Een halfjaar geleden kwam Stryd met een vernieuwde versie van PowerCenter uit, het internetplatform waarin je alle door je hardloopvermogensmeter geregistreerde gegevens kunt terugvinden. Net als bij de vorige versie is een belangrijk deel van de informatie ook te zien in de app voor je mobiele telefoon.
Stryd heeft er niet voor gekozen om voort te borduren op de bestaande lay-out en opzet. PowerCenter 2.0 heeft een totale make-over gehad. Daarvoor zijn vormgevers ingehuurd en hebben atleten meegekeken hoe alle informatie goed inzichtelijk te overzien is.
Eigenlijk heb je ze allebei nodig, de Stryd app en PowerCenter. Diverse settings en ook wijzigingen van je persoonlijk profiel kun je (nog) alleen via de app doen.
De directe aanleiding voor de vernieuwing van PowerCenter is de introductie van de luchtweerstand bij de bepaling van het vermogen waar je mee hardloopt.
De autoCP is ook zo’n nuttige vernieuwing. Op basis van je hardloopprestaties van de afgelopen tijd bepaalt Stryd automatisch je Critical Power (CP). Voor gebalanceerde hardlopers kun je CP gelijk stellen aan ADV
Hier gaan we het in dit artikel niet over hebben. We zoomen ditmaal in op de tips die je krijgt om gerichter te trainen. Eerst gaan we het hebben over je trainingsvariatie. Zitten alle trainingsvormen die nodig zijn voor je doel wel voldoende in je trainingen? Daarna laten we zien hoe je een specifiek trainingsschema op basis van vermogen in je kalender kunt zetten.
Trainingsvariatie
Via de app kun je aangeven wat je trainingsdoel is. Als voorbeeld geven we hieronder afbeeldingen voor Ron bij een doel van een 5 km, halve marathon en een marathon. Over de hele wereld zijn er tienduizenden prestatiegerichte atleten die met een Stryd hardloopvermogensmeter trainen. In PowerCenter 2.0 kun je zien hoe je trainingsvariatie eruit ziet t.o.v. al die andere hardlopers in jouw leeftijdscategorie met hetzelfde doel. In principe valt hier wel wat op af te dingen. Je moet het ons inziens ook niet blind overnemen, maar het helpt je wel.
Ron was voornemens om deel te nemen aan de halve marathon van de Nijmeegse Stevensloop op 22 maart 2020. Deze werd afgelast vanwege de wereldwijde problemen met het coronavirus. Bij de trainingsvariatie (‘Training Distribution’) in onderstaande afbeelding is te zien dat zijn voorbereiding op alle aspecten voldoet. Muscle Power (spierkracht) had wel wat meer aandacht mogen hebben. Als je doorklikt, geeft Stryd in PowerCenter tips wat te doen. Logischerwijs zijn dat heuvelsprints, VO2 max intervallen en krachttraining bij de sportschool. Als je op deze trainingsvormen klikt, geeft Stryd meer informatie.
Voor een marathon schoot de training van Ron tekort op Endurance (uithoudingsvermogen) en voor een 5 km op Fatique Resistance (hoog aerobe tempohardheid). Dat verwondert niet, want daar was Ron niet voor aan het trainen. Het is wel een mooie bevestiging dat de analyse van Stryd zich goed aanpast als het trainingsdoel wijzigt.
Nieuw trainingsschema
Stryd biedt een aantal trainingsschema’s op basis van vermogen. Er is nog geen knop voor in PowerCenter 2.0 gebouwd. Dat staat wel op hun to-do-lijstje. Vooralsnog moet je een omweg gebruiken door naar www.stryd.com/training te gaan. Ron koos voor het 10 km schema ‘30-40 Miles Per Week’. Wekelijks zit Ron in het algemeen op 60 km. Het gekozen schema eindigt op 20 mei.
In onderstaande afbeelding is te zien hoe de kalender zich heeft gevuld. Eén training, die van 24 maart, is vervolgens uitgelicht om te laten zien wat je voor die training als “opdracht” meekrijgt.
Train komende periode niet te hard
Je weet dat je na een heel lange duurloop of zware training enkele dagen nodig hebt om te herstellen. Feitelijk is zo’n training een aanslag op je immuunsysteem en ben je vatbaarder voor een virusinfectie en dus ook voor het coronavirus. Zware inspanningen kun je daarom beter achterwege laten. Voldoende nachtrust is ook goed voor je weerstand. Net als verstandig eten, maar dat wist je als hardloper ook al. Vanzelfsprekend hou je tijdens je training minimaal 1,5 m afstand tot anderen.
Train met plezier, train gezond!