Training

Blijf geen solist maar maak een team

Door
Marc Gerlings
29 oktober 2018 06:00
Blijf geen solist maar maak een team

Om succesvol te zijn met hardlopen heb je veel meer nodig dan kilometers maken. De support die je ontvangt van mensen om je heen zijn misschien wel doorslaggevend. 4 tips voor je optimale omgeving.


Hardlopen is berucht en beroemd om zijn solistische karakter. Het is zo makkelijk. Je trekt je schoenen aan en je kan gaan. Hup, de weg op. Trainingskilometers maken. Dat is maar een technisch aspect van deze mooie sport. Overal alleen voor staan, maakt dat je soms de schoenen in de hoek gooit. Het is lastig te meten maar de mensen in je omgeving maken dat jij optimaal kunt trainen. Je kent vast de uitdrukking ‘never change a winning team’. Maar veel hardlopers hebben nog niet dat winning team rondom zich. Start daar vandaag mee.

"Gaan we doen coach”
Als je geld en grote ambities hebt, kun je een professionele coach inhuren. Voor de meesten van ons is dat niet haalbaar. Maak dan een coach. Vraag iemand bij een hardloopclub om je te helpen en advies te geven. Of een goede sportieve vriend  of vriendin die zich in de achtergrond van de loopsport wil verdiepen. Of je partner. Een goede coach hoeft niet zelf een super hardloper te zijn, als hij of zij maar goed doorheeft wat goed voor jou werkt.

Samen in de uitdaging
Kies samen een echte uitdaging. Je kunt van wedstrijd naar wedstrijd hobbelen maar je raakt pas echt enthousiast als je een echte uitdaging voor jezelf zoekt. Vraag je familie en vrienden om je hierin te steunen. Die coach heb je al binnen. Heel veel verschillende mensen om je heen maken deel uit van jouw winning team.

Wat gebeurt er nou?
Niet schrikken maar een goede coach kijkt niet alleen naar tijden maar stelt je ook kritische vragen. Dat mag, moet zelfs. Dan ga je afvragen waar jij onverwachte grenzen legt. Met hardlopen zijn er geen grenzen. Door de spiegel voor te houden en over kritiek na te denken kom je verder. Dan is hardlopen ook veel interessanter dan weer 15 kilometer duurtraining. Dat kan variëren van houding, karakter tot en met looptechniek en mentale ontwikkeling.

Voeding
Wat er in de tank zit, verbruik je. Diesel verbrandt anders dan benzine. Je maakt belangrijke keuzes in voeding die direct resultaat hebben op je prestaties. Hopelijk krijg je thuis en bij de mensen in je omgeving ook steun voor veranderingen in je voeding. Niet iedere hardloper zal constant op willen letten. Maak dan de keuze om bijvoorbeeld 2 weken voor je belangrijke wedstrijd wel heel gezond te eten. Pak de voeding die jou verder helpt als hardloper.

Enthousiast en gepassioneerd
Dit is een echte basiseis voor jezelf en je coach maar ook voor al die mensen om je heen. Zijn ze enthousiast over jou? Hoe meer hoe beter. Door enthousiasme zal je met overgave hardlopen. Je zal scherper letten op je keuzes. Daarmee kun je de onverwachte grenzen die je tegenkomt passeren.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc  Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

23
juli