Vorige week hadden we het artikel Wat voor niveau heb je: wat is je prestatie-index? bij ProRun.
We kregen daar tal van leuke reacties op. Veel hardlopers vinden het leuk om zich te spiegelen aan anderen en te weten waar ze staan. Anderen hadden daar niet zo’n behoefte aan en vinden het voldoende om gezond te bewegen.
Er waren meerdere reacties van hardlopers die nog niet zo gewend zijn om met hun anaerobe drempelvermogen (ADV) te werken. Voor hardlopers zijn wattages ook nog tamelijk nieuw. De typische Cruijff uitdrukking ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ gaat uiteraard ook voor hardlopen met vermogen op. Daarom laten we in dit artikel zien hoe je op een andere manier ook een beeld van je persoonlijke prestatie-index krijgt.
Wereldrecords als vertrekpunt voor de prestatie-index
In het vorige artikel zagen we dat de prestatie-index categorieën internationaal niveau (90%), nationaal niveau (80%), regionaal niveau (70%), liefhebbers (60%), enzovoort zijn afgeleid van de wereldtop. Ook zagen we dat je je met leeftijdsgenoten moet vergelijken om een goede beeld van je niveau te krijgen.
In onderstaande tabel hebben we voor vier afstanden voor mannen en vrouwen per leeftijdscategorie de actuele wereldrecords gezet. De tijden op de weg zijn wereldbesttijden. Deze worden wel bijgehouden, maar worden geen record genoemd. Dit is omdat de omstandigheden op de weg nooit zo identiek hetzelfde zijn als op een atletiekbaan.
Invloed van de leeftijd
De tabel maakt mooi inzichtelijk dat je met de jaren langzamer wordt. Tot middelbare leeftijd gaat dat verval langzaam. Vanaf de AOW gaan de tijden steeds sneller achteruit. Dat neemt niet weg dat deze oudjes nog een flink tempo lopen!
In de tabel vind je twee Nederlandse recordhouders terug (oranje gemarkeerd). Het record van Piet van Alphen op de marathon dateert van 1986. Dat van Adriaan Heijdens op de 5.000 meter is van 1999. De records van de in Nederland woonachtige Duitse Silke Schmidt hebben we geel gemaakt. Deze wereldrecords van Silke Schmidt dateren van 2015 en 2020. Ze is nu net 60 jaar. Een leuk weetje is dat Silke Schmidt voor onze uitgever onze boeken in het Duits heeft vertaald. Dat heeft ze heel nauwgezet gedaan. Das Geheimnis des Laufens en Das Geheimnis des Radfahrens vinden wij zelfs beter dan het origineel. Met haar hardloopkennis heeft ze alles nagerekend en onze uitleg hier en daar wat verder verduidelijkt.
De prestatie-index
De tabel van de prestatie-index is natuurlijk niet anders dan hier in het vorige artikel over staat vermeld. We laten de tabel nog een keer zien:
Als je je ADV niet weet, kun je een redelijk inschatting maken van je prestatie-index door een voor jouw doen goede tijd te vergelijken met het wereldrecord op die afstand.
We geven een voorbeeld: De snelste marathontijd van Ron als M55 is 3:25:56 (Amsterdam 2014). Het wereldrecord marathon voor deze leeftijdscategorie staat met 2:25:56 op naam van de Nederlander Piet van Alphen (Rotterdam 1986). Als je deze twee tijden op elkaar deelt (2:25:56/3:25:56) is de uitkomst 71%. Op de marathon was Ron op dat moment bij de M55 dus net aan van regionaal niveau.
Calculator
Nog eenvoudiger is het om je prestatie-index te bepalen met onze calculator op de website hetgeheimvanhardlopen.nl. Hier kun je de prestatie-index bepalen met je tijd voor willekeurig welke afstand.
Vul daarvoor op het eerste tabblad van de calculator de gelopen afstand met de gerealiseerde tijd in. Op het de derde tabblad geef je aan wat je leeftijd is. In het allerlaatste tabblad kun je aangeven of je man of vrouw bent en vervolgens meteen aflezen wat je prestatie-index is.
Met zijn marathontijd in Amsterdam komt Ron met de calculator zelfs een tikkeltje beter uit: op 72%. Dit is omdat hij door de calculator modelmatig heel precies met 56-jarige leeftijdsgenoten is vergeleken. In het eerdere voorbeeld was het vergelijk met de M55, de leeftijdscategorie van 55-59-jarigen.