X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

De VIAD-test: zelf doen op de loopband

Door
Paul Oude Vrielink
2 juli 2018 00:00
De VIAD-test: zelf doen op de loopband

Je wilt als (marathon)loper graag effectief trainen. Daarom wil je je anaerobe drempel weten, zodat je  daaronder (en soms: daarboven) kunt trainen en je snelheid bij die drempel kan verhogen. 


Om effectief te trainen is het nodig te weten met welke snelheden je moet lopen: niet alleen wil je de drempelsnelheid weten, maar ook is het handig om een indruk te hebben van diverse duurloopsnelheden/hartslagen. En om dat te kunnen bepalen is het fijn om een beeld te hebben van je hele hartslag/snelheids bereik, van laag/langzaam tot hoog/snel. Een manier om in elk geval de drempel te bepalen is het doen van een VIAD-test.


De VIAD test

De afkorting VIAD staat voor: Vermoedelijke Individuele Anaerobe Drempel. Er wordt bij deze test meestal 5 x 1000 (of ca. 5 minuten) gelopen, waarbij de snelheid van het 4e tempo rond de anaerobe drempel (schatting) gekozen is. De snelheden van de overige, liggen telkens 10 seconden per 1000 meter lager of hoger. Bij een drempel van bijvoorbeeld 15 km/u bestaat de test dan uit 5x1000 in 4.30/4.20/4.10/4.00/3.50. Pauzes zijn 1 minuut. Bij de test moet het hartslagverloop gemeten worden, met name moet de hartslag aan het eind van de 1000’jes, en na exact 1 minuut herstel, precies worden gemeten.


De eerste pauze waarbij het herstel na exact 1 minuut minder goed is dan in vorige pauzes, geeft aan dat het tevoren gelopen tempo boven de anaerobe drempel ligt. Naarmate het herstel slechter is, ligt de snelheid verder boven de drempel.

De volgende plaatjes (overgenomen van site AV Hylas) geeft een uitslag van zo’n test. Er worden twee hartslaggrafieken getoond, een maand na elkaar getest. De bovenste figuur geeft duidelijk aan dat na het 5e tempo, het herstel minder is.


Hoewel de test een indruk geeft van drempelwaarden, is het lastig hem goed uit te voeren:


*Als de test buiten, op de baan, of weg, gedaan wordt, speelt weer en wind een rol. Wisselende omstandigheden dus.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Nada
  "ÜPDATE Aug.20th, 2017: Warning – BSX has discontinued sales of the BSX Insight product line, and plans to discontinue the platform as of August or September 2018. After which point it’s unclear what, if any, portion of the platform will work. Or whether the device will continue to function (as data processing occurs on their platform/site
  Reactie geplaatst op 04/07/18 om 09:30 uur
 • Jos
  Zoals de naam van de test al aangeeft: een vermoedelijke anaerobe drempel maar nooit precies. Daarbij geeft de onzekerheid van omstandigheden en tempowisselingen veel ruis in de meting en zeker de aanname dat de drempel bij het vierde blok ligt. Het is maar net afhankelijk hoever de AND onder HFMax ligt. Dit lijkt overigens een variant van de Zoladz test, die eigenlijk alleen bedoeld is om de getraindheid van de atleet in het hele HF bereik te meten. Niet geschikt om de fysiologische trainingszones te bepalen. Lees meer hierover op KLIK Veel betrouwbaarder is de ouderwetse lactaatmeting óf de moderne, non-invasive BSX-insight endurance test. KLIK Voor een review van deze methode zie KLIK en KLIK Ik heb zelf ook goede ervaringen met deze BSX endurance test en heb deze ondertussen bij 4 atleten uit mijn trainingsgroep afgenomen.
  Reactie geplaatst op 22/08/17 om 10:44 uur
 • paul oude vrielink
  @Jan, Je moet voor deze meting gewend zijn aan lopen op de loopband. Mijn eigen ervaring is dat je na 4x trainen op de loopband waarbij je ook wat tempo's doet, gewend bent en bovenstaande testen kan uitvoeren.
  Reactie geplaatst op 12/07/17 om 18:50 uur
 • Jan
  en wat is je correctiefactor voor het lopen op een apparaat waar de betreffende persoon niet aan gewend is?
  Reactie geplaatst op 16/04/17 om 22:40 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

20
mei