak gestelde vraag. Ademhalen, wat doe je er mee? 8 Tips geven het antwoord.

Als je hardloopt, raak je wel eens buiten adem, een verschijnsel dat we allemaal wel kennen. Je lichaam ‘loopt’ op zuurstof. De zuurstof wordt in de longen aan het bloed gebonden en vervolgens als zuurstofrijk bloed naar de spieren getransporteerd. Als je harder loopt, heb je meer zuurstof nodig. Moeten de longen bij meer inspanning harder werken, dan kun je zelfs het punt bereiken dat je letterlijk adem tekort komt. Je bent buiten adem. 

1 Ademhalingsritme 


Het lekkerste loop je als je ademhaling in ritme is met je looppas. Als je een ritme te pakken hebt, kun je eindeloos lang lopen zonder buiten adem te halen. Zoek je eigen ritme dat bij je niveau past. 
Je kunt je ademhaling afstemmen door bijvoorbeeld na 3 stappen in te ademen ze in en na de volgende 3 stappen uit. Ga je harder lopen dan kom je bijvoorbeeld uit bij 2/2

2 Niet forceren 


Maak je in het begin geen zorgen over je ritme. Je wordt geen betere loper als je probeert je ademhaling geforceerd te controleren. 

3 Volledige longinhoud


Loop mooi rechtop. Dan kun je de volledige longinhoud bereiken, lucht kun je dan ook helemaal tot onderin je longen zuigen.

4 Door neus of mond ademen? 


Meeste lopers ademen ‘natuurlijk’ door de neus en de mond. "Het maakt niet uit hoe de zuurstof binnenkomt, al komt het door je oren naar binnen, opzuigen die lucht”, aldus de voormalige topcoach Arthur Lydaird. 

Houd je mond tijdens het lopen ontspannen open zodat je gemakkelijk kunt ademhalen. Tip: de mond is groter daarom zal je makkelijker ademhalen via de mond dan via de neus. De meeste lopers stappen vanzelf over wanneer ze meer lucht nodig hebben van het in- en uitademen via de neus naar de mond. 

5 Gids in je tempo


‘Je ademhaling is je gids’ een uitspraak die eigenlijk uit de gevechtskunsten komt maar die zeker ook geldt voor de hardloper. Heb je het moeilijk tijdens de training, concentreer je op je tempo en de ademhaling. Tel je stappen en daarbij het in- en uitademen dat bij je past. Je zal merken dat het je stuurt en je makkelijker door de moeilijke momenten van een training haalt. Dat kun je als beginner goed gebruiken.

7 Terug in tempo


Kom je toch adem tekort? Ga dan terug in tempo of zelfs wandelen. Het helpt meestal om je armen boven je hoofd te houden. Je maakt je borstkas wat groter en dat scheelt weer in het oppervlak van je longen. Je bent dan snel weer op adem. 

8 Steken in je zij 


Heb je last van steken in je zij? Dit kan het effect zijn van niet goed ademhalen. Het kan zijn door onregelmatig ademhalen dat je spieren bij je middenrif krampen vertonen. Meestal helpt het dat je langzamer gaat lopen en je meer concentreert op je ademhaling. Zoek de combinatie van je pasritme en de ademhaling zoals bovenin beschreven weer bewust op en dan gaat het vaak al een stuk beter. 

Niet moeilijk doen


Doe niet te moeilijk over ademhalen en hardlopen. Het is handig om een paar tips en adviezen toe te passen maar als je loopt en het gaat verder goed met je ademhaling dan is het gewoon in orde en kun je lekker doorlopen. Test voor je zelf uit wat het beste werkt met je tempo en ademhaling. 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Karin
  En wat is tip nummer 6 ?
  Reactie geplaatst op 04/01/19 om 14:15 uur
 • Enric Martinez
  Goede tips. Zou ik dat 9 jaar geleden hebben geweten. LOL.
  Reactie geplaatst op 30/12/18 om 11:21 uur
 • Maurice
  Bij mij gaat het inademen al gauw door de mond, alleen heb ik het idee dat ik daarmee ook lucht in de maag krijg en bij hogere inspanning komt dan soms zelfs het gevoel van kokhalzen. Hoe komt dat dan precies?
  Reactie geplaatst op 25/09/17 om 14:21 uur
 • Ivonne
  Als je focust op de uitademing, komt de inademing vanzelf. Je laat het als het ware los, waardoor de longen zich vanzelf weer vullen met lucht en de juiste hoeveelheid die je nodig hebt. Zo hoef je inderdaad niet te letten op je inademing. Ook langer uitademen dan inademen werkt goed, vooral tegen steken in je zij.
  Reactie geplaatst op 17/04/16 om 00:10 uur
 • Jan
  3 stappen inademen en 3 stappen uitademen? NB: één stap is twee passen! Dat is een heel rustige ademhaling!
  Reactie geplaatst op 11/01/16 om 21:28 uur
 • Mike
  Wat mij heeft geholpen om de ademhaling te verbeteren is het focussen op het uitademen. Probeer maar eens bewust diep uit te ademen en je zal waarschijnlijk zien dat het inademen en de hele ademhaling beter gaat.
  Reactie geplaatst op 10/01/16 om 14:41 uur

Loopkalender

18
augustus