Hier wel even op letten bij warm weer

Hier wel even op letten bij warm weer

Is je hartslag hoger bij je favoriete tempo? Geen nood.

Het is warm.

Morgen wordt het 25 graden (!)

Heerlijk loopweer. Maar er is één ding wat je moet weten. Want behalve dat je glas water extra drinkt, gebeurt er ook iets met je hartslag bij warmer weer.

Zo sprak ik vorig jaar met Joost. Hij was na een warme week een beetje in paniek. Joost twijfelde of lopen met dit weer wel goed voor hem was. Hij loopt met een hartslagmeter en hij merkt dat zijn tempo’s veel lager liggen dan normaal.

Daar heeft ie punt.

‘Met dit weer is het niet zo gek dat je wat langzamer loopt bij dezelfde hartslag,’ zeg ik: ‘maak je vooral geen zorgen om je tempo. Als het lukt om op hartslag te trainen, is je training zeer geslaagd. Als het straks weer koeler wordt, maak je vanzelf een sprong in je tempo.’

Joost kijkt me wat argwanend aan. Hij denkt dat ik maar wat zeg om hem een goed gevoel te geven over zijn trainingen. Maar het is zo simpel als wat: je lichaam moet op 36,8 graden blijven, dus als het warm is en je gaat hardlopen, dan moet je lijf wat harder werken om niet over verhit te raken.

En je lijf is daar goed in, maar je hartslag is dan wel wat sneller  hoog.

Door op hartslag te trainen vergaloppeer je jezelf nooit en het tempo komt later wel weer. No worries

Joost is gerustgesteld.

En de trainingen zijn op deze manier gewoon veilig en opbouwend.

‘Dus ik ben helemaal niet slechter geworden de laatste dagen?’ vraagt ie voor de zekerheid.

‘Welnee man,’ zeg ik: ‘je bent lichter en je conditie is beter, dat komt helemaal goed straks bij de marathons (als ze doorgaan).

Geniet de zon (en daarna een terras)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Marcel

  Ik woon in Qatar. Hier is het nu overdag rond de 45 graden, en dat kan oplopen tot zo’n graad of 52. Ik loop nog steeds buiten. Probeer het te doen als de zon onder is en het afkoelt tot 40°. Het lukt me niet om een duurloop te doen hier, puur en enkel interval training. Wat moet ik doen om me óók fijn te voelen bij een (rustig) duurloopje in deze hitte?

 • Egon

  Na gelang de temperatuur kan de hartslag wel 10 slagen hoger zijn dan normaal. Het is dan inderdaad belangrijk om je tempo naar beneden bij te stellen. Voor de lange (langzame) duurloop is het tempo sowieso ondergeschikt. Probeer zo soepel mogelijk te lopen door vooral op je houding te letten, blijf rechtop lopen (aan het touwtje) en maak korte soepele passen met een een goede frequentie (tussen 170 en 180).
  Als je “slordig” loopt zal de training alleen maar zwaarder en ook vervelender worden.

 • Idze Spilker

  Voor het eerst heb ik drinken meegenomen omdat het zo warm was. Een halve liter isotone sportdrank. Normaal gaat mijn hartslag na ongeveer 7 km bij een rustige duurloop langzaam omhoog bij dezelfde snelheid. Een verhoging in pakweg een kwartier met ongeveer 15 slagen. Dat was mijn standaardplaatje. Met het warme weer van de afgelopen dagen heb ik twee dagen een halve liter isotone sportdrank meegenomen, met het plan om drie keer na 5 km een derde hiervan te drinken. Drinken en hardlopen gaat niet zo goed, dus dan even wandelen en drinken. Dat kost dan wel wat snelheid, maar dat is bijzaak. Ik regel mijn snelheid op basis van mijn ademhaling. Onderweg kijk ik nauwelijks naar mijn hartslag, dat gaat wel goed. Thuis kijk ik naar de grafiekjes. Zo heb ik die verhoging na 7 km ontdekt. En dan de verrassing van het lopen in de warmte met vertraging tijdens het drinken. Mijn hartslag is niet omhoog gegaan. Door de korte rust of door de extra energie? Veel opvallender was de loopsnelheid. Ondanks de stukjes wandelen toegenomen van 8,2 km/h bij lagere temperaturen zonder drinken naar 8,5. Ik vermoed dat het koelend effect van het beetje droge wind wel een forse bijdrage heeft geleverd aan dit resultaat. De weegschaal toonde mij een verschil van anderhalve kg, dus bijna twee liter zweet geproduceerd. Met zo veel (zo weinig) drinken had ik dus geen marathon kunnen lopen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training