X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

Altijd dezelfde rondjes lopen? Het kan ook anders..

Door
Marc Gerlings
28 oktober 2018 00:00
Altijd dezelfde rondjes lopen? Het kan ook anders..
Durf te veranderen
Ben jij een loper met vaste rondjes? Loop je vaak op dezelfde snelheid?  Durf jezelf eens uit te dagen door de trainingen anders te doen. 

Iedere training telt, je wordt daar sterker en beter van. Laat het niet overgaan naar routineus lopen waarbij je niet eens meer ziet waar je loopt. 

1 Doe het gewoon eens anders.

Veel lopers trainen op zeker. Ze willen weten dat ze de snelheid aankunnen of het parcours. Als je consequent traint ben je sterk genoeg om een stootje op te vangen. Probeer daarom andere manieren van trainen. Ook al weet je niet direct of het gaat lukken. Wissel bijvoorbeeld je 8 kilometer duurloop af met 5 x 500 meter in 2.20. 

Misschien lukt die laatste versnelling wel niet. Of zelfs de laatste twee. Probeer het en wie weet verras je jezelf en gaat het helemaal goed. Dat geeft weer een mentale boost en je verlegt echt je grenzen. Je kunt vaak meer aan dan je denkt. Zeker als je deze wintermaanden gewoon bent blijven trainen.

2 Angst slechte raadgever

Oké, je moet blijven voelen of je mogelijk een blessure oploopt. Dat is nog geen reden om intensieve of langere trainingen te ontlopen. Ga mee met andere lopers op hun avontuur in bijvoorbeeld de duinenmof bossen. Zeker, dat loopt een stuk zwaarder. Maar je komt er uit met een nieuwe ervaring en na de hersteldag ook met een betere conditie. Laat je niet teveel tegenhouden door die kleine angsten dat iets te zwaar of te lang is. Als je die gevoelens signaleert denk er dan even bewust over na. Neem daarna de beslissing met daarbij de kennis of de angsten terecht of onterecht zijn.

3 Geloof in jezelf.

Trainen is leuk en soms afzien. Als het zwaarder wordt is het helemaal niet erg om jezelf oer-Hollandse moed in te praten. Tip: formuleer de uitspraken positief. Oftewel, yes i can. Als er namelijk het woord ‘niet’ in voorkomt zal je eerder geneigd zijn om dat te horen en dan blokkeer je jezelf ongewild. Dan worden het mentaal wel hele zware kilometers.

Hoe meer je gelooft in je uitspraken hoe krachtiger de uitwerking.

4 Het kan soms even minder gaan en dat is oké

Train je een tijdje niet dan sukkelt de conditie snel achteruit. Die eerste paar weken zijn dan echt weer een drempel. Net als bijvoorbeeld de eerste paar intervaltrainingen een hobbel zijn voor hardlopers. Dan is een flinke slok acceptatie bij dit dieet een gezonde optie.

Ja, die eerste paar trainingen zijn te zwaar. Dat komt omdat je de verse herinnering in je hebt hoe het in recente andere trainingen ging. Die voelden veel makkelijker aan omdat je conditie toen beter was. Gewoon doorbijten. Je mag natuurlijk het tempo aanpassen of de duur van de training. Vooral doen als je denkt dat het zwaar boven je niveau gaat. Accepteer die lichte uitputting. Het is niet erg, daar train je ook voor zodat het over een paar weken allemaal een stuk makkelijker aanvoelt.

5 Zoek de uitdaging, laat je inspireren door je loopmaatjes 

Succesvol trainen heeft veel te maken met inspiratie. Dat haal je uit mensen. Soms zijn anderen structureel beter dan jij. Jammer dan. Gebruik hen als inspiratiebron ook al bereik je nooit dat niveau. Zie je wekelijks een snelle buurtgenoot zijn trainingsronden maken? Laat hem of haar weten dat je het ziet en dat je dat ook motiveert om te gaan. Bijna iedereen vindt dat mooi om te horen. 

Wie weet groei je dan door van trainen in je eentje, naar samen tot en met een hele groep van enthousiaste hardlopers om je heen. Dan is geen trainingsrondje hetzelfde en is trainingssleur voorgoed voorbij.
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc  Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

25
mei