Haal meer resultaat uit je rustige trainingsdagen

De rustige trainingsdagen lijken wat minder interessant. Het tegendeel is waar. Daarom een paar tips zodat je het meeste uit je rustige trainingen haalt. Want die doen heel veel voor je.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Haal meer resultaat uit je rustige trainingsdagen
Op ProRun vind je heel veel trainingsadviezen. Deze gaan vaak over specifieke trainingen of afstanden. De rustige trainingsdagen lijken daardoor wat minder interessant. Het tegendeel is waar. Daarom een paar tips zodat je het meeste uit je rustige trainingen haalt. Want die doen heel veel voor je.

Mentaal: dagje weg

Alleen al voor je gevoel is het fijn. Was je vorige training pittig, door bijvoorbeeld een tempo duurloop, dan mag het nu rustig aan. Alsof je even een dagje uit mag. Heerlijk buiten, beetje hardlopen en ondertussen heeft die rustige training ook echt effect. Dubbel plezier.

Ontspanning en beter bewegen

Die ontspanning zorgt ervoor dat je je lekker vrij beweegt. De truc is om ook echt rustig te starten. Dat mag ook en neem je daarom voor om je rustige start tweemaal zo lang te maken. De meeste hardlopers weten dat een goede opbouw in je training goud waard is voor het effect. Bij andere trainingen start je daarom ook voorzichtig. Nu trek je die rustige start lang door.

Actief herstel

Dit soort trainingen volgen meestal op een intensieve training. Dan is de rustige duurloop ook een vorm van herstel. Het is actief herstel. Als je dat als doel neemt, zal je minder de neiging hebben om weer superhard te gaan. Dit herstel heb je nodig en daarom is deze training effectief in je gehele opbouw.
25% langere warming-up

Aangezien deze training actief herstel is, besteed dan ook meer aandacht aan de warming-up. Dan zit het geheim in de losmaakoefeningen. Doe deze vaker – niet intensiever – dan bij je andere trainingen. Denk aan ongeveer 25% meer tijd voor je warming-up. Draai jezelf echt lekker los. Dat maakt ook dat je met een groot gevoel van ontspanning de training ingaat.??

Langer in tijd

Als je de tijd hebt, kun je inplannen dat je langer gaat lopen dan je andere recente duurtrainingen. Denk niet in afstand maar in tijd. Je wil namelijk de intensiteit bescheiden houden. Door de nadruk op tijd, spring je niet in de houding om veel kilometers in een bepaalde tijd te proppen. Dan gaat de intensiteit en de stress weer omhoog en dat wil je niet. Door de goede warming-up en het rustige tempo zal je verbaasd staan dat je het ook makkelijk langer volhoudt.

Lichte versnellingen

Door de goed opgebouwde warming-up en het mentale vrij bewegen kun je nu makkelijk door naar dit onderdeel. De verbetering van je rustige duurlopen zit in het toevoegen van een venijnig stukje snelheid. Het valt wel mee maar het is net genoeg om de snellere spiervezels aan te spreken. Dat helpt ook in je gehele herstel van die vermoeiende snelle training vóór deze rustige. Plaats enkele lichte versnellingen. Voorbeeld  5 x 20 seconden sneller, zonder helemaal hard aan te zetten. Pak daar tussen 2 tot 3 minuten actieve rust door gewoon je rustige duurtempo te lopen. Beter is als je hartslag weer helemaal hersteld is tot op het niveau van je rustige duurloop voordat je de lichte versnelling weer inzet. Doordat je lekker vrij en ontspannen loopt door de goede opbouw voelen deze versnellingen makkelijk aan.

Na afloop natuurlijk lekker wat losdraaien en strekken in de cooling-down. Deze training is niet alleen mentaal lekker. Je lichaam reageert ook positief. Het bloed stroomt weer goed zonder de echte stress van de intensieve inspanning. Door dit soort trainingen wordt de functie van de bloedvaten verder verbeterd. Dat levert een beter zuurstoftransport op in je lichaam. Laat dat nou net de belangrijkste energieleverancier zijn voor de hardloper. Een heel mooi resultaat van deze training.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training