Hoe hoog is de VO<sub>2</sub> max van toplopers? Deel 3

Hoe hoog is de VO2 max van toplopers? Deel 3

Wat is de VO2 max van toplopers? Is dat (veel) hoger dan jouw score? Lees deel 3 over de VO2 max.

Een paar weken geleden publiceerden we in deel 2 onze formule voor de relatie tussen je loopsnelheid en je zuurstofverbruik:

VO2 = 3,57*v

Hierbij is de VO2 uitgedrukt in ml O2/kg lichaamsgewicht/minuut en de loopsnelheid v in km/h. We hebben deze formule afgeleid in ons nieuwe boek Het Geheim van Hardlopen , waar we laten zien dat de energiesystemen van ons lichaam hetzelfde functioneren bij hardlopen en wielrennen.

Omdat we weten dat de VO2 max bereikt wordt bij een afstand van 3000 meter, kun je je VO2 max dus eenvoudig uitrekenen uit je loopsnelheid op de 3000 meter. Als je bijvoorbeeld 15 km/h loopt tijdens een 3000 meter (eindtijd dus 12 minuten precies) dan is je VO2 max 3,57*15=53,55 ml/kg/min.  Voor andere afstanden is de factor 3,57 iets anders, conform de formule van Pete Riegel.

In het vorige artikel van kun je daar een handige tabel voor vinden.

Hoe hoog is de VO2 max van de wereldrecordlopers?

Waaraan kunnen we onze eigen prestaties beter spiegelen dan aan de wereldrecords op de baan en op de weg? De ongeëvenaarde prestaties van Kenenisa Bekele, Tirunush Dibaba en Paula Radcliffe vormen een geweldige inspiratiebron voor het legioen van ‘gewone’ lopers.

De onderstaande tabellen geven de officiële wereldrecords op de langere afstanden, aangevuld met de door ons berekende waarden van de VO2 max in ml O2/kg/min. We hebben dus de wereldrecords omgerekend naar de loopsnelheid in km/h en deze vervolgens vermenigvuldigd met de juiste factor van de betreffende afstand. Je ziet dat de VO2 max van de mannelijke wereldrecordhouders in de buurt van de 88 ml/kg/min ligt en die van de vrouwen in de buurt van de 78 ml/kg/min.


800 meter is geen lange afstand

Uit de berekende getallen van de VO2 max, zien we ook onmiddellijk dat de 800 meter ‘uit de toon valt’. De waarden zijn duidelijk hoger, hetgeen verklaard kan worden door de invloed van het anaerobe systeem bij de 800 meter en andere korte afstanden. De extra energie van dit systeem vertaalt zich in een te hoge waarde voor de VO2 max. In een latere column gaan we hier nader op in.

Voor de overige afstanden kunnen we concluderen dat de meeste wereldrecords van vergelijkbaar niveau zijn (gezien de vergelijkbare waarden voor de VO2 max), behalve het marathonrecord van Paula Radcliffe, dat uitzonderlijk scherp staat.
Ook zien we  duidelijk dat de VO2 max waarden (en dus ook de snelheden) van de vrouwen in de orde van 10-15 % lager liggen dan die van de mannen. Dit is bekend en wordt verklaard door hun hogere vetpercentage,  hun kleinere spiermassa en het feit dat hun spieren wat minder krachtig zijn.

Tenslotte valt op dat de wel eens gehoorde voorspelling dat Kenenisa Bekele, als hij ervoor zou gaan trainen, de marathon onder de 2 uur zou moeten kunnen lopen, niet onderbouwd wordt door zijn VO2 max-waarden van de 5 en 10 km. Zijn waarden zijn vrijwel gelijkwaardig aan die van Eliud Kipchoge, de huidige wereldrecordhouder op de marathon.

Klopt de formule van Pete Riegel?

De officiële wereldrecords kunnen ook goed gebruikt worden om de formule van Pete Riegel nog een te controleren. In onderstaande figuur is de snelheid bij de wereldrecords van de mannen en bij de  vrouwen weergegeven als functie van afstand.

In beide gevallen blijken de wereldrecords zich keurig te houden aan de formule van Pete Riegel. Volgens Riegel is de snelheid als volgt afhankelijk van de afstand:

v2/v1= (d2/d1)-0,07

De conclusie is dus dat de machtsfactoren van de wereldrecords vrijwel exact overeenkomen met de machtsfactor van Pete Riegel.

Uit de figuur van de wereldrecords bij de vrouwen zien we ook weer in één oogopslag  dat de prestatie van Paula Radcliffe op de marathon uitzonderlijk goed is geweest. Het punt ligt duidelijk boven de regressie-lijn.

Kortom, we kunnen concluderen dat de formule van Pete Riegel een uitstekende benadering geeft van de invloed van de afstand op de snelheid bij de officiële wereldrecords. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Volgende week gaan we in deel 4 van de serie over de VO2 max in op de relatie tussen je VO2 max en je tijden bij trainingen en wedstrijden.

Je kunt het effect van je VO2 max en de afstand op je eigen tijden berekenen met de calculator.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training