Hoe je een regelmatige hardloper wordt

Foto: Seth Profet

Hoe je een regelmatige hardloper wordt

Je krijgt als loper vast wel eens de vraag hoe je het voor elkaar krijgt een paar keer per week te gaan hardlopen. Zelf sta je er misschien niet meer bij stil omdat het lopen een vast onderdeel van je routine is geworden, maar voor mensen die niet die routine hebben, lijkt het een hele puzzel om tijd en energie te vinden voor het regelmatig beoefenen van de edele loopsport. Een goed moment om zo na de zomervakantie, als we allemaal weer opnieuw onze routines weer oppakken, eens in het ontstaan en onderhouden van sportief gedrag te duiken. Kun je dit stukkie mooi doorsturen aan familie, vrienden en kennissen die ermee worstelen of die jou met dat malle hardlopen maar niet begrijpen.

De zure appel

Je hersenen en je lijf moeten wennen aan de nieuwe inspanning die hardlopen is. Kort gezegd: dat ontzettend oncomfortabele gevoel dat beginnende lopers ervaren bij het lopen komt doordat je brein eerst denkt ‘dit is niet goed, dit moet stoppen’. Geleidelijk doorzetten en herhaling zorgen ervoor dat hersenen en spieren gewend raken aan hardlopen.

‘Het is net als fietsen’

En hier is het goede nieuws: als je dat proces een keer hebt doorgemaakt, hoef je nooit meer door dat proces! Ongeacht of je maanden, jaren of zelfs decennia niet meer hardloopt. Het aangemaakte bewegingspatroon en de wetenschap dat het ‘okay’ is dat je dit doet, ligt voortaan opgeslagen in het onderbewuste. Natuurlijk, na tien jaar veel roken, drinken of vet eten, kost opnieuw beginnen met lopen heus de nodige moeite, maar zo onwennig als die allereerste hardlooprondjes wordt het nooit meer.

Maar goed, om een loper te worden moet je dus wel eerst door die eerste, lastige fase heen. En dat lukt de meeste mensen niet. Het is niet onmogelijk dat jij als lezer van ProRun denkt dat iedereen een hardloper is, maar helaas is het zo dat een overweldigend grote meerderheid van de mensheid dat niet is. Factoren als doorzettingsvermogen en een omgeving die welwillend tegenover lopen staat, zijn dan van belang.

Het kan dan ook helpen om samen met iemand door die lastige eerste stappen heen te komen, Of dat nu iemand is die ook net begint met hardlopen of juist een doorgewinterde loper die een beginner mooi – en vooral met liefde en geduld – op sleeptouw kan nemen.

Er is hulp

Gelukkig hoeft de beginnende hardloper het echt niet allemaal zelf te verzinnen. Er zijn allerlei strategieën die kunnen bijdragen aan het bouwen van een duurzame hardloopgewoonte. Bijvoorbeeld het stellen van kortetermijndoelen: tien minuten ononderbroken leren lopen. Of het plannen van je eerste 5 kilometerwedstrijd, zodat je een concreet en alleszins haalbaar doel hebt om naartoe te bouwen.

Je kunt jezelf natuurlijk ook aansluiten bij een vereniging of loopgroep. Het grote voordeel daarvan is, is dat er een structuur ligt, waar je op kunt aanhaken. Met het aansluiten maak je een afspraak met jezelf en een externe partij. Er is een tijdstip, een programma en mensen die je kunnen helpen. Allemaal omstandigheden die net even een drempel creëren om af te zeggen als je geen zin hebt.

Plan

Ook als je wel op eigen houtje aan de slag gaat, is het cruciaal om een tijd te bestemmen voor het lopen. Zet dat in het weekend in je agenda voor de week die komt. Als je denkt ‘ik kijk wel even wanneer het uitkomt’, geef ik je alvast op een briefje dat je te vaak niet gaat. Het leven zal in de weg gaan staan als je die ruimte open laat. Nee, beter is het om een tijd met jezelf af te spreken, om je hardloopspullen klaar te leggen en om een plannetje te hebben hoe ver je gaat lopen of waarheen. Hoe minder dingen om over na te denken voordat je de deur uit gaat, hoe minder obstakels, hoe makkelijker het is om daadwerkelijk te gaan!

Een schema kan hierbij helpen. We hebben het hier vaker betoogd; een schema creëert juist vrijheid in je hoofd. Het plan ligt er, jij hoeft alleen nog maar te lopen. Zoek een trainer, vind er eentje op internet of neem er een van ons en ga er lekker mee aan de slag!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

  • Hans de Ruig

    Prachtig geschreven Klaas , duidelijk verhaal en begrijpbaar.
    Succes verder toegewenst.

  • Lau

    Ik loop 3keer perweek . En eigelijk altijd 10km . Daar doe ik ongeveer een uur over . Soms een uur en 3min . Op een rustig tempo . Ik doe dit al 5jaar loop alleen niet in de maanden januari februari als er echt sneeuw of ijzel ligt . Heerlijk even je hoofd legen . In het begin kiep ik altijd in de avond . Afgelopen 2jaar in de middag en nu het liefst einde ochtend begin middag

  • Delia

    Fijn artikel met een vleug nuchterheid. Bedankt.

  • Eddy

    Ik ben 64 jaar en op mijn 57-ste begonnen met hardlopen. Ik probeer 3 keer per week te lopen. Ik loop vaak alleen. Ik heb een Garmin horloge, op mijn verjaardag wis ik alle records op mijn horloge. Om de week probeer ik tijdens mijn loop een leeftijdsrecord te verbreken. Na een korte afstand de volgende keer een lange afstand. Ik loop één duurloop en twee intervaltrainingen per week. Soms heb ik geen zin, ik maak dan gebruik van de 12 minuten regel. Ik ga dan tegen mijn zin lopen en ervaar dat ik vaak met voldoening mijn rondje loop. Ik heb nog maar één keer meegemaakt dat ik na 12 minuten naar huis ben gelopen en dat ik er geen lol in kreeg. Mijn tip is om voor afwisseling te zorgen tijdens de trainingen. Ik heb veel verschillende trainingen. Het gaat mij vooral om het lekker lopen enn het genieten van get buiten zijn.

    • Delia

      Wauw. Da’s een goede tip.. de twaalf minuten regel.

  • Meva

    Het artikel heeft weinig met de titel te maken. het gaat over beginnende hardlopers die een ritme zoeken. de titel suggereert dat het mensen die al langer lopen helpt om een ritme te vinden wanneer dit toch lastig is door bijv. de zomervakantie. deze groep heeft niet veel aan dit artikel denk ik.

  • Jan w

    Ben 5 a 6 weken geleden begonnen met hardlopen.
    De juiste schoenen.
    Juiste afstand , in mij geval 5 km
    Zandpad als ondergrond.
    Vast op zaterdag morgen en een ochtend.
    Zorg dat ik 3 a 4 dagen kan herstellen.
    Wordt binnenkort 59 jaar.

    Doel is om 5 km aan een stuk te kunnen , ook niet meer .
    Vind ik een prima doel!!!

    • Egon

      Je zult merken dat het rondje steeds makkelijker zal gaan dan ga je jouw grenzen vanzelf verleggen. Als je een goede conditie krijgt wordt hardlopen steeds leuker 😉
      Vooral in het begin het tempo niet te hoog zodat je niet buiten adem raakt.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training