Onze John is met een schema van Klaas en een Stryd-vermogensmeter aan het trainen voor de Marathon van Rotterdam op 16 april. Hij was een van de lopers die meedeed met onze eerste Critical Power Opkrikdag. Met resultaat!
Als ik de auto uitstap bij ProRun in Amsterdam, ben ik flink aan de vroege kant. Er staat een flinke wind. Dat belooft weinig goeds. Voordat we met een hele groep Stryders onze Critical Power gaan opkrikken, spreek ik met Klaas Boomsma. Ik ben namelijk erg benieuwd over het hoe en waarom van deze dag, met die bijzondere naam. Want wat is dat eigenlijk, je Critical Power opkrikken? En wat is daar het nut van? En die wind, belooft dat inderdaad weinig goeds?
Het is een getal
Je Critical Power is een getal dat het vermogen aangeeft waarop je ongeveer een 10 km maximaal kunt lopen. Per persoon is deze maximum duurprestatie verschillend. Je kan het vergelijken met je VO2max of je FTP (Functional Treshold Power). Zonder hier in details te gaan, gaat het om het bepalen van een getal, ofwel je tresholdwaarde.
Bij Stryd kan deze Critical Power op diverse manieren worden bepaald. Bijvoorbeeld door een gerichte test te doen. Ook kan Stryd op basis van een aantal loopjes een schatting maken van jouw Critical Power. Deze schatting wordt steeds nauwkeuriger naarmate je meer en meer loopt met de Stryd vermogensmeter. Maar… daar zit ook een dingetje. En dat dingetje is, dat er altijd over een bepaalde periode wordt gemeten.
Iedere 90 dagen
Na 90 dagen vervallen de waardes van trainingen die tot dan toe jouw Critical Power bepaalden. Stel dat je traint voor een marathon en vooral veel langzame duurlopen doet, dan kan het zomaar gebeuren dat je Critical Power op een dag ineens een stuk lager wordt. Dat gebeurde bij mij, toevallig, een paar weken voordat de Critical Power Opkrikdag werd aangekondigd. Eerst dacht ik dat het aan mijn nieuwe Stryd lag, maar tijdens de opkrikdag werd het me duidelijk waar die verlaging nu ineens vandaan kwam.
De impact van een lagere Critical Power
Wat maakt zo’n verlaging van zo’n Critical Power uit, zul je misschien denken. Deze verlaging heeft impact als je gebruik maakt van een trainingsschema die je op wattage loopt via de Stryd app. De waardes van de trainingen worden bepaald aan de hand van percentages ten opzichte van je Critical Power. Dit is immers je ‘treshold’ of omslagpunt. Anders gezegd: Je Critical Power is de 100% waarde voor het bepalen van jouw trainingszones.
Waarom is een juiste Critical Power zo belangrijk?
Dat mooie getal bepaalt het vermogen waarop je binnen de verschillende zones traint. Ben je gericht aan het trainen voor een bepaalde afstand en een daaraan gekoppelde prestatie, dan wil je zo optimaal mogelijk trainen. Zeker als je traint met behulp van een schema, moeten die waardes zo exact mogelijk kloppen en het liefst automatisch updaten als je prestatievermogen verandert. Hierdoor ben je in staat om de training optimaal af te stemmen en kun je realistische doelen bepalen.
Race-calculatie
De kracht van Stryd is, dat het vermogen kan worden gebruikt voor racecalculaties. Hiermee kan Stryd jou van tevoren een voorspelling doen over de eindtijd van een race. Dit gaat heel ver. Parameters als hoogte, luchtvochtigheid, temperatuur en GPS kunnen worden gebruikt voor de berekening. Zo’n racecalculatie kan je doen in het Stryd Power Center. In de meest recente update van de Stryd App kun je deze globale voorspellingen voor de gangbare afstanden.
Surfen op de lactaatgolf
Toen ik zo’n voorspelling voor het eerst zag, leek het me onmogelijk om dat tempo continu te kunnen lopen. In dit artikel kun je lezen hoe me dat afging. Klaas heeft eigenlijk dezelfde ervaring. Hij omschrijft het heel mooi als: Je loopt continu op een bepaald vermogen. Eigenlijk surf je als het ware op de lactaatgolf, de kunst is er niet af te vallen. Tijdens de race is dit best een bijzondere ervaring. Dat ogenschijnlijke simpele getalletje zorgt er bij mij voor dat ik relatief hard kan lopen, zonder dat ik verzuur.
Wat Klaas vooral opvalt aan de Stryd, zowel bij hemzelf als bij andere lopers, is dat de Stryd uitdagend en motiverend werkt. Hij heeft verschillende tests gedaan met het bepalen van het omslagpunt voor zijn hartslag en daarmee verschillende marathons gelopen. “Als ik puur op hartslag was blijven lopen, had ik de Sub-3 nooit gehaald”, zegt Klaas.
Berlijn
Tijdens de marathon van Berlijn liep Klaas met de Stryd vermogensmeter. Op voorhand leek de race voorspelling aan de hoge kant. Toch besloot Klaas om op dit vermogen te gaan lopen, als was het maar om te zien of het klopte. Dat bleek goed uit te pakken. Stryd voorspelde 2:53:02, hij liep uiteindelijk 2:53:17!
Als je Stryd maar goed zit
Terug naar de Critical Power Opkrikdag. Inmiddels druppelen de deelnemers binnen. Er wordt eerst een check gedaan of de Stryd überhaupt goed bevestigd is op de schoen. Er zijn diverse generaties van Stryd vertegenwoordigd. De Next Gen en de Wind zijn de meest voorkomende, vandaag. Klaas legt uit dat we eerst een warm-up gaan doen, door zo’n 2,5 kilometer in te lopen, richting de Bosbaan.
Heen en Weer
Het parcours blijkt simpel. 2,5 kilometer heen en dan weer terug. Hoe moeilijk kan dát nu zijn? Nou… dat blijkt nog een aardige dobber te zijn. De wind is namelijk, laten we zeggen: best aanwezig. Dat zien we later ook terug in de data. Ik merk dit zelf als ik net een zweefmomentje beleef en voor mijn gevoel, stil hang in de lucht. Alle deelnemers gaan er stevig tegenaan, ieder op z’n eigen tempo. Er ontstaan wat groepjes en sommige verschuilen zich achter een rug om uit de wind te blijven. Zelf blijf ik vol in de wind lopen. Op mijn Stryd heb ik 5 blokken geprogrammeerd die flink boven mijn Critical Power van 319 Watt liggen. Hiermee hoop ik mijn Critical Power toch nog een boost te kunnen even.
Toch nog?
Een paar dagen terug, stond er toevallig een snelle 5 kilometertraining op mijn marathonschema. Dit had Klaas blijkbaar bewust gedaan om mijn Critical Power op te krikken. Dat hád ook het gewenste effect. Mijn Critical Power ging van 309 Watt naar 319 Watt. Na de training kwam de beloning door een App notificatie van Stryd. ‘Your Critical Power has been updated’. Toen ik dit aan Klaas appte, leek het hem nog een aardige klus voor mij om die zondag dit nog eens te doen.
De wind cadeau
Na zo’n twee kilometer, zie ik de eerste lopers alweer keren. Wat lopen die gasten hard zeg! Mark staat bij het keerpunt en roept dat het hartstikke goed gaat. Ik realiseer me op dat moment dat ik ook weer terug moet. Het lijkt me een haast onmogelijke opgave. Maar… Stryd zegt dat het kan, dus zou dat toch moeten kunnen, nietwaar? Die eerste 2,5 kilometer heb ik alleen wel flink boven het ingestelde vermogen van de drie blokken gelopen. Kan ik dat nog wel volhouden? Dat blijkt inderdaad. Ik loop in op een paar deelnemers voor me en voel me zelfs nog in staat om flink te versnellen. Het laatste, laatste stukje. Echt waar. Ik beloof het mezelf en het wordt zelfs bevestigd door Richard, een van de deelnemers waar ik inmiddels kan aansluiten. Nog maar 1 kilometer, roept hij. Op dat moment wordt het even heel zwaar, maar ik kan nog redelijk blijven aanhaken. Ik kom flink uitgeblust over de onzichtbare eindstreep. Het kost me wel even om bij te komen. Terwijl ik mijn telefoon pak, zie ik een berichtje van Stryd. ‘Your Critical Power has been updated’, staat er. Ik laat het Klaas zien en ik open het bericht. Mijn Critical Power blijkt te zijn gestegen naar 333 Watt! Een enorme verbetering. Ik weet zeker dat de sterke wind hier een flinke bijdrage heeft gedaan. Door die enorme tegendruk, heb je domweg meer vermogen nodig om vooruit te komen.
Eigenlijk heeft iedereen wel een soortgelijk verhaal te vertellen na terugkomst. Het blijkt dus een erg goede methode te zijn om de Critical Power weer even up to date te krijgen. Deze dag is zeker voor herhaling vatbaar.
Wat betekent dit voor mij in de praktijk?
Mijn doel is om de marathon onder de drie uur te kunnen lopen. Stryd is voor mij een belangrijk hulpmiddel om dit doel te kunnen realiseren. Klaas schrijft voor mij het schema, dat gebaseerd is op de Stryd Wattages en mijn Critical Power. Via het platform Training Peaks zet ik de blokken op in mijn digitale trainingsschema die vervolgens volledig automatisch synchroniseert met mijn Stryd app. Nu mijn Critical Power een flinke opkrikker heeft gehad, merk ik dat meteen in mijn Stryd trainingen. De verschillende zones zijn aangepast en automatisch daarmee ook de trainingen die ik mag uitvoeren. Al met al gaat het serieus een stuk sneller en dat geeft mij vertrouwen in het halen van mijn doel. De globale racecalculatie geeft momenteel 3:13:24 aan. Dit was een paar maanden geleden nog 3:26:14. Dit zijn overigens calculaties waar geen rekening wordt gehouden met de eerder genoemde parameters.
Realistische voorspellingen?
Hoe realistisch de voorspelling gaat zijn, zal ik in de komende weken gaan merken. Natuurlijk staar ik me niet blind op deze getallen. Er moet vooral hard gewerkt worden om überhaupt in de buurt te komen. Alhoewel… Als Stryd zegt dat het kan, moet het zeker kunnen. De marathon blijft daarentegen een lastige afstand. Alles moet die dag kloppen. Aan het schema, de trainingskilometers en mijn eigen discipline zal het zeker niet gaan liggen!
Youri
Welke marathon ga je lopen John? Ben benieuwd wat eruit gaat komen! Leuk om de progressie te volgen van iemand met hetzelfde doel en ongeveer dezelfde voorspelling voor nu:)
Ik train zelf naar de marathon van Rotterdam, huidige PR stamt uit december 2021 03:33:xx.
Stryd voorspelt vooralsnog voor Rotterdam ook zo rond de 03:14:xx. Ben heel benieuwd, binnenkort weer even een 5k TT doen!
John Eising
Rrrrrotterdam dan! Dat is de eerste van 2023 en dan in september Berlijn. Succes met de training! Dank voor je bericht.