Het is herkenbaar voor iedere loper met een Strava-account: segmenten waar je zo vaak langs komt dat je eens in de zoveel tijd de Local Legend bent. Bij mij is het stukje getiteld ‘Heb er geen trek in vaart’ zo’n stamsegment. Of ‘Theemsweg oost-west’, ook zo’n mooie. Een kaarsrecht stuk van 1,56 km over een fietspad. Ik ben zelf niet heel erg gefocust op die segmenten en ben me tijdens het lopen meestal niet bewust of ik op een segment loop of niet. Als ik achteraf mijn training bekijk op Strava zie ik ze staan. Maar eens in de zoveel tijd is het best leuk om al die vertrouwde segmenten eens aan elkaar te knopen en er een leuke fartlektraining mee te bouwen!
Live segments
Er zijn horloges die je via een koppeling aan Strava (de functie ‘live segments’) kunnen vertellen wanneer je bij een bepaald segment aankomt. Ik raad het lopers over het algemeen af om zo’n functie te gebruiken; het kan zijn dat je op zo’n stuk net wat harder loopt dan eigenlijk de bedoeling is. En laten we wel wezen, het is tijdens het gros van je kilometers juist raadzaam om niet extra gas geven. Laat je vooral niet opjagen, maar tijdens de hier beschreven training is zo’n functie wel handig. Heb je die functie niet, niet getreurd, je kunt ook vooraf even kijken waar de segmenten liggen en kiezen welke je voor je training wilt gebruiken. Als het goed is, is je gebruikelijke hardlooprondje vertrouwd genoeg om het wel ongeveer te weten.
Als ik naar mijn ‘rondje Bretten’ kijk – een rondje dat ik toch zeker minstens vijf keer in de maand loop – zie ik dat daarin een leuke verzameling segmenten zit met lengtes variërend van 200 meter tot 2,66 kilometer. Daar is een heel leuk, fartlek-achtig loopje van te bouwen. Je loopt van segment naar segment en geeft gas waar het segment begint. Hoe hard je dat doet, laat je afhangen van de lengte van het segment. Da’s logisch, zou een beroemde oud-voetballer gezegd hebben.
Course record?
Het doel van de training? Als je een bovengemiddeld snelle loper bent, is het natuurlijk mooi als je thuiskomt met een paar ‘course records’ op zak. Toen ik net met Strava begon te lopen, ergens in 2014, kon ik na een intervaltraining nog wel eens een kroontje oogsten, maar die tijd is wel echt voorbij. Op vrijwel alle segmenten bij mij in de buurt staan de snelste tijden hartstikke scherp en ik vermoed dat dit in de rest van Nederland niet veel anders is. Ik kan nu proberen om mijn eigen tijden te verbeteren, maar ook dat wordt steeds pittiger. Het doel is nu eerder een mooi tempo zien te lopen op een 211 meter, een 758 meter of een 1,24 kilometer en zo een tevreden stemmende fartlektraining bij elkaar te hollen.
Dus, bekijk je vaste hardlooprondje eens op Strava en kijk waar de segmenten liggen. Mochten er segmenten te dicht op elkaar liggen of overlappen, dan kies je welke je wel en niet wilt doen. Kijk in die selectie ook naar een leuke afwisseling in lengte van de segmenten, een of twee langere stukken van een kilometer of iets meer en wat kortere stukken tussen de 200 meter en een kilometer. Veel plezier ermee!
Benieuwd waar ProRunners hun rondjes lopen? Volg ProRun op Strava.
Erik
Dit is een heel leuk en aardig idee. In mijn ervaring is het niet zo dat de tijden “scherp” staan. Vaak zijn het foutief geregistreerd fietstochtjes. Bijna alle segmenten in de buurt zijn met tempo’s soms sneller dan 2 min/km… en dat lijkt me toch erg snel. Strava zou hier iets op moeten verzinnen, want dit is toch wel de basis van hun app: het vergelijken van segmenten. Zoals Klaas al suggereert is met jezelf vergelijken natuurlijk altijd het beste, maar het motiveert niet als iemand een KOM van 1,3 km heeft en daar bijvoorbeeld 2:14 min over gedaan heeft.
Dick Ringelberg
Helemaal eens, Erik. En wanneer je dan zo iemand op Strava daarop wijst, krijg je als antwoord “Ja, maar dat is al zo lang geleden”. Jammer.
ProRun | Mark
Het is in Strava mogelijk ‘melding’ te maken van een activiteit. Als ik het goed heb verdwijnt deze dan uit het segment, totdat Strava het heeft beoordeeld.