Hoe loop je een marathon terwijl je maar 14 kilometer traint?

Hoe loop je een marathon terwijl je maar 14 kilometer traint?

Het 14 kilometerschema van Stans van der Poel is NIET eenvoudig. Het is duidelijk geen quick fix.

Begin december.

Voorgaande jaren was dit het moment om te beslissen welke voorjaarsmarathon ik ging doen.

Rotterdam? (heb ik nog steeds nooit gelopen…)

Of toch Utrecht of Leiden?

Maar dit jaar is alles anders.

Geen idee of en wanneer en welke marathon in 2021 doorgaat. Toch ben ik begonnen met gericht te trainen.

Lange duurlopen en intervallen.

Jij houdt je ook niet aan je eigen schema, reageert iemand op Strava na alweer een training van 25 kilometer

Met ‘mijn’ schema doelt de loper op het 14-kilometerschema. Samen met Stans van der Poel schreef ik in 2014 een boek over hardlopen. In De Hardlooprevolutie ging het vooral over ademhaling en gevarieerd trainen met een hartslagmeter. Maar we hadden ook een hoofdstuk opgenomen met het marathonschema van Stans.

Een schema waar je niet meer dan 14 kilometer traint.

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt, maar dat je niet precies weet wat het behelst.

Sommige lopers denken namelijk dat het een makkelijk schema is. Een schema voor lopers die even snel de marathon willen afvinken van hun bucketlist.

Die lopers komen bedrogen uit.

Het schema vraag nogal wat aandacht en toewijding namelijk.

Hoe werkt het?

Van der Poel zegt: train minder en sta goed voorbereid en goed uitgerust aan de start.

Het is een schema waar je 100 dagen voor de marathon mee begint.

Je loopt 4 x per week, nooit meer en soms minder.

In de eerste week is de langste training 8 kilometer, en de kortste training 3 kilometer. En dat bouwt langzaam op naar een langste training van 14 kilometer in week 12. In de zwaarste week train je 2 x 14, 1 x 8 en 1 x 6 kilometer, totaal train je in 100 dagen 497 kilometer.

Er is over nagedacht.

Omdat de trainingen niet zo lang zijn herstel je sneller. En dus begin je fitter aan je volgende training, waardoor de kwaliteit van de training beter is.

En dat is voor veel lopers geen overbodige luxe. Want marathonlopers zijn de laatste jaren veel langzamer geworden. In de jaren ’70 – toen het marathonschema waarbij je véél kilometers traint in trek was – liepen veel lopers onder de drie uur en bijna iedereen binnen 4 uur.

Dat is nu wel anders. Veel lopers doen 3u30, 4uur tot 4u30 of 5 uur over de marathon. En voor ‘langzame’ lopers is een training van 30 kilometer natuurlijk ook veel langer. 

Voor wie is dat schema?

Voor wie is het geschikt?

Het schema is geschikt als je voldoet aan drie punten:

1. Je kunt 10 kilometer binnen 1 uur lopen
2. Je hebt geen overgewicht
3. Je vindt het niet erg (of fijn) om géén lange duurlopen te doen

Lopers die te zwaar zijn, kunnen last krijgen van hun knieën en gewrichten. Er is een formule om te berekenen of je te zwaar bent: lengte – 100 centimeter + 10% = de grens.

Huh?

Bijvoorbeeld. Je ben 1 meter 80. Dan mag je dus 180 – 100 = 80 + 8 (10%) = 88. Ben je lichter dan 88 en loop je tien kilometer binnen het uur, dan kan het schema je voorbereiden op de marathon.

Ok.

Je traint dus niet langer dan 14 kilometer, maar dat is niet alles.

Hét geheim van het succes van het schema is niet zozeer het aantal kilometers dat je traint.

Je marathonhartslag – dát is het geheim

Er is namelijk één ding dat je echt moet weten om zeker te zijn van je missie.

Op welke hartslag loop je straks de marathon?

Voor je überhaupt begint met trainen, stel je vast wat je marathonhartslag is. Schrik niet als je een hekel hebt aan trainen op hartslag, het is even wennen, maar je leert een hoop van je lijf en het is de moeite waard. En met een beetje hulp helemaal niet ingewikkeld.

Waarom is trainen op hartslag zo waardevol?

Je traint op een hartslag die jij een hele marathon kunt volhouden. Je houdt rekening met je aanleg én met je persoonlijke omslagpunt (daarover later meer) om veel kilometers te trainen met een hartslag die straks tijdens de marathon kunt lopen.

Klinkt logisch: je lichaam laten wennen aan de hartslag van je evenement om goed voorbereid aan de start te staan.

Gek genoeg zie dat meestal niet terug bij andere schema’s voor een marathon. De lange duurlopen gaan rustiger dan marathonhartslag (het is immers ‘maar’ training) en de korte trainingen gaan intensiever.

Zo kan het dat lopers met een ander schema in aanloop naar de marathon meer dan 70 kilometer per week trainen, maar mínder op marathonsnelheid, dan ik met mijn schema waar ik veel minder kilometer train, maar véél op marathontempo.

Marathonhartslag of marathonwattage

Heb je een Stryd? Dan wordt dit schema een stuk eenvoudiger. Want Stryd geeft nauwkeurig aan op welk vermogen jij een marathon kunt lopen. Klik daarvoor in je Stryd app op Upcoming event en voer marathon in als afstand. Je ziet dan direct op welk vermogen jij een marathon kunt lopen.

Terug naar het schema van Van der Poel.

Is zo weinig trainen niet blessuregevoelig?

Sommige trainers vrezen dat het voor spieren, pezen, banden en gewrichten niet goed is om zo weinig kilometers te maken in aanloop naar je marathon. Onderzoeker Maarten Fornerod heeft daar interessant onderzoek naar gedaan. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Vooral het aantal kilometers dat je loopt, is een voorspeller van blessures: hoe méér kilometer, hoe meer blessures. Onderzoek laat zien dat je spieren en botten zich snel aanpassen aan lange afstanden lopen, maar dat pezen en kraakbeen langer nodig hebben (wel 2 jaar) om te wennen aan de kilometers. Als je veel kilometers loopt, kun je daardoor geblesseerd raken, maar als je minder kilometers loopt blijven blessures je wellicht bespaart. 

Hoe vergaat het 14K-lopers tijdens de marathon?

Fornerod wilde ook graag weten of 14K-lopers het zwaarder hadden onderweg. Dus hij vergeleek tijdens de marathon 100 lopers die maximaal 14 kilometer hadden getraind met de overige lopers en wat bleek?

Mensen die minder trainden hadden een minder verval. Zie grafiek hieronder.

Nu hoor ik je denken: ‘leuk en aardig dat schema, maar welke tijd loop je dan op de marathon?’

Mijn snelste tijd met dit schema is 2u59’02”. Ik heb nooit een marathon gelopen met een ‘gewoon’  schema, dus ik weet niet of dat veel sneller kan.

Er zijn lopers die onder de drie uur lopen en een dik PR en er zijn ook lopers die lachend vijf uur over de marathon doen en onderweg foto’s maken.

Wil jij de marathon wel eens lopen met dit schema? Ik zeg; doen!

Dan ga ik de komende maanden lange duurlopen doen gecombineerd met intervallen. Want als we de mazzel hebben dat we nog tot ons 80ste kunnen hardlopen, hebben we meer dan voldoende tijd om verschillende schema’s te proberen. Afwisseling is altijd een goed in idee.

Als we dan in 2021 weer samen mogen rennen kunnen we genieten van de marathon.

Vorige week gaf ik een webinar over dit onderwerp. Als je nog meer wilt weten, kun je dat hier terugkijken:

Wat is jouw favoriete schema voor een marathon? Reageer hieronder

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 reacties

 • Esther

  Vorig jaar met het schema de marathon van Berlijn mogen lopen. Veel te weinig getraind door omstandigheden en mijn eerste marathon dus op mijn gemakje op hartslag al kletsend alle kilometers afgelegd. Wat ik vooral onwijs prettig aan dit schema vind is dat je zeker weet dat je het gaat halen. Je loopt op de juiste verbranding waardoor je zeker weet dat je niet instort als je ook je water en je gelletjes braaf volgens schema neemt. Volgend jaar wil ik opnieuw een marathon gaan lopen maar dan met een tijd waar ik wel een beetje trots op kan zijn 🙃

 • Jos

  Ik loop voorlopig nog wel wat kortere afstanden. Volgens stryd zou ik er 4.24 over doen.
  Dat lijkt me toch niet goed voor mijn lijf.

 • Iris

  Waarom moet je een snelheid hebben van 10km in een uur? Waarom is dit schema niet geschikt voor mensen die over de 10km 1:15 doen? Mij lijkt dat die nou net baat hebben bij minder lange tijden rennen i.v.m. belastbaarheid van het lichaam.

 • Jan holterman

  Ik verbaas me telkens over het feit dat men (enkel) insteekt op tijden: het hele lijf moet uren rennen aan kunnen! Daarnaast zijn zaken als voeding , kleren/uitrusting van eminent belang…

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training