De voordelen van planken voor hardlopers

De voordelen van planken voor hardlopers

Planken is misschien wel de simpelste oefening. Je kan de oefening thuis doen en geeft vele voordelen voor hardlopers.

Planken is misschien wel de simpelste oefening met de meeste voordelen.

Het heeft effect op je hele lichaam. Je traint niet alleen je bovenlichaam, maar ook je bovenbenen en rugspieren. En net als sommige andere hardlopers vergeet je soms om krachttraining te doen en je core te trainen. Je buikspieren zitten vaak verstopt en door ze te trainen zie je ook niet heel snel resultaat. Maar soms leiden de eenvoudigste bewegingen tot de grootste vooruitgang in prestatie. Net zoals planking.

Planking wordt gedaan door je lichaam in een rechte lijn van de grond te houden. Deze houding ziet er eenvoudig uit, maar planking vergt uithoudingsvermogen en kracht in je buikspieren en rug. Verder helpt het ook bij het versterken van je bilspieren en hamstrings.

De belangrijkste voordelen van dagelijks planken is het verstevigen van de buik en het verminderen van onderrugpijn. Verder versterk je ook de spieren rond je schouders en schouderbladen. Dit zijn ook de spieren die vaak verstijven als je langdurig op een bureaustoel zit. Omdat planking eigenlijk heel simpel is, kan je het overal doen. Thuis, op het werk, even tussen het koken door. Waar je maar wilt en wanneer je maar tijd hebt!

Planken: hoe doe je dat?

Een goede plank houding heb je als je op de vloer ligt en je ellebogen direct onder je schouders in een rechte lijn met je polsen houdt. Je duwt je lichaam van de grond waardoor je in een rechte lijn komt met je tenen. Zorg hierbij dat je billen niet uitsteken.

Verder kan je ook veel variëren met planking. Je hebt namelijk ook de lage plank waarbij je met je ellebogen op de grond steunt. De lage plank is makkelijker, dus als je nog niks gewend bent, is het handiger om eerst daarmee te oefenen.

Verder heb je ook de zijwaartse plank waarbij je dus op een arm leunt.

Waarom je als hardlopen zou moeten planken

Je moet natuurlijk niets, maar voor elke loper die met pijn in zijn rug worstelt, kan planking een goede optie zijn. Naast dat je sterkere buik- en rugspieren ontwikkelt, zorgt planking voor een sterke ondersteuning rond je bovenrug en speelt het een rol bij het voorkomen van blessures.

Het is niet erg als je het eerst maar een paar seconde volhoudt. Je moet ergens beginnen en elke seconde waarbij je niet op de bank zit, maar in plankmodus bent, is een seconde mooi meegenomen.

In eerste instantie kan je planking 20 tot 30 seconde proberen vast te houden. Rust dan een minuut en herhaal dit nog 3 tot 5 keer. Voor je het weet zal je de voordelen merken en zal je ook beter presteren tijdens je rondje rond het park!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 • Miel zkal

  Wat is de URL van haar blog?

 • anke peterson

  Heb veel baat bij elke dag planken: nooit rugpijn en sterkte schouderspieren. Je kan het inderdaad overal en altijd doen. Doe het 2x per dag anderhalve minuut.

 • Egon

  Je kan de plankoefeningen ook dynamisch doen: spieren aanspannen, 3 tot 5 sec vasthouden en langzaam ontspannen. Voordeel is dat je dan minder kans loopt een verkeerde houding aan te nemen.

 • Marius

  In verband met een handicap aan mijn linkerarm kan ik alleen met mijn rechterarm planken.
  Ook is het voor mij niet mogelijk om push-ups te doen. Bestaat er misschien een alternatief, waarmee dezelfde resultaten behaald kunnen worden?
  Groet: Marius

  • Cor

   Je zou de “dead bug” oefening kunnen proberen. 3 setjes van 20 keer (links + rechts).

 • John

  Een gewone plank is een statische oefening. Dat wil je als hardloper eigenlijk niet. Gelukkig vermelden jullie wel de 30 seconde en niet de minuten en variatie is uiteraard heel belangrijk.

  • Jan

   Je core aanspannen en langere tijd aangespannen houden is als hard essentieel. Het statisch en dynamische variatie vanuit de loopbeweging

 • Jac Postma

  Sterkere rugspieren? Worden deze spieren aangespannen tijdens het planken?

 • Mieke van Kollenburg

  Ik ben het er helemaal mee eens dat planken supergoed is! Alleen is het jammer dat er vaak afbeeldingen worden gebruikt van iemand die de plank met zo’n holle rug uitvoert dat je er júist onderrugpijn van krijgt… door het bekken te kantelen haal je de druk van de onderrug, dán versterk je de buikspieren en voorkom/verminder je pijn in de onderrug.
  Met vriendelijke groet, Mieke van Kollenburg (personal trainer en fanatiek hardloper)

  • Nynke

   Bedankt voor het benoemen van de holle rug. Dit was ook het eerste wat mij op viel.

  • ProRun

   Dank je wel Mieke. We hebben de afbeeldingen aangepast.

 • Dirk

  Wanneer plank je het best ? Voor een run , na een run ,net voor het slapen gaan ? Op welk moment dus?

  • Dirk

   En ik starten met 30sec en bouw het op telkens met 10sec , ben ik dan correct bezig of beter ???? En hoe lang plank men maximum ?

   • E

    Wereldrecord is iets van 8 uur geloof ik…..

    • abel Smilda

     inmiddels al ruim 9 uur en 38 minuten

 • Egbert

  Top dat je bij de oefening planken niet in minuten denkt, maar in stukken van 20 a 30 seconden ,met dus rust ertussen
  Dat is echt beter als voor b.v. 4 of 5 minuten ineens te gaan.
  De rust tussenin is cruciaal m.i.
  Goede tip

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training