X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
Training

Verwissel niet de twee manieren van stretching

Door
Marc Gerlings
12 januari 2018 01:00
Verwissel niet de twee manieren van stretching
Ze zijn er genoeg, de hardlopers die niet geloven in stretching. Rekoefeningen leveren je veel meer dan je erin stopt. Ga er mee aan de slag, al is het maar kort. Je zal snel niet meer zonder willen tijdens je trainingen. Pak dan wel de juist manier van stretchen.

Je hebt waarschijnlijk voor- en tegenstanders gehoord van stretching. Met jubelverhalen en de ontkenning dat je zeker niets aan stretching nodig hebt. Het is dan ook geen eenvoudig punt, je moet weten wanneer je iets kan doen met stretching. Doe je het verkeerd dan heb je makkelijk een blessure te pakken. Verbeter je kennis van stretching en je risico op een blessure daalt gigantisch.

De grote voordelen

Je wilt vooraf je spieren warm en losmaken. Na een training wil je ze rust en herstel bieden en terug brengen op lengte. Het grootste winstpunt is dat je door de combinatie van hardlooptraining en stretching je bewegingsuitslag kunt vergroten. Dat is trainerstaal voor je hardlooppas die verder reikt en efficiënter wordt. 

Wereld van verschil

Nu het grote verschil en de uitwerking. Je hebt statisch rekken en dynamisch rekken. Twee compleet verschillende manieren van stretching. Vuistregel: vooraf aan de hardlooptraining dynamisch rekken. Achteraf: statisch en dynamisch rekken.

‘Au-gevoel’
Bij statisch rekken neem je een vaste houding aan totdat je spanning op die spier voelt. Daarin zit een risico dat je net te ver gaat. Dat ‘au-gevoel’ duidt meestal op een miniem scheurtje in de spier en dat verzwakt de spier. 

Warm worden en soepel maken

Dynamisch rekken is een grote groep van oefeningen waarbij de spieren eerder losgemaakt worden dan rekken. Het zijn doorgaande meestal vloeiende bewegingen. De belasting is niet hoog. Je bereikt hiermee dat je spieren soepel worden, de bloedsdoorvoer wordt verbeterd én de coördinatie komt op gang. Je ziet het nu duidelijk voor je, deze groep aan oefeningen kun je uitstekend vooraf aan de training doen. Je kunt het ook tijdens de training doen.

Haal die stramme hardloper weg

Statisch rekken heeft zeker voor hardlopers goede functies. Na een training hebben de spieren de neiging in te korten. Je voelt je daardoor strammer. Door een vaste houding aan te nemen kun je die spier weer voorzichtig verlengen. Voorwaarde: doe dat met warme spieren. Anders reageert de spier heftig op de spanning en wil het nog sterker samentrekken.

De praktijk: niet belasten

Probeer de statische bewegingen ook zonder belasting te doen. Oftewel in de praktijk: ga niet tegen een muur staan leunen om je onderbenen te rekken. Je zet teveel belasting op het been. Als je je andere been vooruit zet en daar het grootste gedeelte van je lichaamsgewicht boven houdt, heb je de rekbeweging zonder een grote belasting.

Denk altijd in welke fase je van de training bent en welke vorm van stretching dan goed voor je is. Dan levert stretching bijna nooit problemen op en pak je wel alle voordelen. 

Lees ook de serie: Rekken, zin of onzin?
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Kees Brandsma
  Logsich verhaal. Binnen enkele minuten uit te leggen aan (beginnende) lopers. Zou mogelijk een hoop blessure-leed schelen als dat al in de Start to Run gebeurde!
  Reactie geplaatst op 14/01/18 om 08:29 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

16
december